Diari digital d'Andorra Bondia
Un moment de la marxa que va transcórrer ahir al vespre per l’eix central per reivindicar l’avortament com un dret essencial.
Un moment de la marxa que va transcórrer ahir al vespre per l’eix central per reivindicar l’avortament com un dret essencial.

El personalisme desdibuixa la causa?



Escrit per: 
M. P. A. / Foto: Facundo Santana

Monopolitzar una causa assolida a molts països i demanada a molts d’altres pot desdibuixar la reivindicació? Aquesta és la sensació que un cop més desperta la presidenta d’Stop Violències, Vanessa Mendoza, cap visible d’una associació que ahir va tornar a sortir al carrer per reivindicar la despenalització de l’avortament coincidint amb el Dia mundial de l’acció global per un avortament legal i segur. I és que una vegada i una altra, també en el mateix manifest llegit al final de la marxa, el seu cas personal per defensar el que consideren un dret humà “essencial”, va tornar a aflorar. A la persecució que segons ella pateix, amb els possibles anys de presó als quals s’enfronta, fins a 4 va dir, i una multa de 30.000 euros, hi va afegir el que va qualificar de manera críptica “amenaces de mort indirectes”. Una afirmació que va deixar astorades, almenys així va ser per a les periodistes i per a algunes de les prop de quaranta  persones que van desfilar al vespre des de la plaça de la Rotonda fins a Coprínceps. 

En les declaracions a la premsa,  que no van estar exemptes de polèmica pel vet de Mendoza a un dels mitjans, no va voler ser gaire explícita, perquè “no vull que em tornin a denunciar”, va expressar. I es va remetre una i altra vegada al cap de Govern, Xavier Espot, ja que considera que és ell qui ha de contestar per què l’avortament a Andorra és il·legal. També es va referir al servei integral d’atenció a la dona com un organisme poc transparent, ja que no se sap ni què fa ni a qui atén.  “Sortirem al carrer mentre l’avortament no sigui legal”, es va llegir al manifest, tot i que Mendoza va assegurar que la manifestació no la fan per pressionar, sinó “per desfogar-nos”, ja que la pressió la realitzen explicant la seva visió del que passa al Principat participant en fòrums de les Nacions Unides. 

“Fora els rosaris dels nostres ovaris”, “La maternitat serà desitjada o no serà”, “Menys aeroports i més drets humans” van ser alguns dels eslògans que es podien llegir a les pancartes i que repetien les manifestants. A l’acte també s’hi va sumar la presidenta de l’Institut de Drets Humans d’Andorra, Elisa Muxella, que va voler incidir en el retrocés a nivell de drets humans en general, no només de les dones que s’està donant en alguns països amb l’avenç de l’extrema dreta. 

Per ser justos, el record i el suport a les dones de l’Iran que protesten i arrisquen la vida des de fa uns dies per la mort d’una dona detinguda per portar malament el vel al qual es va referir la mateixa presidenta d’Stop Violències a la plaça Coprínceps abans de llegir el manifest va permetre posar el focus d’atenció en les dificultats amb les quals s’enfronten les dones més enllà de personalismes i països. També hi va ajudar la cançó interpretada al final de l’acte, l’Hymne des femmes del 1971, un crit a la llibertat que canta “aixequem-nos dones i trenquem les nostres cadenes”.

avortament
acció feminista

Compartir via

Comentaris: 5

Comentaris

Entre aquesta i algún que seu a Casa de la Vall rebentaran el coprincipat i llavors plorarem tots. No hi ha sistema institucional que ens pugui garantir el que hem tingut tants segles.
Amén germà, ara a de genolls a pregar 100 ave marias pel Bisbe i el Macron pobrets
Implecable tractament de la notícia M.P.A
Els discursos personals no calen en aquestes reivindicacions, estàn fora de lloc.
Fins quan s'ha d'aguantar una tipeja com aquesta? Mendoza és el principal escull per poder despenalitzar l'avortament.

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte