Diari digital d'Andorra Bondia
Paquets de tabac en un establiment de venda d’aquest producte.
Paquets de tabac en un establiment de venda d’aquest producte.

Govern apuja un 6% les taxes del tabac i preveu recaptar 4 milions més


Escrit per: 
Meritxell Prat / Foto: BonDia

El Govern ha aprovat avui el projecte de llei de modificació de la tarifa general de taxes sobre el consum que inclou un increment del 6% de les taxes aplicables al tabac. Una pujada que suposarà que l’executiu recapti uns 4 milions d’euros més a l’any per aquest concepte. Així ho ha detallat el ministre de Finances, Eric Jover, negant que la mesura tingui afany recaptatori, sinó que té un sentit “simbòlic per disminuir lleugerament el diferencial de preu amb França i disminuir el tràfic il·lícit d’aquests productes”.

El text s'ha entrat a tràmit parlamentari per la via d'extrema urgència i necessitat, de manera que es podria votar aquest mateix dijous al Consell General.

Habitualment, Andorra incrementa el preu del tabac quan hi ha una pujada a Espanya i França, però com ha assenyalat Jover, darrerament hi ha hagut “un comportament molt diferenciat” quant als preus en un país i l’altre. “Espanya ha estabilitzat els preus des de fa temps i França els ha incrementat de manera molt significativa”, de manera que “com més gran és el diferencial de preu, més es pot veure afavorit el tràfic il·lícit de tabac”. Cal tenir present que l’últim anunci del govern francès preveu una pujada del 4,9%, de manera que el preu mitjà del paquet se situaria als 10,75 euros. 

El titular de Finances ha reconegut que s’estava pendent de l’increment que pogués fixar el Govern espanyol, “que ja l’esperàvem per l’any passat”, però en no produir-se “preferim no esperar més” i “llançar el missatge que encara que Espanya estigui amb preus estables, nosaltres volem donar senyals que volem atenuar el diferencial de preu per disminuir el tràfic il·lícit”.

Malgrat assegurar que la mesura no té afany recaptatori, Jover ha xifrat en uns 4 milions el que es recaptarà de més un cop l’augment entri en vigor. Així, ha exposat que per al pressupost del 2023 s’han previst uns 108 milions d’ingressos per aquest concepte, tot i no tenir en compte l’augment de les taxes. Amb tot, ha assegurat que “no preveiem grans canvis a nivell de recaptació”, ja que “hi ha dues forces que van en sentit contrari: puja la imposició però també hi ha una tendència mundial a disminuir el consum”.

Sobre l’afectació que tindrà l’increment de taxes en el preu final de venda, ha recordat que no depèn només de la política impositiva, sinó que també hi ha “altres elements de la cadena de valor” i caldrà veure com es posicionen. En tot cas, ha deixat clar que “no tenim voluntat de disminuir el marge i que hi hagi un preu constant, sinó que volem que l’increment de la taxa tingui implicació en el preu de venda al públic”. Tot i aquest previsible augment del preu, ha indicat que “hi ha marge per mantenir el marge de competitivitat amb Espanya i encara estarem molt lluny dels preus que es posen a França”.

Igualment, considera que Espanya “tard o d’hora” s’aliniarà amb les polítiques fiscals que s’apliquen arreu d’Europa en aquest àmbit i apujarà els preus, mentre que en el cas de França, ha afirmat que “fem l’increment que fem, hi ha una competitivitat exagerada”.

Contraban
Preguntat per si s’havia detectat un increment del tràfic il·lícit de tabac que els hagi fet actuar ara, ha indicat que aquest diferencial de preu tan marcat amb França ja fa “algun any que ens hi trobem”, però que el retorn de la normalitat en el moviment de persones després de la pandèmia “ha incrementat la sensació de tràfic il·lícit, sobretot a la frontera amb França”.

tabac

Compartir via

Comentaris: 2

Comentaris

Fan un servei public. Jo quan vaig a Montpeiller no trobo ducados negre. Sort en ting d’ells
Govern preveu cagar-la com ha fet amb els carburants carregant-se el atractiu diferencial pels visitants

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte