Diari digital d'Andorra Bondia
La companyia estima que la demanda elèctrica d’aquest any serà un 7% superior a la de l’any passat.
La companyia estima que la demanda elèctrica d’aquest any serà un 7% superior a la de l’any passat.

FEDA preveu un increment de les tarifes del 15% a partir del gener


Escrit per: 
M.S. / M.P. / Foto: Facundo Santana

Després que aquest 2022 s’hagi produït un increment de les tarifes elèctriques de l’ordre del 20%, Forces Elèctriques d’Andorra preveu de cara a l’any vinent un nou increment, en aquest cas d’un 15%, a realitzar ja a partir del mes de gener.

Així ho preveu si més no el projecte de pressupost de FEDA per a l’exercici 2023 que el Govern ha entrat a tràmit parlamentari, uns comptes que ascendeixen fins als 132,9 milions d’euros, un 54% més respecte al pressupostat per aquest any, i que, malgrat l’increment tarifari previst estimen un dèficit de 22,6 milions d’euros al tancament de l’exercici.

La parapública, que calcula acabar el 2022 un 7% per sobre del nivell de demanda elèctrica del 2021 (38 GWh més), ha previst la demanda per a l’any vinent un 2,3% superior a la pressupostada per a aquest exercici, de manera que s’ha considerat un volum de 582 GWh. Tenint en compte la dependència energètica del país, FEDA compta que el volum d’importació per a  l’any 2023 sigui del 79%, mentre que la producció interna se situarà al voltant del 21%, en la mateixa línia del que es va estimar per a aquest exercici.

D’aquesta manera, i tenint en compte l’escalada dels preus de l’energia, FEDA ha pressupostat fins a 64,9 milions d’euros per a la compra d’energia, un 111% més respecte dels 30,7 milions previstos per a aquest 2022. En aquesta partida s’inclou la despesa per a la compra d’energia elèctrica, tant nacional com d’importació, estimada en 61 milions d’euros, de la calor generada pel Centre de Tractament de Residus de la Comella, a la qual es destinen 630.000 euros, i de gas natural liquat, per a la qual es preveuen 3,3 milions d’euros, un 414% més respecte dels 806.000 euros que es van pressupostar per al 2022 degut a l’augment del preu mitjà de compra.

Com és lògic, l’increment de les tarifes impactarà en els ingressos patrimonials de la parapública, que es preveu que seran de 93 milions d’euros, un 40,4% més respecte al pressupost d’aquest exercici, que en valors absoluts equivaldria a 26,7 milions més.

Fins a 92,8 milions corresponen al resultat d’operacions comercials i d’aquest capítol el 95,1% correspon als ingressos de venda d’energia elèctrica, que s’estimen en 88,2 milions. Quant a la venda de calor i fred que FEDA fa a Capçalera, es preveu ingressar fins a 1,5 milions, un 131% més respecte a aquest any, un increment que des de la companyia s’explica per l’encariment de preus però també pel major nombre de clients que s’espera embrancar a les diferents xarxes de calor i fred. Així mateix, la parapública compta d’ingressar 204.517 euros per les activitats que presta a les seves filials, Capçalera d’infraestructures energètiques SAU i FEDA Solucions SAU.

Jover matisa
Igual com ja va fer fa quinze dies en la compareixença posterior al consell de ministres, i després de ser interpel·lat avui novament sobre l’increment de tarifes de FEDA, el titular de Finances i portaveu de l’executiu, Eric Jover, ha reiterat que “la potestat de canviar les tarifes és del Govern”. 

I en aquest sentit, ha insistit que, al marge de les xifres previstes per la companyia, “en funció de la situació de diferents elements, com pot ser el preu de l’energia, la situació del poder adquisitiu i de l’estalvi assolit, el Govern decidirà l’augment de preu que s’ha d’aplicar, si és que s’ha d’aplicar”. Tot i això, el ministre ha admès que “malauradament tot fa preveure que si no hi ha canvis en la conjuntura internacional hi haurà d’haver increment de preu”, si bé ha remarcat que “és massa aviat per decidir de quant serà” i ha insistit que “qui decidirà serà el Govern”. Respecte a si la pujada de les tarifes s’ha de fer ja a partir del mes de gener, el ministre ha sentenciat que “justament el Govern també decideix quan”, remarcant que decretarà l’augment “quan consideri oportú i la tarifa que consideri més adequada”.

La inversió puja un 14,6%
Després que per aquest exercici es reduís la partida d’inversions, FEDA, d’acord amb el seu pla 2023-2027, preveu una inversió real de 30,5 milions d’euros, un 14,6% més de la pressupostada el 2022. El gran gruix d’aquesta quantitat, 25,9 milions, se’ls emporta la partida de maquinària, instal·lacions i equipaments, on s’inclouen l’inici de construcció de noves infraestructures i l’acabament de treballs iniciats en anys anteriors. Així, es preveu una dotació de 14,3 milions d’euros per a l’inici de la construcció del parc eòlic del Maià, que estima ja per a l’any vinent la instal·lació de molins eòlics, i una de 4,7 milions per a la doble línia aèria de 110 kW de Grau Roig a Encamp, una infraestructura que ha de cobrir fins a 17 quilòmetres de llargada amb doble circuit per triplicar la capacitat de transport.

La parapública també preveu destinar un milió d’euros per al canvi de requadres i comptadors que es duran a terme l’any vinent, 900.000 euros per a inversions previstes en les línies de mitjana tensió, mig milió per a les línies de baixa tensió i la inversió corresponent a la xarxa de carregadors de vehicles elèctrics i 400.000 euros per realitzar millores i noves estacions transformadores. En aquest sentit, en la partida de condicionament de terrenys, es preveu una dotació d’1,2 milions d’euros per a l’obra civil de l’estació transformadora del riu Runer.

FEDA
tarifes
pressupost

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

Voleu que limitem la nostra despesa i ens pujeu les tarifes mentres obriu les portes a activitats com la mineria de criptomonedes (coneixo uns quants) tot plegat no té ni peus ni cap

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte