Diari digital d'Andorra Bondia
El titular de Finances i portaveu del Govern, Eric Jover, en la compareixença posterior al consell de ministres d’avui.
El titular de Finances i portaveu del Govern, Eric Jover, en la compareixença posterior al consell de ministres d’avui.

Andorra, segon país amb menor risc de blanqueig de capitals el 2022


Escrit per: 
M. S. / Foto: SFGA

Andorra és el segon país on el risc de blanqueig de capitals és més baix, segons el rànquing mundial d’aquest 2022 elaborat per l’Institut de Governança de Basilea, que atribueix al Principat una puntuació de 2,89, essent el 10 el risc major, només superada pel 2,88 obtingut per Finlàndia entre les 128 jurisdiccions que s’inclouen en l’informe d’enguany. Per darrere se situen Suècia (3,12), Islàndia (3,31) i Nova Zelanda (3,32), mentre que el rànquing el tanquen Birmània (7,78), Haití (8,16) i la República Democràtica del Congo (8,30).  Pel que fa als països veïns, França (3,52) ocupa el desè lloc del rànquing i Espanya el 17è (3,88).

Tot i perdre una posició, ja que l’any passat era Andorra qui encapçalava el rànquing seguida de Finlàndia, el titular de Finances i portaveu de l’Executiu, Eric Jover, ha celebrat que Andorra continuï “formant part del grup de països capdavanters” amb menor risc de blanqueig de capitals. I és que pel ministre, que ha remarcat que “entre el primer lloc i el cinquè no té massa importància el nivell de detall”, l’informe de l’Institut de Governança de Basilea evidencia “els deures ben fets de tots aquests anys” en aquesta matèria.

L’índex AML de Basilea s’elabora a partir de 18 indicadors de cinc àmbits que es consideren clau per poder contribuir a un increment del risc del blanqueig de diners i del finançament del terrorisme. Així, per a l’elaboració d’aquest informe, l’Institut de Governança de Basilea analitza les deficiències que hi pugui haver en el marc de les mesures de prevenció contra el blanqueig, el risc i els índexs de corrupció i suborn, el compliment dels estàndards de transparència i els estàndards financers, la transparència pública i la rendició de comptes i la situació dels drets polítics i de l’Estat de dret.

En l’informe es destaca la millora tant dels actors públics com privats en l’aplicació d’un enfocament basat en el risc de blanqueig de capitals, si bé s’incideix que el progrés en el compliment de normes de cooperació internacional “és massa lent”. L’estudi alerta també de la caiguda del compliment respecte a les criptomonedes i altres actius digitals i que la bretxa entre el compliment de les normes i l’eficàcia de les mesures s’està ampliant.

Licitat l’eixamplament de l’accés a l’estació depuradora del Pas

El consell de ministres ha acordat avui la licitació de l’eixamplament puntual de l’accés a la depuradora EDAR del Pas de la Casa, segons ha informat el ministre portaveu, Eric Jover, que ha destacat que els treballs tenen per objectiu facilitar l’accés dels camions prop de l’EDAR i preveuen l’enderroc de formigó i part del paviment existent, excavació en desmunt, en rasa i ompliment, obra de drenatge i restitució dels tubs existents; pavimentació de les zones ampliades i més malmeses i restitució de l’entorn. 

Així mateix, Jover ha informat que s'ha acordat també l’adjudicació dels treballs d’adequació de les zones d’emmagatzematge de productes químics a l’estació depuradora d’aigües residuals del sistema Nord-Oriental, a Canillo, a l’empresa Tècnics d’Instal·lacions (Tecnisa) per un import total de 287.198,69 euros.

Homologació del permís de conduir ucraïnès
Els ciutadans ucraïnesos que disposin d’una autorització de sojorn o de sojorn i treball per a persones beneficiàries de protecció temporal i transitòria podran homologar els seus permisos de conduir i obtenir un permís andorrà, després que el Govern aprovés el decret fixant-ne el procediment. Així, segons ha explicat el ministre portaveu, Eric Jover, s’homologaran els permisos de conduir de motocicletes i automòbils per una durada igual a la de l’autorització d’immigració, tot i que per fer-ho caldrà superar les proves pràctiques d’aptituds i de comportaments en circuit tancat i en la circulació oberta.

Andorra
país
risc
blanqueig
capitals
2022

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

Andorra el segon país amb més construcció buida de luxe per metre cuadrat, peró es clar, parlem sols d' "inversió estragera".. ehhhhh

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte