Diari digital d'Andorra Bondia
Autobusos aparcats a l’estació de la capital alturgellenca, en una imatge d’arxiu.
Autobusos aparcats a l’estació de la capital alturgellenca, en una imatge d’arxiu.

Els preus i el servei de l’autobús de la Seu indignen els transfronterers


Escrit per: 
Alba Doral / Foto: Ràdio Seu

Trenta euros s’encareix el preu de l’abonament de 40 viatges entre la Seu d’Urgell i Andorra, un anunci que des que el van rebre va causar enorme preocupació als usuaris de la línia, particularment als treballadors transfronterers, que hauran de pagar 130 euros per aquest abonament mensual, amb el qual obtenen el màxim descompte: el viatge surt així a 3,25 euros. A l’increment en el preu s’afegeixen les queixes per les deficiències que arrossega el servei ja des de sempre, amb uns horaris i freqüències que deixen bona part dels usuaris, treballadors de sectors com ara el comerç i l’hostaleria, a terra, especialment diumenges i festius. Sense comptar, denuncien, els horaris que es van suprimir amb l’excusa de la pandèmia i que no s’han recuperat. 

Si les queixes pel servei i els horaris és motiu de conversa freqüent a les parades (en alguns casos sense marquesina: el viatger s’ha d’esperar a la intempèrie tant si escalfa un sol de justícia com si plou o neva), algun dels usuaris freqüents es va posar mans a l’obra i va enviar un escrit a l’empresa Montmantell-Hispanoandorrana, una de les dues que cobreixen el servei. “Considerem els clients totalment injusta l’apujada de preus (...) igual que portem molts anys amb el patiment” del servei tan “just” dels diumenges i festius, “ja que una gran part del personal que agafa l’autobús treballa al sector del comerç”. Així, amb l’escrit remès a Montmantell, “demanem als responsables que estudiïn l’apujada de preus i la regularitat dels horaris”. Si durant els dies feiners que el darrer autobús que baixa fins a la Seu surti a les nou del vespre d’Escaldes ja fa que alguns treballadors hagin de córrer per poder tornar a casa, el fet s’agreuja els diumenges, quan l’última sortida és a les 19.15 hores. Com es pot entendre, es pregunten els usuaris, si molts establiments, en particular els supermercats, tanquen les portes a les nou del vespre? A més a més, els diumenges només hi ha cinc freqüències de pujada i cinc de baixada. 

A banda, arran de la pandèmia es van suprimir els autobusos amb sortida a les 14 i les 16 hores des de l’estació d’autobusos de la capital alturgellenca. I de baixada també falten els de les tres i les cinc de la tarda. 

En la mateixa carta, expressen la necessitat que “prenguin les accions oportunes i justes, ja que els clients, viatgers que patim aquesta situació,  sens dubte ho estem passant força malament”. I quina explicació poden oferir els responsables de Montmantell, a qui s’adreçava la carta? A l’usuari, cap ni una, només va rebre el silenci per resposta. En la mateixa línia, al contacte fet per aquest rotatiu l’únic resultat ha estat un “no farem declaracions”. 

Canvi de feina
Si l’encariment dels preus esfereeix els usuaris (130 euros al mes, recorden, pot suposar un deu per cent o més del salari mensual, i això, precisen, si tenen la sort de fer dos dies de festa setmanal, si no, és molt més) els problemes amb els horaris porten alguns a haver de rebutjar feines o a canviar d’empresa, una vivència que relata l’autor de la carta. En moltes ocasions, i presumeix que no és l’únic, ha hagut de baixar caminant des de Sant Julià fins a la Farga de Moles, atès que viu al càmping. 

Amb la gratuïtat del transport públic per als residents, confessa, a més a més, sentir-se abandonat per les administracions espanyoles, que tendeixen a desentendre’s del col·lectiu i que segons les dades aportades pels responsables del Consell Comarcal i l’Ajuntament de la Seu, representa un terç dels treballadors de la comarca.

autobús
transfronterers
Comentaris: 1

Comentaris

Totalment. Es un desastre. Es penós que a l’alçada que estem la situació sigui la que es.

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic