Diari digital d'Andorra Bondia
El model d'habitatge enfronta associacions i Govern.
El model d'habitatge enfronta associacions i Govern.

Desacord de l'Adjra i l'Afmma amb el centre de salut mental del bisbat i amb els pisos al CREI


Escrit per: 
M. P. A. / Foto: SFGA

"No hem après a escoltar les persones". D'aquesta manera descriu la presidenta de l'Associació per a la defensa del jovent a Andorra (Adjra), Sandra Cano, l'anunci del memoràndum d'entesa amb el bisbat d'Urgell per fer part del centre de salut mental que vol impulsar el bisbat a l'antic seminari. Ahir mateix, la secretària d'Estat de Salut, Helena Mas, ja va declarar que les associacions no hi estaven d'acord.

Tant l'Adjra com l'Associació de familiars per a la salut mental d'Andorra (Afmma) veuen una contradicció entre les accions del Pla integral de salut mental i addiccions (Pisma) que van encaminades a afavorir el retorn de les persones que estan ingressades en centres de fora del país i aquesta nova aposta del Govern per continuar derivant persones tot i que sigui més a prop del Principat.

Ni acta ni calendari
Precisament el mes de febrer la consellera general del grup socialdemòcrata, Susanna Vela, va fer una demanda d’informació en la qual demanava actes de les reunions mantingudes amb el bisbat i el calendari de realització del projecte. Però almenys a principis d’any, la resposta va ser que no es disposava de cap acta ni informe sobre la reunió efectuada al gener entre representants del bisbat i del ministeri de Salut. En aquesta trobada sí que es va parlar sobre la voluntat que tenia el bisbat de desenvolupar el projecte però que encara estava en una fase molt preliminar d’estudi i anàlisi funcional amb el suport metodològic de la Fundació Unió Catalana d’Hospitals. Vela recorda que es tracta d’un projecte del qual ja fa molts anys que se’n parla, ja que cal remuntar-se ben bé al 2017, quan des del bisbat es va exposar aquesta possibilitat d’utilitzar part de l’edifici de l’antic seminari per a un servei de salut mental. Un projecte vinculat amb l’herència de Maria Maestre. 

La consellera manifesta que sap greu que Andorra i les persones que tenen aquestes necessitats s’hagin de supeditar a un projecte del qual “no hi ha res” ara per ara. I reitera que haver d’esperar a l’execució d’aquesta iniciativa que està molt a les beceroles “no sé si és de molta responsabilitat política”. A més, tenint en compte els anys que fa que les famílies van començar a demanar al país un centre residencial per a persones amb trastorns mentals “ja podríem tenir alguna cosa”. Però encara va més enllà. “I si aquest projecte no es pot fer per diversos motius?”, es pregunta. “Una cosa és la voluntat, però una altra és la realitat, i més amb la situació complicada que estem vivint”, afegeix. I és que fa notar que al pressupost de l’any vinent no hi ha cap partida que indiqui la participació andorrana en el projecte. 

Pisos amb suport al CREI

Tampoc veuen clar la reforma d'una planta situada al mateix edifici del Centre residencial d'educació intensiva (CREI) per fer-hi dues modalitats de pisos amb suport. I ja no només per una raó d'oportunitat terpèutica, sinó perquè "no tot s'ha de fer al CREI" tenint en compte, a més, que el que servia fins ara de mur de contenció de possibles esllavissades, l'antic centre hospitalari de Santa Coloma, properament ha de ser enderrocat i encara no se sap quines proteccions s'hi posaran i qui les pagarà. 

"O jo no entenc la dinàmica de les taules de treball o des del Govern no ho fan perquè fan coses que van en contra de les persones", es lamenta Cano. Per aquest motiu, continua defensant que "s'han de continuar buscant solucions dins del país i que s'ajustin a les necessitats de les famílies".

desacord
associacions
centre de salut mental
bisbat
pisos
CREI

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

Totalment d'acord, és més proper però tenim un país on es poden fer moltes coses i menys pisos de luxe buits. La salut mental és un gran problema en aquest país, començant a que en l hospital les persones adultes pasem pel mig dels infants. No tenen cap tipus de protecció ja que. A la plaça on tenen que sortir, sempre hi ha una persona vigilant que demostra que no són nens d altres plantes. Jo e estat ingressada per altres raons, però escoltar a la gent a la plaça de la hospital dona molt coratge. Si les famílies moltes vegades no ho entenen o amaguen per vergonya les coses, com fan els altres que ni saben ni volen saber que són les malalties mentals?. Andorra té un problema molt gran amb això! Si ha de fer algo per ahir, perquè ja anem tard

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte