Diari digital d'Andorra Bondia
Entre el gener i el setembre s’han visat 740.000 metres quadrats: cal remuntar-se al 2008 per obtenir una xifra similar.
Entre el gener i el setembre s’han visat 740.000 metres quadrats: cal remuntar-se al 2008 per obtenir una xifra similar.

Els enginyers també reclamen un pla general que posi ordre al creixement


Escrit per: 
A. L. / Foto: Facundo Santana

En una carta dirigida al Govern sostenen que el model vigent “no respon a les necessitats i recursos disponibles”.

Ara fa tres setmanes els arquitectes feien un pas endavant i plantejaven el que en la seva opinió calia per frenar i revertir el creixement urbanístic desbocat dels últims anys, que s’ha traduït en un boom de nous projectes sense precedents des del 2008: prop de 800.000 metres quadrats visats els nou primers mesos de l’any. Bàsicament, el que els arquitectes proposaven era l’elaboració d’un Pla Territorial General d’Andorra (PTGA) que endrecés de manera “coherent i equilibrada” el desenvolupament urbà “segons les necessitats d’habitatges, equipaments i espais verds, i tenint també en compte la disponibilitat de recursos naturals i energètics”. Un text del qual haurien d’emanar les directrius de la nova Llei General d’Ordenació del Territori i Urbanisme i que hauria de comportar la revisió dels reglaments i dels POUPS.

Era un manifest en tota regla, que reaccionava a la llei de promoció de la sostenibilitat del desenvolupament urbanístic aprovada pel Consell el 14 de setembre i que condiciona durant un any les llicències d’edificació a l’obtenció d’un informe favorable per part dels ministeris d’Urbanisme i de Medi Ambient. El manifest acabava demanant l’adhesió d’altres professionals liberals i els primers a fer-ho han sigut els enginyers. La junta del col·legi va enviar el 3 d’octubre una carta al Govern i també als comuns en què diuen compartir el diagnòstic dels arquitectes i coincideixen també en el tractament. Segons ells, l’urbanisme vigent “no respon adequadament a les necessitats i els recursos disponibles i el model de creixement que promou no és compartit per tota la societat”. En conseqüència, consideren “urgent i crucial” la creació o revisió “d’un marc comú que faci un diagnòstic de les necessitats i limitacions actuals del territori i regeixi la planificació urbanística del futur del nostre país”.

Els enginyers, en fi, es refereixen amb altres paraules al que els arquitectes denominaven en el seu manifest Pla Territorial General. I com els arquitectes, sostenen que aquest PTGA hauria d’exercir de text marc d’acord amb el qual “revisar, esmenar i completar àmpliament la llei d’ordenació del territori vigent avui, que és evident que ha quedat obsoleta i cal anar més enllà”. De nou en la mateixa línia que els arquitectes, proposen la formació d’un equip pluridisciplinari integrat per experts capaços d’abordar l’urbanisme des de tots els àmbits (economistes, juristes i sociòlegs, a banda d’arquitectes i enginyers) i es posen ells mateixos a disposició de les administracions per a aspectes “crítics” dels estudis de capacitat encarregats als comuns, com ara la dependència energètica, la convivència amb riscos naturals en zones densament poblades i la construcció sostenible d’infraestructures i xarxes de serveis. “Volem un model d’urbanisme més global i més consensuat entre tots”, rematava ahir el degà dels enginyers, Vicenç Jorge.

Aquesta feina s’ha de fer, i com abans millor, “perquè ens estem adonant que estem arribant al límit del creixement”. Una altra cosa és el calendari, perquè òbviament un text com el PTGA no s’elabora d’una dia per l’altre. Per això són importants, conclou, els criteris que s’estan redactant ara mateix per endreçar l’urbanisme mentre els comuns no concloguin els estudis de capacitat que estableix la llei de promoció de la sostenibilitat: “Aquesta mesura hauria de servir perquè en paral·lel es desenvolupi el PTGA. Hem d’aixecar el cap i tenir molt clar l’horitzó, i a partir d’aquí fixar quines han de ser les condicions del creixement urbanístic del país.”

urbanisme

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

És a dir estan construïnt ja per sobre de les nostres capacitats i ho saben, pero els calerons són els calerons. No tenen ni els estudis de sostenibilitat fets abans de donar els permisos. No anem bé, ens fotrem una bona patacada

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte