Diari digital d'Andorra Bondia
Les associacions van mostrar els seus neguits davant l’antiga clínica Santa Coloma.
Les associacions van mostrar els seus neguits davant l’antiga clínica Santa Coloma.

Jover retreu les crítiques a les associacions de salut mental


Escrit per: 
M. S. / Foto: Facundo Santana

“Que no se’ls escolta no sé si vol dir que no se’ls dona la raó, i és que no cal confondre el diàleg amb el fet que es digui que sí, a tots els plantejaments que es facin”. D’aquesta manera ha replicat avui el ministre portaveu, Eric Jover, les queixes i el malestar mostrat dimarts per l’Associació de Familiars per a la Salut Mental d’Andorra (Afmma), l’Associació per la Defensa dels Joves amb Risc d’Andorra (Adjra) i Projecte Vida, entitats a qui ha acusat de fer “soroll” que “no sé ben bé què aporta” i de “passar de la crítica constructiva a la destructiva”, un fet que “no servirà de gran cosa”.

En aquest sentit, el ministre, que ha destacat que “la crítica constructiva sempre ens ajuda a seguir avançant”, ha advertit que “hem de vigilar amb la qualitat i el volum dels retrets, que no són tan constructius com haurien de ser”. 

Així mateix, i tot i admetre que en aquesta matèria de la salut mental “hi ha passos a fer”, el ministre, que ha destacat que el nou Pla Integral de Salut Mental (Pisma) “és molt ambiciós”, ha retret a les associacions que no tinguin en compte que “s’estan incrementant els recursos per respondre el màxim de bé i com més aviat millor a les necessitats de les persones”.

Malgrat la contundent rèplica a les entitats, el ministre portaveu ha defensat que el Govern sempre ha apostat i està obert al diàleg, un diàleg que va continuar “oferint”, amb la voluntat de “deixar de banda les formes” per mirar d’extreure les aportacions positives. 

Cal recordar que des de les tres associacions es va manifestar dimarts passat el seu malestar i es va advertir que no participarien més en les reunions i les taules de treball sobre salut mental i addiccions si no se les escoltava i si el funcionament de les reunions no canviava, ja que no volien que se les instrumentalitzés “per sortir a les fotos, a la premsa i donar una falsa aparença de treball en equip”. Ja en la darrera Taula nacional de salut mental i addiccions havien mostrat també el seu malestar, ja que tenien la sensació que se’ls donava tot fet privant-los així de la possibilitat d’exposar neguits, queixes i propostes concretes. 

Nou registre per a cèdules i certificats d’habitabilitat
El Govern ha acordat avui la licitació de la prestació de serveis per a la creació del nou sistema d’informació relatiu al registre informàtic de cèdules i certificats d’habitabilitat, que s’ha de gestionar des del ministeri de Territori i Habitatge, segons ha informat el ministre portaveu. Eric Jover, ha explicat que amb el nou registre es busca reforçar el coneixement de l’estat del parc immobiliari des de la perspectiva de l’habitabilitat, ja que actualment les cèdules i els certificats d’habitabilitat són arxius signats digitalment amb un registre mínim de dades digitalitzades.

A més, ha continuat el ministre, amb el nou registre, que respon a les disposicions de la Llei de creació de l’Institut Nacional de l’Habitatge s’agilitzarà l’obtenció de documents, cèdules i certificats d’habitabilitat, cosa que millorarà l’experiència de la ciutadania i dels professionals que requereixin aquestes dades, així com la interoperabilitat entre les administracions i facilitarà la gestió per part del personal de la mateixa administració i els professionals del sector.

Les empreses interessades a concórrer a la licitació poden presentar les seves ofertes al Servei de Tràmits fins al 17 de novembre vinent.

Els casos actius de coronavirus pugen a 143
Salut ha diagnosticat fins a 83 nous casos de coronavirus aquesta darrera setmana, a la vegada que s’han donat 64 altes, fet que eleva el nombre de casos actius fins als 143, segons les dades fetes públiques ahir pel ministre portaveu. Eric Jover va admetre que “lleugerament es va consolidant el repunt” de casos de les últimes setmanes, si bé va celebrar l’escassa pressió sanitària, ja que no hi ha cap malalt ingressat a l’hospital Nostra Senyora de Meritxell ni a l’UCI ni a planta. 

jover
crítiques
associacions
salut mental

Compartir via

Comentaris: 2

Comentaris

Sr Jover, li recomano des de la meva humil opinió que vostè i el consell de ministres no es deixin portar per la passió.
Sr Jover jugarem a Epi i Blas La crítica constructiva se centra a proporcionar comentaris constructius, recolzats per exemples específics, per a ajudar-te a millorar en alguna àrea. La crítica destructiva no se centra en la situació, la utilitza com a pretext per a dirigir-se a la persona, a la seva identitat, a les seves qualitats, per a valorar-les i qualificar. El seu objectiu és establir un judici de valor de la persona receptora, a vegades infligir un mal o ofensa.

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte