Diari digital d'Andorra Bondia
Arrenca la tercera edició de Circul’art amb l’exposició de les dotze obres a la Llacuna
Arrenca la tercera edició de Circul’art amb l’exposició de les dotze obres a la Llacuna

La Xarranca estrenarà al novembre el nou espai expositiu al Roc Blanc


Escrit per: 
A. L. / Fotos: Facundo Santana

La propietat de l’hotel els cedeix el saló del vestíbul i resol la papereta de l’associació de creadors, desnonada al juny de la Peixera per ‘culpa’ del projecte Caldes. El Comú s’havia compromès a buscar-los una ubicació alternativa que no ha aparegut.

La presidenta de la Xarranca, Mar García, no podia ocultar ahir la satisfacció. Després de la tercera i última reunió, acabava de resoldre amb la propietat del Roc Blanc els serrells perquè  els cedeixi un espai al vestíbul de l’hotel i convertir-lo en la nova sala d’exposicions de l’entitat. Recordin que la Xarranca es va quedar d’un dia a l’altre sense casa al juny, quan el Comú els va comunicar oficialment que el forat als baixos de l’Espai Caldes que ocupaven des del 2018 estava condemnat a desaparèixer, efecte col·lateral de l’inici imminent de les obres del projecte Caldes –després de Tots Sants– i que podien començar a buscar-se’n un de nou.

El cert és que el Comú, per boca del conseller de Vida Cultural, Valentí Closa, es va comprometre a buscar-los una alternativa i que es va arribar a parlar de tres possibles ubicacions: als baixos de l’edifici que s’està construint al solar que va deixar el Mort qui t’ha mort, al Fener; al cap de casa del CAEE, i a les dependències del Comú a Fiter i Rossell. Cap no ha fructificat, i el cas és que la solució ha arribat gràcies al mecenatge privat, perquè es tracta estrictament d’això: una sòcia de la Xarranca va posar en contacte la junta directiva i la propietat de l’hotel i l’acord, diu García, va ser quasi automàtic.

La cessió de l’espai és indefinida i naturalment gratuïta, i l’estrena oficial serà el 24 de novembre, en la segona parada de les obres del projecte Circul’art. Ja té fins i tot nom: es dirà Roc Art –amb òbvies reminiscències al desaparegut ArtalRoc, del qual la Peixera funcionava com a rellogada i com a complement– i a més del vestíbul, a la zona del piano bar, el Roc Blanc els cedirà també les sales que necessitin per programar-hi tallers, xerrades i conferències. 
Garcia no hi veia ahir més que avantatges: “La veritat és que a la Peixera estàvem molt limitats. El nou espai no només és molt més gran sinó que està contínuament obert al públic, es podrà visitar i podrem tenir-hi obres a la venda. Per no parlar de les humitats i les cuques que hi eren habituals i que ara ens estalviarem”. Més avantatges: la ubicació. A ningú se li escapa que en origen el CIAM (després ArtalRoc i avui Espai Caldes) tenia la molt noble intenció de dinamitzar la part alta d’Escaldes, però el cert és que mai no va exercir aquest efecte imant i que els turistes molt rarament s’hi enfilaven. Els pocs que ho feien, a més, es trobaven la Peixera tancada. El Roc Blanc és òbviament un espai  molt més cèntric, per no dir al rovell de l’ou de la zona comercial, i complirà una missió quasi bíblica: si els turistes no pujaven a la Peixera, la Peixera ha anat a buscar els turistes: “I de passada, és molt possible que alguns nacionals que no havien trobat mai l’ocasió d’anar al Roc Blanc, ara s’hi acostin a veure els artistes del país: un win-win”.

És una manera de veure-ho. I no sembla García l’única a qui entusiasma el nou piset. L’entitat ja ha tancat les exposicions de tot el curs, i només queda per col·locar el setembre que ve. A Circul’art, que s’hi quedarà fins al 8 de gener, seguirà una expo sorpresa consagrada a un dels membres de la Xarranca, al gener; l’aquarel·lista Antoni Moliné (febrer), una col·lectiva sobre la dona (març) i la fotògrafa Núria Moreno (abril). L’única pega d’aquesta nova etapa és que tot es basa en la bona voluntat d’uns i altres, i en tot cas té data de caducitat: “Suposo que arribarà el dia que el Comú ens ofereixi un espai amb cara i ulls, i que llavors ens hi traslladarem. Però mentrestant aprofitarem aquesta magnífica oportunitat”.

Arrenca la tercera edició de Circul’art amb l’exposició de les dotze obres a la Llacuna

Tercera edició de Circul’art, l’estupenda iniciativa que la Xarranca va posar en marxa el 2020 i que consisteix, essencialment, a oferir que pel mòdic peu de 150 euros un aficionat pugui endur-se a casa una obra d’art i canviar-la cada trimestre durant un any. Es tracta d’apropar l’art al gran públic, de donar a conèixer els creadors contemporanis en un context diferent (a casa, en lloc de la galeria d’art), dinamitzar la creació artística i instaurar un circuit alternatiu per a la difusió de l’art. I com es fa això? Amb tres circuits de quatre obres cadascuna, seleccionats per un jurat independent –Pilar Cortadellas, Laia Maestre i Ruth Casabella, aquesta edició. Els tres equips s’exposen des de dilluns i fins al 18 de novembre a la Llacuna, perquè els interessats puguin triar-ne un i apuntar-se a la llista per endur-se la primera obra a casa la primera quinzena de gener; la segona, a l’abril; la tercera, al juny, i l’última, al setembre. Tot l’any amb una obra d’art. Els equips estan fets i són els següent: a l’1, Alfons Valdés (Dia i nit), Rafael Contreras (Cadira ferida), Gemma Piera (Trajectes) i Montserrat Altimiras (L’infinit finit?); al 2, Zhanna Lisovskaya (Llum), Daniela Martins (Picasso en bleu), Mia Bacardi (Pessons) i Emma Regada (Societat vertical); i al 3, Mònica Armengol (Entrellaços), Núria Moreno (La decisió de la meva vida, la meva mort), Mireia Tarrés (Ciutat reflectida), i Mar García (Ubicacions). Han quedat en reserva Antoni Moliné (Sakura) i Nicolas Pietrocola (Cèrvol del Pirineu). El 12 de novembre s’ha programat l’habitual Jornada Circul’art, perquè els mateixos artistes puguin explicar personalment l’obra a possibles interessats a participar-hi, i el 24 de novembre l’exposició es traslladarà al Roc Art per inaugurar el nou espai de la Xarranca. S’hi quedarà fins al 8 de gener.

 

Circul'Art
La Xarranca

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

Bones notícies després de la cagada del projecte Caldes que no agrada a ningú excepte als nostres polítics que han aprobat aquest projecte artístic que podria haber fet una empresa de lampistes professionals

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte