Diari digital d'Andorra Bondia
Una de les nombroses protestes que estan protagonitzant treballadores del servei arreu de tot l’Estat espanyol.
Una de les nombroses protestes que estan protagonitzant treballadores del servei arreu de tot l’Estat espanyol.

Treballadores familiars, mesos sense cobrar i usuaris sense rebre atenció


Escrit per: 
Alba Doral / Foto: Sindicat SAD

Mesos fa que algunes de les treballadores de Suport Assistencial, l’empresa fins ara adjudicatària del servei d’atenció domiciliari, no perceben el sou. Amb la que està caient. Però pitjor encara, apunten, és saber-se en una mena de llimbs laborals, on desconeixen què els depara el futur. A banda, la preocupació pels usuaris, que en algun cas s’han quedat sense rebre l’atenció necessària, denuncien. Tot això mentre esperen l’anunciat desembarcament de Sumar, l’empresa de capital públic que ha de fer-se càrrec del servei. “Això sembla l’Harmagedon que anuncien els Testimonis de Jehovà, que prometen i prometen però no acaba d’arribar”, ironitza una de les afectades. 

Perquè la problemàtica de qui formava part fins ara de la plantilla de Suport Assistencial (abans, Lleida Assistencial) s’aguditza: “Estic treballant sense cobrar, esperant que la nova empresa em subrogui, però no acabem de saber quan començarà. Què he de fer? Si plego jo perdo els meus drets? O es pot considerar un acomiadament en no haver percebut les dues últimes nòmines?” L’expectativa, conclou, és que Sumar acabi de fer-se càrrec del servei d’una vegada, “perquè aquesta empresa tindrà les seves coses, però com a mínim, paga”. I mentrestant, “doncs aquí estem, mirant el cel per si plou”. 

Les treballadores se senten ignorades i es planyen que l’Ajuntament de la Seu d’Urgell (integra el CAPAU, amb el Consell Comarcal) estigui tirant pilotes fora. Per això es donen cita demà a la tarda, en el ple de la corporació municipal, per expressar la seva situació i la de les persones que s’hagin pogut veure afectades. Abans de l’inici del ple ja tenen convocada una concentració a les portes del consistori. L’objectiu, demanar que el CAPAU “deixi de mirar cap a una altra banda”. 

Les treballadores interpreten que de les condicions del contracte del CAPAU amb Suport Assistencial (Lleida Assistencial) es desprèn clarament que el CAPAU ha d’assumir les funcions encomanades a l’empresa quan hi ha un incompliment del contracte. I això, puntualitza una de les afectades en declaracions al BonDia, “malgrat que l’Administració pública és conscient que és així, no ho està fent”. Això és justament el que reclamaran  de viva veu. 

El transport públic també hi serà present
La preocupació pel transport públic també tindrà el seu espai en la sessió ordinària del ple, en aquest cas, a través de la moció presentada per Compromís per la Seu. La proposta demanarà una intervenció de l’Ajuntament  per abaratir el preu dels viatges en autobús, segons resa el punt de l’ordre del dia. Es refereix a l’encariment dels trajectes entre la Seu i Andorra (una apujada que afecta especialment als treballadors fronterers), però no únicament. També insistirà, previsiblement, en la problemàtica reiterada que perjudica els usuaris amb abonament de l’autobús d’Alsa a Barcelona, a qui la companyia deixa a terra en benefici dels viatgers que compren bitllet senzill. 

treballadores
familiars
capau

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

Artículo 128 de la Constitución Española Constitución Española 1. Toda la riqueza del país en sus distintas formas y sea cual fuere su titularidad está subordinada al interés general. 2. Se reconoce la iniciativa pública en la actividad económica. Mediante ley se podrá reservar al sector público recursos o servicios esenciales, especialmente en caso de monopolio y asimismo acordar la intervención de empresas cuando así lo exigiere el interés general.

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte