Diari digital d'Andorra Bondia
El ministre de Territori i Habitatge, Víctor Filloy, durant la compareixença d'aquest matí.
El ministre de Territori i Habitatge, Víctor Filloy, durant la compareixença d'aquest matí.

El Govern engega un procés "àgil i senzill" per dotar-se de pisos a preu assequible


Escrit per: 
M. P. A. / Foto: SFGA

El Govern posa en marxa el programa per a l’adquisició o arrendament d’habitatges a preu assequible. Així ho ha anunciat aquest matí el ministre de Territori i Habitatge, Víctor Filloy. Per fer-ho possible, s’hi destinaran els pròxims anys 19 milions d’euros, tal com ja havia anunciat l’Executiu: 11 per a la compra, un milió dels quals aquest any i cinc el 2023 i 2024 i 8 per al lloguer, 400.000 enguany, i 1.600.000 anualment entre el 2023 i el 2027.

L’objectiu és aportar solucions habitacionals a llarg termini que se sumin als pisos de protecció pública de la Casa Aristot Mora i als de preu assequible que es construiran a la Borda Nova, ha recordat el ministre, que ha manifestat que aquesta iniciativa a la llarga ajudarà a estabilitzar el mercat però “no solucionarà la problemàtica de l’habitatge a Andorra” ara per ara, encara que s’estan posant “les bases” de cara al futur.

Serà dimecres quan es publicarà al BOPA el concurs públic per dotar l’Administració d’aquests habitatges. Com ja s’ha comentat en altres ocasions, la idea del ministeri és poder disposar d’edificis sencers de segona mà que puguin canviar d’ús i que estiguin tancats, com ara antics establiments hotelers, per transformar-los en pisos a preu assequible. També poden ser edificis d’obra nova i habitatges disseminats. Aquests edificis han d’estar buits i lliures de càrregues i gravàmens. No s’admetran ni cases unifamiliars, ni bordes o similars. Tampoc els edificis construïts en zones de risc vermell. El titular d’Habitatge ha assenyalat que de manera informal alguns propietaris ja s’havien posat en contacte amb l’Institut Nacional de l’Habitatge per interessar-se per aquest projecte però no ha especificat ni quants ni amb quantes propietats es podria comptar.

Taxació “independent”
Filloy tampoc ha pogut detallar quan podrien estar aquests habitatges a preu assequible a disposició dels ciutadans. I és que tot i que s’ha volgut fer un procediment “àgil i senzill”, el procés té un total de nou fases des de la candidatura inicial fins a l’inici de la rehabilitació o reforma. La taxació pericial immobiliària per determinar el valor de l’immoble i el cost de la rehabilitació efectuada per un despatx d’arquitectura independent té un pes decisiu en tot el procediment. De manera que ara s’obre el concurs perquè els propietaris que vulguin aportin informació sobre l’edifici o el pis en qüestió que vulguin vendre o llogar al Govern. Posteriorment, s’inspeccionarà i es faran fotos de l’edifici posat a disposició que servirà per comprovar l’estat dels immobles i resoldre la primera fase del programa. És a dir, si s’accepten o declinen els edificis proposats. Posteriorment, es contractarà l’empresa que haurà de fer la taxació de l’immoble. En el cas que el propietari vulgui llogar, l’oferta que faci haurà de ser igual o inferior a la taxació oficial i els anys d’arrendament es decidiran en funció de la rehabilitació que s’hagi de fer de la propietat, va detallar el titular d’Habitatge.

Els propietaris poden presentar les seves propostes fins al 15 de desembre i posteriorment s’iniciaran les inspeccions i peritatges, de manera que “les contraofertes no arribaran fins després de Nadal”, ha previst Filloy. El Govern seleccionarà els edificis que comprarà o llogarà d’entre totes les ofertes que rebi i després es realitzarà la rehabilitació necessària si és el cas per poder oferir a la ciutadania els pisos a preu assequible. 

Filloy ha remarcat que en tot aquest projecte hi ha tres parts implicades: el Govern, encarregat d’adquirir els habitatges en règim de compra o de lloguer; l’Institut Nacional de l’Habitatge, que gestionarà els edificis; i el Fons d’Habitatge, que cobrirà la inversió en aquells edificis que requereixin una rehabilitació.

Govern
procés
pisos
pisos a preu assequible

Compartir via

Comentaris: 3

Comentaris

Si és tan àgil i senzill, perquè no ho han fet abans? Alguna cosa no quadra...
A veure, si els propietaris són els primers que especulen amb els preus, perquè Govern i autoritats ho permeten, com voleu que ara venguin o arrendin al Govern edificis o pisos a preu asequible? Cal una llei per protegir i regular el mercat i sancionar certes conductes, però no tenen els ous que calen
Jo estic desesperada buscan pis de lloguer à preu accesible per ANDORRA la vella o les Escaldes,no trovo res els preus son el mes barat a 1500€ soc pensionista hi no arribo estic vivin amb la meva germana cuan puc amb un estudi i fora d’Andorra per no carregat tan es vergonya que els Andorrans ens tinguem q veure axins vivin de caritat a costa de la familia per no,trovar i no poguer pagar pis que fara Govern ens ajudar nos ,ho ens d’eixara al carrer

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte