Diari digital d'Andorra Bondia
El cap de Govern, Xavier Espot, rep els aplaudiments de la militància demòcrata després d’anunciar que optarà a la reelecció.
El cap de Govern, Xavier Espot, rep els aplaudiments de la militància demòcrata després d’anunciar que optarà a la reelecció.

Espot optarà a la reelecció i insta DA a treballar per a la majoria absoluta


Escrit per: 
M. S. / Foto: Facundo Santana

Afirmava dimarts el secretari general de Demòcrates, Jaume Serra, que “un congrés és un bon moment per fer anuncis”. I ho va ser. El cap de Govern, Xavier Espot, va anunciar el que el centenar i mig de militants taronja que van acudir al congrés volien sentir: la voluntat d’optar a la reelecció i continuar liderant el projecte demòcrata i el país els pròxims quatre anys.

I ho va deixar intuir ja a l’inici de la seva intervenció, que havia de tancar el congrés, quan va assegurar que no havia vingut aquí “a tancar res”, sinó “a començar una nova pàgina de la nostra trajectòria política al servei d’Andorra i la seva gent, una pàgina que vull escriure amb tots vosaltres i amb les que se sumaran al nostre projecte de país”.

Espot, que va remarcar que la formació ve avalada per gairebé 12 anys de trajectòria on ha demostrat la capacitat de fer “la feina ben feta” i de “concretar els plantejaments polítics en el dia a dia dels ciutadans”, va argumentar la seva decisió en el fet que Demòcrates és l’única formació que pot donar resposta als grans reptes que avui té el país. “Hem de ser el referent en moments de dubte i el lideratge en moments d’incertesa, i aquesta és la raó, l’única veritable, per la qual he decidit presentar-me a la reelecció”, va assegurar el president demòcrata, per qui la formació és l’única que pot “aportar l’estabilitat, solidesa i sentit d’Estat necessaris”.

En aquest sentit, Espot va destacar que cap Govern s’havia trobat amb tantes “crisis seguides”, citant la de la pandèmia de la  Covid i l’energètica que “encara no ha acabat”, i va destacar la capacitat de l’Executiu per donar-hi resposta “amb fermesa” i aconseguir que Andorra n’hagi “sortit reforçada”. El cap de Govern, que va destacar també la  capacitat de reconèixer errors i va admetre que hi ha coses per millorar, va contraposar el projecte de Demòcrates al d’aquelles “formacions i representants polítics que només veuen i viuen de les dificultats del país i de la seva gent, però que més enllà de queixar-se no saben ni sabran mai fer prosperar Andorra”, i va insistir que davant els grans reptes que ha d’afrontar el país “no es pot deixar el timó en mans d’aprenents de bruixot”.

Per tot plegat, Espot, que va lloar el projecte “sòlid, clar i ben definit de Demòcrates”, va exhortar la militància a “anar més enllà de les fronteres” de DA per incorporar “talent” i “l’estima pel  país” de moltes persones per “incorporar-les al nostre projecte polític”, i els va instar a treballar per aconseguir la majoria absoluta, i poder així implementar tot el programa demòcrata. “Hem de revalidar una majoria de Govern, una força que ens permeti tenir la majoria absoluta a la primavera al Consell General i la majoria dels comuns a la tardor”.

En aquesta línia, el cap de Govern va advertir, però, que “s’equivocaria qui es pensi que la majoria està guanyada a les generals i als comuns” ja “no tant pels rivals com per les circumstàncies complicades”, i va insistir que Demòcrates “ha de continuar sent el referent en uns moments d’incertesa”.

Espot, que al final del congrés va revelar que tenia la decisió presa al setembre, va assegurar que té “la mateixa il·lusió que fa onze anys” quan el van nomenar secretari d’Estat de Justícia i Interior i la mateixa quan posteriorment va ostentar aquesta cartera o quan “s’hi va afegir Afers Socials”. I, en el mateix sentit, va acabar la seva intervenció destacant que “conservo la mateixa força que ara fa quatre anys quan em vau demanar encapçalar la candidatura general i us demano avui, un cop més, que torneu a confiar en mi per portar el timó d’aquest país quatre anys més”.

Sense data electoral
Ja al final del congrés, i preguntat per una possible data electoral, el cap de Govern va assegurar que la “desconeixia” i va apel·lar novament a la finalització de la tasca parlamentària. 
Quant a possibles pactes preelectorals, Espot va remarcar que la llista nacional serà de Demòcrates més independents, tot i que va obrir la porta a representants de “formacions d’àmbit parroquial” ja que, de fet, “és la realitat de DA” i “ho hem vist amb UP a Encamp i amb ACO a Ordino”. Pel que fa a les territorials va recordar que “el sistema és diferent” i que “es poden contemplar, en funció de les circumstàncies, eventuals pactes amb formacions amb les quals tinguem àmplies coincidències ideològiques”.

Per la seva part, el secretari general de Demòcrates, Jaume Serra, va fer una bona valoració del congrés, “on les diferents propostes presentades han estat aprovades i acceptades”, així com del fet que hi va haver “certa expectativa amb l’anunci final”. Amb tot, Serra va considerar que l’anunci d’Espot “no s’ha fet esperar més del compte”, ja que “les coses s’han de dir en el moment que toca, i crec que el moment ha estat ben triat”.

Durant el congrés, el president del grup parlamentari demòcrata, Carles Enseñat, va fer un balanç de la tasca legislativa duta a terme i va remarcar que “durant aquest mandat hem volgut ser corretja de transmissió de la ciutadania” a la vegada que “hem defensat una política ponderada de centre reformista, justa, pensada per i per a les persones”. Així mateix,  el congrés va servir perquè la militància donés el vistiplau a la modificació dels estatuts per adaptar-los a les disposicions de la Llei de transparència, accés a la informació pública i bon govern i per actualitzar els principis de la formació.

DA
Xavier Espot
reelecció

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

Tal i com ens estan deixant Andorra, jo no els votaré, ho tinc ben clar, necessitem un canvi si o si

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte