Diari digital d'Andorra Bondia
El ministre Eric Jover durant la roda de premsa posterior al consell de ministres, avui.
El ministre Eric Jover durant la roda de premsa posterior al consell de ministres, avui.

Pujada d’entre el 0,5% i el 7% als salaris entre 1.200 i 4.000 euros


Escrit per: 
Meritxell Prat / Foto: SFGA

La manca de consens entre patronal i sindicats per establir l’increment dels salaris per l’any que ve, ha portat el Govern a “ser intervencionistes i tornar a protegir les franges salarials més baixes”. Segons ha anunciat el ministre portaveu, Eric Jover, s’obligarà el sector privat a incrementar “com a mínim” un percentatge en funció de la franja salarial. Una actualització que s’haurà de fixar per llei i que ja s’ha traslladat a patronal i sindicats perquè puguin valorar-la i fer-hi aportacions.

Així, la proposta del Govern preveu incrementar el salari mínim (1.201 euros) un 7%, de 1.200 a 1.400 euros també s’aplicaria aquest 7% i a partir d’aquí, per cada 200 euros més de sou, es rebaixaria mig punt l’augment fins a arribar als 4.000 euros, que seria el topall a partir del qual no hi hauria obligació de revaloritzar. Per exemple, entre els 1.400 i els 1.600 euros l’augment seria del 6,5%, els sous d’entre 2.000 i 2.200 euros pujarien un 5%, els de 3.400 a 3.600 un 1,5% i els de 3.800 a 4.000 euros un 0,5%.

La idea era trobar “una solució de compromís” que potser no hauria estat bona per a ningú però que “en aquests temps de tensió fos assumible per les dues bandes, però no ha estat possible”, i per tant, “el Govern no dimitirà de les seves obligacions i unilateralment prendrà decisions”, ha reafirmat. Ara bé, Jover ha deixat clar que encara no s’està en un punt de presa de decisions, sinó que és tan sols una proposta i que s’esperarà al retorn que puguin donar els actors socials en el marc d’una nova reunió del Consell Econòmic i Social (CES) que s’ha convocat per a la setmana que ve. “Estem a l’expectativa de propostes de millora o matisacions perquè no sigui una decisió unilateral, sinó que sigui assumida pels dos actors per arribar al pacte social, que seria la solució més desitjada”, ha manifestat.

Els percentatges s’han establert tenint en compte que s’espera que l’IPC a final d’any se situï entre el 5,3% vaticinat per l’FMI en el darrer informe i el 7% amb què s’ha tancat el mes d’octubre. En aquest sentit, ha deixat clar que si la dada final fos superior a aquest percentatge es podria revisar a l’alça perquè el text es trobaria a tràmit parlamentari, però en cas que l’IPC fos inferior, es mantindria la graella tal com s’ha presentat.

Igualment, ha insistit que és una proposta de “mínims” i per tant, aquelles empreses que vulguin aplicar la totalitat de l’IPC a tots els treballadors, indiferentment dels sous, ho podran fer. Igualment, ha recordat el rol “exemplificant” de l’Administració, recordant que la llei ja estableix que els sous dels funcionaris s’han d’apujar segons l’IPC, donant a entendre que s’aplicaria en la seva totalitat. Igualment, l’última paraula sobre les graelles presentades la tindrà el Consell General, ja que el text haurà de seguir el preceptiu tràmit parlamentari.

Confiança
Sindicats i patronal disposaran d’una setmana per analitzar la proposta, fer-hi aportacions o fins i tot presentar-ne una altra d’alternativa. “Si el CES proposa una solució diferent però és acceptable per a totes les parts, el Govern l’acceptarà perquè és el que buscàvem des d’un inici: el pacte social”, ha exposay, insistint en la importància d’un organisme que des del seu punt de vista ha d’anar agafant més pes i al qual “cal continuar donant noves oportunitats”. Tot i així, també ha deixat clar que si en la pròxima reunió les posicions continuen allunyades, el Govern tirarà endavant amb la seva proposta perquè la presa de decisions no es pot allargar massa tenint en compte el tràmit parlamentari que haurà de seguir el text.

El ministre ha assegurat que des del Govern “no podem estar decebuts, sinó que hem de continuar treballant i fer-ho amb aquest diàleg per assolir el màxim d’acords possibles”. De fet, ha assegurat que l’Executiu “no es pot donar per vençut” amb el funcionament del CES.

Lloguers
Jover no ha avançat en canvi, la decisió sobre l’actualització dels lloguers. El Govern també està treballant la proposta, però ha apuntat que el CES “no és el lloc” per debatre la qüestió i que la decisió final “dependrà en gran part de l’acord a què s’arribi sobre els salaris”. Amb tot, sí que ha apuntat que la voluntat del Govern és trobar “una solució que sigui al més fàcil possible i que protegeixi les persones que es troben en una situació més complicada”, de manera que “llogaters i propietaris hauran d’entendre bé la norma”.

Preguntat per la possibilitat d’establir, també, increments graduals i la possible vulneració de protecció de dades si els augments anessin lligats als del salari, ha deixat clar que “hi ha dades que el propietari no té per què saber perquè són dades confidencials”.

Increment dels salaris

Compartir via

Comentaris: 5

Comentaris

Coses de primaria. Qui cobri 3900 € x .05 = 195 € increment. Qui cobri 1300 € x 7 = 91 € increment. QUINA VERGONYA DE GOVERN!!!!!! Alimentat els seus!!!
Tu si que eres bueno para las cuentas...
Amb tanta ajuda ho acabarem pagant tots. No era més fàcil regular el mercat immobiliari? dona la sensació de que s'esta generant una bola de neu que ens aixafarà a tots...
Si pugem els salaris un tant percent i alhora pugem els lloguers en proporció a aquesta pujada els únics beneficiaris seran els llogadors. D'aquesta manera els assalariats es queden amb el seu poder adquisitiu congelat i els llogadors s'enriqueixen més i més. Estic d'acord amb la pujada salarial però lligada a la congelació dels lloguers, es tracta de millorar la qualitat de vida i poder adquisitiu de les families no de només sobreviure.
Totalment d'acord amb tu, sempre es el mateix, els mateixos que surten guanyant, i com dius la qualitat de vida i poder adquisitiu cada vegada pitjor, molt trist i vergonyós.

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte