Diari digital d'Andorra Bondia
El secretari general de l’USdA, Gabriel Ubach, es va mostrar contrari a la proposta salarial del Govern.
El secretari general de l’USdA, Gabriel Ubach, es va mostrar contrari a la proposta salarial del Govern.

L’USdA avisa de mobilitzacions per la proposta salarial del Govern


Escrit per: 
M. P. / M. S. / Foto: Facundo Santana

La proposta de millores salarials que va presentar dimecres el Govern no convenç els sindicats. “La valorem negativament”, asseverava ahir el secretari general de la Unió Sindical d’Andorra (USdA), Gabriel Ubach, reiterant que des del seu punt de vista, un increment de sous basat només en l’aplicació de l’IPC no resol el problema de la pèrdua de poder adquisitiu que consideren que ha patit bona part de la ciutadania del Principat. En aquest sentit, va advertir que si la decisió final es manté en aquesta línia “cridarem a la mobilització”.

Els sindicats estan disposats a sortir al carrer per fer veure “a les dures i a les madures que estem en una situació límit” i que, a parer seu, “aquest Govern és responsable de la situació que tenim”. Ubach va institir, com ja ha anant manifestant després de cada reunió del Consell Econòmic i Social (CES), que “el que ens preocupa més és el poder adquisitiu que ha perdut la classe treballadora, la mitjana i els pensionistes per culpa de les polítiques neoliberals dels governs de DA”. Per aquest motiu, si bé durant el cap de setmana analitzaran més en profunditat el document que els va remetre l’Executiu, tenen clar que no es mouran ni un mil·límetre de la proposta que ja havien posat sobre la taula: apujar els salaris un 5% durant els pròxims quatre anys per tal que els treballadors recuperin el poder adquisitiu perdut i que al final d’aquest període es pugui establir una tretzena paga.

“Nosaltres parlem de naps i ells de cols, sembla que vivim en planetes diferents”, va apuntar Ubach, que va remarcar que “la classe mitjana ho passa molt malment, i ja no parlem dels jubilats, que acabaran tots al banc d’aliments de Càritas”. Per això considera que “el Govern no pot desobeir la seva responsabilitat i ha d’actuar. “Nosaltres ja vam dir que el problema no era l’IPC, sinó recuperar el poder aquisitiu perdut. I si no es recupera, Andorra se’n va a fer punyetes”.

D’aquesta manera, van lamentar que amb la proposta feta, el que havia fet l’Executiu és “alinear-se amb la patronal” i per tant, “si la línia va per aquí sortirem al carrer. Ubach va indicar que a ells no se’ls havia fet arribar encara cap proposta sobre  la revalorització dels lloguers, però ja va advertir que si es buscava un increment linial del 5% com va sortir publicat, tampoc hi estan d’acord.

Precisament, des de la Confederació Empresarial Andorrana (CEA) es va rebutjar fer valoracions de la proposta adduint que la junta encara no l’havia avaluat.

Tampoc es va mostrar satisfet amb la proposta salarial del Govern el president del grup parlamentari de Terceravia, Josep Pintat, que una vegada més va recriminar que “el CES no pinta res, ho diu el Tribunal Constitucional”. En aquest sentit va apuntar que si Govern vol governar, “que governi i que deixi de marejar i d’entrar lleis. Que entri una proposta, que vingui aquí [al Consell General], l’aprovi i que deixi de fer l’indi”.

Novament, va retreure que es vulgui demanar aportacions als sindicats i la patronal d’una proposta que el Govern ja porta tancada i creu que tant els representants dels treballadors com els dels empresaris haurien de poder treballar amb un informe previ per poder tenir un criteri i prendre una decisió, però en canvi,  “el Govern s’ha immiscuit. El senyor Gallardo sortia a la foto però no sé què hi fot”.

També va recordar que el CES ha d’emetre un informe no vinculant però sí preceptiu “i no hi és”, però “el Tribunal Constitucional, quan hi anem, dirà que està molt bé, per tant el Govern i el Constitucional es carreguen el que diu la llei”.

Jover: “No s’està plantejant un 5%”
El ministre de Finances i portaveu, Eric Jover, va assegurar ahir que el Govern “no s’està plantejant un 5%” d’augment lineal per als lloguers de cara a l’any vinent. “Estem treballant en una proposta i ja la farem pública quan tinguem tancat el tema dels salaris perquè hi està vinculat”, va insistir, tal com ja havia dit en la roda de premsa posterior al consell de ministres, en la qual va remarcar que des del seu punt de vista el CES no és el lloc adequat pe tractar aquesta qüestió si bé va defensar que tots els actors presents puguin expressar les seves opinions. Jover va insistir que la voluntat del Govern és “buscar un mecanisme que sigui senzill, que no sigui de difícil aplicació ni per als llogaters ni per als propietaris”, i en aquest sentit va indicar que aplicar també una escala, com s’ha fet en el sous, “seria una possibilitat”. “Estem buscant una manera senzilla i que protegeixi les persones amb menys revinguts”, va assegurar.

USdA
mobilitzacions
proposta
Govern

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

Amb aquesta proposta estan tornant a afavorir els salaris més alts, es pensen que som idiotes!!! Són una colla de inútils i uns pirates

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte