Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de Carine Montaner i Marcos Monteagudo

Carine Montaner i Marcos Monteagudo

Consellera General i presidenta d'Andorra Endavant, i secretari general d'Andorra Endavant

 

 

Immigració controlada, volguda i selectiva




Andorra, el nostre estimat país, des de fa dècades ha sigut per a molts andorrans i residents un referent en política d’immigració. Andorra ha sigut des de sempre terra d’acollida, amb un 50% de la població estrangera. Al país conviuen més de cent nacionalitats diferents i tots vivim en pau en un entorn natural idíl·lic que hem de continuar protegint sí o sí, i amb un nivell de seguretat ciutadana envejable.

Escollir els immigrants per al país consisteix des de fa anys i anys a afavorir l’arribada d’empresaris estrangers, treballadors qualificats, o no tan qualificats però que presenten uns coneixements del món laboral i una manera de ser. Aquests treballadors de fora són essencials i necessaris per al bon funcionament i el creixement de l’economia nacional. Són una mena de boosters per a l’economia andorrana. Si mirem la nostra història podem dir fins i tot que són els immigrants i fills d’immigrants els que en gran part van participar en la construcció de l’Andorra d’avui.

La immigració escollida s’oposa a la immigració forçada que pateixen molts països de l’entorn: immigrants en situació irregular i sense papers, sense feina, amb la impossibilitat de pagar un lloc on poder dormir. Una precarietat social absoluta que de vegades genera augment de la delinqüència per poder sobreviure. D’acord amb la legislació andorrana, la immigració ha d’adequar-se al mercat laboral, amb unes quotes marcades pel Govern en funció de les necessitats de les empreses i del període de l’any i d’uns filtres relatius a l’estat de salut i els antecedents penals de la persona que desitja residir a Andorra un temps o de per vida. La nostra política d’immigració havia de garantir fins ara als andorrans i els seus residents permanents, la màxima seguretat ciutadana i certa qualitat de vida.

Com a país turístic, sabem que cada any tenim uns pics d’activitat econòmica a l’hivern, amb una necessitat de temporers per a les pistes d’esquí, l’hostaleria i tots els negocis relacionats amb el món de la neu per atendre els turistes. Cada any sabem que tenim un col·lapse al Servei d’Immigració. Però aquest any, tenim dos elements més que són molt preocupants. Primer, el problema per la falta de pisos de lloguer disponibles en el mercat i el preu molt elevat d’aquests,  que afecta greument la qualitat de vida dels andorrans i dels residents permanents i també dificulta l’arribada i la instal·lació de temporers. Segon, l’efecte crida ha provocat una gran massificació de persones de fora i la decepció de molts temporers, que se senten enganyats quan veuen després la dura realitat. Com funciona actualment a Immigració? En el millor dels casos, el tràmit per al permís de treball és d’un mínim de quatre visites presencials al Servei d’Immigració: una per dipositar el dossier complet, una altra per demanar la cita de la revisió mèdica, una  més per fer la visita mèdica i la  darrera, per recollir el permís. En el pitjor dels casos serien unes cinc o sis visites presencials per a cada sol·licitant (amb un decalatge de 72 hores entre la quarta i la cinquena visita per fer proves mèdiques específiques segons el país d’origen, on certes malalties no estiguin erradicades).

Des d’Andorra Endavant, pensem que el Govern hauria pogut anticipar la nova temporada d’hivern, sobretot després de la rebuda de la comunitat argentina per part del cap de Govern l’agost d’aquest 2022. El col·lectiu argentí demanava al Govern una oficina específica d’atenció als temporers sobretot per a l’hivern.

Les accions que es podrien tirar endavant per estalviar temps tant per l’usuari com pels funcionaris de immigració. Eliminar per exemple algunes visites presencials gràcies a un portal web de tràmits on line pels temporers amb la numeració del rebut que se li entrega el primer dia.

També es podria posar en marxa la transmissió automàtica de la resposta del metge de la visita mèdica al servei de immigració que gestiona el permís de treball.

Aquestes accions evitarien les llargues cues que es formen ja a les 6h30 del matí davant de immigració. Persones que esperen amb mantes i amb termos de cafè per combatre el fred que fa en aquesta època de l’any.

 

 

 

 

 

 

 

Compartir via

Comentaris: 2

Comentaris

El discurs de la Sra. Carine Montaner es ple de xenofòbia i raciste. Quina vergonya.

Doncs sí, tota la raó. El text dona entendre, tot i aquest no sembla ser el seu objectiu (que em permeto pensar que és la denuncia del colapse a Immigració).... que hi ha immigrants de primera, aquells qualificats (o no) que fan creixer l'economia del país, i els de segona, que venen sense papers i a delinquir... quina mena de defensa als drets humans es vol predicar així Senyora Carine?

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte