Diari digital d'Andorra Bondia
Un ciclista passa el semàfor en verd a l'avinguda Tarragona.
Un ciclista passa el semàfor en verd a l'avinguda Tarragona.

Semàfors per conscienciar els ciclistes de les normes de circulació


Escrit per: 
Meritxell Prat / Foto: Facundo Santana

Des de fa pràcticament un mes els conductors que circulen per l’avinguda Tarragona s’hauran adonat que als semàfors que hi ha entre la rotonda de la Comella i la de Josep Escaler s’hi han instal·lat uns nous aparells dirigits expressament a ciclistes. Es tracta d’una nova iniciativa de l’àrea de Mobilitat per “conscienciar els ciclistes que els senyals s’han de respectar”. Ho afirma el director de Mobilitat, Jaume Bonell, que reconeix que si bé s’havia fet la compra dels aparells a la primavera, amb la voluntat d’instal·lar-los durant l’estiu, el subministrament s’ha fet amb retard.

S’ha decidit instal·lar-los aquí perquè és on hi ha un tram del carril bici i s’ha volgut actuar “com a recordatori”. “Quan vas sobre la bici cal respectar els senyals”, reitera Bonell, que afegeix que l’acció forma part de la campanya Andorra, territori ciclista  que vol “conscienciar” i ajudar a una millor cohabitació de ciclistes i conductors a les carreteres.

“No es tracta de cap prova pilot. És pedagogia pura. Les ciutats que han evolucionat amb la bicicleta ja en tenen”, remarca, explicant que s’han situat en una posició “estratègica” perquè els ciclistes els vegin “sí o sí. Entra pels ulls”. No se n’han col·locat en sentit baixada perquè no hi ha carril bici.

És evident que si cal fer pedagogia és perquè hi ha usuaris que no compleixen les normes, però Bonell deixa clar que “les sancions han de ser l’últim extrem, no has de fer les coses pensant que t’han de sancionar, sinó que tot passa per un tema d’educació”. A més, destaca, el cost és molt baix i per tant, l’important és que amb la seva instal·lació “pots salvar vides i prevenir accidents amb un cost ridícul”. Tot i així, no va poder detallar si veurem més semàfors com aquests arreu del país, ja que “estem al final de la legislatura i ja es veurà qui hi haurà en la nova al capdavant de Mobilitat i si es decideix que la bicicleta segueixi sent una prioritat o no”.

D’altra banda, des de Mobilitat també se segueix treballant per instal·lar més panells lluminosos com el que hi ha actualment al túnel de Radio Andorra i que permet alertar els conductors que allí dins hi ha ciclistes. Bonell va explicar que des del mes de maig estan en espera de rebre el sensor de moviment que s’instal·larà al túnel del Dos Valires, ja que des d’aquest any està habilitat per a ciclistes. “És important poder disposar d’aquesta senyalització perquè és el túnel més llarg”, va destacar, a més, va avançar que es tracta d’un aparell més modern també permetrà comptar els ciclistes que hi passen. De fet, el del túnel encampadà és un polsador que s’activa de forma manual, de manera que és el ciclista que circula per la via qui l’ha d’activar en passar, en canvi, al Dos Valires seran uns sensors que detectaran la presència dels ciclistes i llavors activaran els panells lluminosos.

Després ja només quedaria equipar els túnels de Sant Antoni, però primer cal fer-hi una reforma integral.

mobilitat
ciclistes
semàfors

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

Clar, que els semàfors normals no son suficient específics amb els colors com perquè els nostres ciclistes aficionats de corona"soc el puto amo" els veièssin. Per cert, deseguit es nota qui es aficionat i el profesional , aquests darrers respecten , pel que es fan respectar, no emprenyen i no van liant-la com les colletes de altres que fins i tot va un costat de l'altre fent la xarradeta.

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte