Diari digital d'Andorra Bondia
El raonador del ciutadà, Marc Vila, durant la compareixença de premsa d’aquest matí.
El raonador del ciutadà, Marc Vila, durant la compareixença de premsa d’aquest matí.

El raonador demana que el salari mínim s’apugi almenys un 10%


Escrit per: 
Meritxell Prat / Foto: M. P.

El raonador del ciutadà, Marc Vila, ha fet una crida perquè els agents socials i econòmics i el Govern es plantegin la “necessitat inajornable” d’apujar els salaris dels treballadors del Principat, especialment aquells que es troben en les franges més baixes. Ha deixat clar que no es tracta d’una mesura “alliçonadora”, sinó que s’ha d’entendre com a mesura “indicadora del camí pel qual volem anar”. 

En una compareixença davant la premsa ha demanat que el salari mínim s’apugi “un percentatge que no sigui inferior al 10%” per tal que pugui arribar a ser el 60% del salari mitjà, mentre que per a tots aquells sous que es troben entre el mínim (1.201 euros al mes) i el mitjà (2.200 euros al mes) considera que l’increment ha de ser d’un percentatge que no sigui inferior a l’IPC aplicable per al 2023. “Cal ponderar d’una vegada i fer amb valentia i decisió aquest augment important si no volem abocar els ciutadans amb ingressos mitjans i baixos a una pauperització tan injusta, inhumana i tan ineficient econòmicament i socialment”, ha manifestat, recordant les dificultats per accedir a un habitatge de lloguer a preu digne, a més de la previsió d’increment de lloguers que també hi ha sobre la taula, així com l’encariment del preu de la llum. Igualment, ho considera una acció de “coherència i solidaritat general” si es té en compte que en el cas dels funcionaris i alts càrrecs del Govern es preveu aplicar un IPC que s’estima que serà de l’entorn d’un 7%. “Això ja ens dona un to de cap on haurien d’anar les coses a nivell global”, ha manifestat.

Vila, que no ha amagat que troba insuficient la proposta d’increment salarial per al sou mínim feta pel Govern, “crec que hi ha marge perquè es pugui augmentar una mica més, perquè portem un desfasament molt important pel que fa al nivell de vida i els ingressos i crec que un 10% és perfectament assumible a nivell empresarial”, ha argumentat la seva posició, també, per les dades macroeconòmiques “i de justícia i cohesió social” que han anat sorgint. “Si no són les millors de la història recent d’Andorra, gairebé”, ha apuntat, tot assenyalant l’increment demogràfic, l’augment dels ingressos fiscals, dels ingressos de la CASS o la previsió de superàvit pressupostari.

Així, creu que “és el moment essencial” per actuar. “S’espera un hivern difícil i un 2023 complicat, seria imperdonable no procedir amb contundència a introduir mecanismes de redistribució en benefici dels menys afavorits i al mateix temps donar un senyal de cap on s’orienta el futur de la nostra convivència”. Al seu entendre és la manera de donar “un coixí a les famílies per passar de manera menys traumàtica aquest hivern”.

D’altra banda, no veu malament que les pujades es puguin aplicar en salaris més alts que el mitjà, però va indicar que a ell no li toca valorar-ho, sinó que es limita a demanar “qüestions de justícia mínima”.

Preguntat per la proposta salarial de l’USdA, ha deixat clar que “s’ha d’anar tant si com no a un augment progressiu dels salaris, i ara és el moment de fer-ne un de gros, perquè si no arribarà un moment que aquest país serà invivible per a algunes persones”, però ha reconegut que per fer els passos que demana el sindicat cal negociació.

De la mateixa manera s'ha mostrat a l’expectativa de l’increment dels lloguers que s’acabi aplicant. “L’ideal seria que pugessin poc, però que hi hagi un escalat entre els nous i els vells ja em sembla bé”, ha exposat, afegint que l’imprescindible és que  hi hagi un diferencial “raonable”, no d’un o dos punts, entre el que pugin els salaris (sobretot els més baixos) i els arrendaments. 

Precarització
De la mateixa manera ha admès estar “molt preocupat” per la precarització del mercat laboral, indicant que “juntament amb l’habitatge és un dels temes més greus que tenim a sobre la taula”. 
El raonador considera que “un dia o altre ens hem de posar tots plegats, agents socials, classe política i Govern, a fer mesures quan toca i a anticipar-se al que pot venir”. En aquest sentit va assenyalar el fet que s’ha hagut d’acudir a mercats més llunyans per donar resposta a la necessitat de mà d’obra que té el país i en el cas de la construcció “obliga a subcontractacions foranes i poc regulades”.

Per aquest motiu ha justificat la necessitat d’actuar en el tema dels sous “i no amb pedaços, fem-ho ja i indiquem cap a on volem anar”. I cap on s’ha d’anar, des del seu punt de vista, és cap a un model econòmic i social com el de Suïssa i “i no cap al de Mònaco”, per això la mesura més immediata creu que és augmentar salaris “de forma decidida i deixar-se d’excuses”.

Vol que els temporers també tinguin bus gratuït

Marc Vila també s'ha referit a la problemàtica dels temporers, a qui ha definit com “la minoria que té més dificultats” actualment al Principat. El raonador ha explicat que la setmana passada va fer arribar una recomanació al Govern per tal que aquest col·lectiu també pugui accedir a l’abonament gratuït d’autobús. “És un mínim de justícia i no discriminació”, ha afirmat, afegint que “no veig cap raó objectiva perquè se’ls privi d’aquesta mesura”. Segons Vila, la decisió del Govern “no s’aguanta” perquè és un grup “vulnerable i una mica l’ase dels cops per totes bandes”. Així, ha sentenciat que “no és acceptable” la justificació que va donar l’executiu en seu parlamentària, indicant que donar bus gratuït als temporers tindria un cost d’1 milió d’euros. “Es fan altres esforços, per tant, preval el principi de no-discriminació de persones”. Igualment ha explicat que encara no s’ha reunit amb representants dels temporers, però té previst fer-ho un cop hagi començat la temporada.

Raonador
salaris

Compartir via

Comentaris: 2

Comentaris

Claro q si wapi
De moment el que proposen afavoreix els salaris més alts, i es creuen que som idiotes...

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte