Diari digital d'Andorra Bondia
Un moment de la roda de premsa de presentació del projecte.
Un moment de la roda de premsa de presentació del projecte.
Vista del terreny cedit per fer possible el projecte de pisos amb serveis per a persones grans.
Vista del terreny cedit per fer possible el projecte de pisos amb serveis per a persones grans.

Sant Julià construirà un edifici de pisos tutelats per a majors de 65 anys


Escrit per: 
M. P. A. / Fotos: Comú de Sant Julià de Lòria /Facundo Santana

El Comú de Sant Julià de Lòria projecta la construcció d'un edifici de pisos tutelats per a persones més grans de 65 anys autònomes a través d'una col·laboració público-privada. De fet, demà mateix sortirà publicat al BOPA el concurs públic d'idees per poder realitzar aquest projecte, tal com han explicat aquest matí el cònsol major lauredià, Josep Majoral, i el conseller de la minoria Cerni Cairat. S'estima que el projecte podria costar entre 9 i 10 milions d'euros.

La intenció de la corporació és que la iniciativa tiri endavant "el més aviat possible", ha remarcat Majoral, de manera que a finals de l'any que ve es pogués "posar la primera pedra". I és que ja tenen bona part dels elements per fer-ho possible gràcies a les aportacions de diverses fundacions i marmessories. Així, ja disposen del terreny cedit per la marmessoria Climent Riera situat a l'entrada de Sant Julià, prop del nucli urbà, en concret on es troba ara Rodi Motors. Es tracta d'una superfície de 1.000 metres quadrats que permetrà edificar 7.000 metres quadrats de pisos tutelats. També disposen de la meitat del cost del projecte, més de 5 milions d'euros. En aquest sentit, Reig Fundació hi aportarà 3 milions d'euros, els marmessors de Maria Duró, 2 milions i la Creu Roja Andorrana, 300.000 euros a més de fer-se càrrec de la gestió sanitària dels usuaris del recurs. La Fundació Bomosa serà l'encarregada de la gestió empresarial i encara ha de determinar quina serà la seva aportació. El cònsol també va apuntar que “segurament” tindran el suport d’entitats bancàries.

Precisament, com que encara falten diners, Cairat ha fet "una crida a famílies i persones amb possibilitats d'aportar capital" per fer possible aquest nou model d'acompanyament de les persones grans. També ha aprofitat la seva intervenció per donar les gràcies a tots els patrons de la futura fundació i als professionals del SAAS que ens han assessorat en l'elaboració del plec de bases per al concurs d'idees.

Pel que fa a la forma jurídica de la iniciativa "s'està treballant de forma incipient en els estatuts", ha dit el cònsol, tot i que sembla que la figura més adient serà la d'una fundació. Quant a la participació del Govern, hi ha ja un preacord signat pel qual es compromet a la concertació d'un nombre encara per determinar de pisos, una qüestió importantíssima per garantir el funcionament i la continuïtat del projecte, ha assegurat el cònsol.

El projecte amb el que ha treballat el Comú preveia poder fer una setantena de pisos petits, ha detallat el cònsol, de 40 a 42 metres quadrats, comptant amb que hi haurà tota una sèrie de serveis que seran comuns com ara el menjador, la bogaderia, la perruqueria i sales per poder interactuar. També hi haurà una zona de jardí. Ara bé, potser les ofertes que es presentin al concurs proposen fer-ne menys, va matisar. Així doncs, caldrà esperar.

Cairat ha incidit que l'atenció dels usuaris es farà des d'un model centrat en la persona perquè fa finalitat és que es trobin "com a casa". Per Majoral, és cabdal tenir a l'abas aquest tipus de recurs ja que és "un element que no existeix al país i és necessari per viure d'una manera digna el final de la vida". Donada aquesta singularitat, ambdós consideren que no és només un projecte d'interès per a la parròquia sinó "d'interès nacional". A més, tant Majoral com Cairat s'han felicitat per poder presentar conjuntament una iniciativa sense cap color polític. Pel conseller de la minoria, calia "incidir" en la gent gran i més encara després de la Covid i de la dificultat creixent de tenir habitatges accessibles, ha subratllat.

Sant Julià
edifici
pisos tutelats
majors de 65 anys

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

Bravo! Orgullosa de la meva parròquia que fa les coses millor que Govern, que està massa ocupt amb els que tenen un alt poder adquisitiu, com per preocupar-se dels nostres grans. Donant exemple com s'ha de fer!

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte