Diari digital d'Andorra Bondia
El ministre portaveu, Eric Jover, en la compareixença d’aquesta tarda.
El ministre portaveu, Eric Jover, en la compareixença d’aquesta tarda.

Jover anuncia un estalvi energètic del voltant del 8% al novembre


Escrit per: 
M. P. A. / Foto: SFGA

L’estalvi energètic assolit durant aquest mes de novembre ha estat d’un 8%, mentre que a l’octubre va ser del 6%, segons ha anunciat avui el ministre portaveu, Eric Jover, en el transcurs de la roda de premsa posterior al consell de ministres. També ha detallat en el global dels dos mesos quin havia estat l’estalvi en tres àmbits. Així, a l’Administració ha estat del 12,4%, d’enllumenat públic s’ha assolit un 12,7%, mentre que a les llars s’ha arribat a un 4,5%. De tota manera ha reconegut que aquestes dades s’havien de prendre amb precaució ateses les altes temperatures registrades en ambdós mesos. Pel que fa a comerços i empreses, el ministre portaveu ha reconegut “un tractament heterogeni de l’estalvi energètic”, un motiu més per “fer un pas” i implementar una sèrie de mesures obligatòries, tal com va anunciar fa uns dies la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó.

Jover ha aportat aquestes dades en el marc de l’aprovació del decret de modificació de tarifes elèctriques que entra en vigor precisament avui mateix. En aquest sentit, ha recordat que les noves tarifes “han castigat més els consums elevats”, com ara el sector professional, que tindrà una apujada d’un 17%, mentre que l’increment per a les famílies serà “més moderat”, per sota del 9%. Perquè la voluntat del Govern és “protegir el màxim possible els ciutadans”, ha reiterat. El ministre també ha fet pal·lès que amb aquests augments es vol mitigar les pèrdues de FEDA, que tancarà l’any amb un dèficit de 25 milions, tal com ja s'ha avançat. També ha informat que l’Executiu ha fet una ampliació de capital de la companyia de 15 milions d’euros.

Precisament avui, de les 19 a les 21 hores s'ha produït el cinquè tall de subministrament d’energia de Red Elèctrica Espanyola. Una situació, però, que no suposa cap afectació per als ciutadans perquè se substitueix aquesta mancança amb energia pròpia i procedent de França. Per aquest motiu, Jover ha insistit en la necessitat d’actuar en tres fronts: les mesures d’estalvi energètic, la producció pròpia i els plans de contingència per si els talls arriben a tenir un impacte en l’economia del país. 

“Costa d’entendre” el motiu de la mobilització dels sindicats
“Els sindicats poden organitzar el que creguin oportú però costa d’entendre les motivacions”. Així ho ha declarat avui el ministre portaveu, Eric Jover, en ser preguntat sobre la possible mobilització promoguda pels sindicats durant el pont de la Puríssima per protestar per la decisió presa per l’Executiu sobre l’augment dels salaris i els lloguers. I és que segons Jover davant la manca d’acord al si del Consell Econòmic i Social el Govern ha hagut de decidir de manera unilateral exercir una potestat que ja té, que és la d’apujar el salari mínim. Un salari mínim que ha reivindicat que s’haurà apujat en menys d’un any quasi un 11%, ja que al maig ja es va fer una apujada del 3,6%. Jover també ha justificat el grau d’intervenció més elevat de l’Executiu per obligar a totes les empreses a apujar els salaris dels seus empleats en funció de les franges salarials. Una obligació qualificada “de mínims”, ja que el Govern continua defensant que la recomanació que es fa a les empreses és que els increments  que es facin tinguin en compte l’IPC. 

Aquestes declaracions les ha fet el ministre Jover en el marc de l’anunci d’aprovació del decret pel qual el salari mínim interprofessional per a l’any 2023 s’incrementa un 7% amb efecte a partir del dia 1 de gener. D’aquesta manera, es fixa el salari mínim horari interprofessional en 7,42 euros/hora. Així, el salari mínim mensual quedarà en 1.286,13 euros. 

El Túnel d’Envalira s’apuja poc més d’un euro
El Govern ha aprovat avui la nova proposta de tarifes del túnel d’Envalira per a l’any 2023 presentada per la societat concessionària d’aquesta infraestructura (Túnel d’Envalira S.A.). Segons ha explicat el ministre portaveu, Eric Jover, els preus de les cinc classes diferents de peatges s’actualitzen en poc més d’un euro (6,5) com a resultat de l’aplicació de la fórmula de càlcul establerta en el contracte de concessió, que té en compte el còmput dels IPCs interanuals corresponents al mes d’octubre de l’any en vigència d’Andorra (7%), Espanya (7,3%) i França  (6,2%). Els residents al Pas tenen un 50% de descompte. 

jover
estalvi energètic
novembre
Comentaris: 1

Comentaris

Pagar el preu que paguem per aquest túnel d'uns quants metres ja éra caríssim i ara el pujeu???!! Es per flipar, haurieu de prendre exemple d'Espanya o França...

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic