Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de Josep Maria Cabanes

Josep Maria Cabanes

Candidat de Liberals

 

 

El futur de les nostres muntanyes




Un dels atractius del nostre país són les nostres muntanyes i el nostre medi natural, principalment conegudes durant l’hivern per la temporada d’esquí. És cert que les nostres muntanyes, que són comunals i estan subjectes a diferents concessions, estan supeditades a l’explotació del famós or blanc: l’esquí, un dels principals motors econòmics del nostre país per la gran quantitat de turistes que atrau. No obstant això, aquest fet no ha de fer-nos oblidar que venim i som un país ramader, i els darrers anys, les diferents ajudes han fet créixer un altra vegada l’agricultura i la ramaderia.
Tot i així, cal encara ser més curosos amb aquest aspecte i potenciar encara més aquest sector per continuar gaudint d’un jardí natural com el que teníem en els orígens. Una virtut que tenim i que hem de saber explotar és que aquests espais naturals de les nostres muntanyes són i han de ser completament aprofitables a l’estiu per a la ramaderia. Si per si sola, la natura andorrana ja és un gran atractiu per a turistes a l’estiu, amb la ramaderia i els animals encara ho és. De fet, quan passeges pels nostres parcs naturals i per les nostres rutes de muntanya, són molts els turistes fascinats de poder contemplar la fauna andorrana i els animals que hi pasturen durant l’estiu.
Des del Govern s’està treballant perquè aquesta ramaderia es conservi, i un clar exemple és la llei que es va aprovar enguany, la qual assenta les bases per a la diversificació del sector. La política duta a terme des del ministeri de Medi Ambient, Agricultura i Ramaderia en aquest aspecte és encertada, però tot i així, encara cal anar més enllà i ajudar els ramaders perquè el sector pugui viure dignament. Aquesta és la clau del paller, el sector necessita ajudes i tot i que ja n’hi ha, sempre es pot fer més perquè aquest sector tan tradicional del nostre país tingui un bon relleu generacional arreu del territori. Actualment no és així a tot arreu. A algunes parròquies, com ara Ordino, hi és, i en d’altres, encara s’ha de potenciar. De fet, un clar exemple que omple d’orgull és a les fires del bestiar i a les benediccions que es fan, on cada cop es torna a veure pagesos i ramaders més joves, i perquè això sigui així, les administracions han d’estar al costat del sector. A més, aquestes fires que són punt de trobada, també esdevenen un espai on poder fer reviure el sector i mostrar-lo a la resta de la població que moltes vegades el desconeix.
D’aquesta manera, potenciar la carn d’Andorra és un primer pas i és primordial, i avui en dia ja es comencen a veure els seus fruits. Al voltant de 30 restaurants i 20 carnisseries es pot trobar la Carn d’Andorra gestionada per Ramaders d’Andorra, que actualment està format per una seixantena de socis entre la carn de vedella, la de poltre, la de xai i la de cabrit.
Per tant, tot i que tenim un bon estat de les nostres muntanyes i dels nostres boscos, cal continuar treballant perquè continuïn sent un dels atractius del país així com ajudar i potenciar tots aquells que en fas ús a banda de durant l’hivern amb l’esquí. És molt important tenir els nostres boscos adequats i ben cuidats i no voldria deixar passar l’oportunitat de felicitar els comuns per les polítiques i la important tasca de sanejament que fan. Un treball que és vital i que ajuda a potenciar la ramaderia i a la vegada, també és essencial per a la prevenció dels incendis. De fet, aquest passat setembre les set corporacions van acordar treballar conjuntament per fer encara una millor gestió forestal per tal de netejar encara més els boscos del Principat. En definitiva, el futur de les muntanyes passa per les nostres mans.

 

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

Quin article d'opinió més fluix i dolent... com a poble i pais ens mereixem més com a candidat a cap de govern. Si no tenim nivell, ens quedem a casa o al banc.

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte