Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de Meritxell Prat

Meritxell Prat

Periodista

 

 

La manera de vestir també fa política




Fa uns dies va saltar la polèmica quan en un acte de la Universitat Pompeu Fabra, una estudiant de Periodisme va preguntar a l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, per si la seva evolució en la manera de vestir, passant de les “samarretes reivindicatives” a “una roba més formal” responia a una “moderació d’idees o una maduració política”. La pregunta no va agradar a l’alcaldessa i li va recriminar que precisament una dona li preguntés per la seva manera de vestir. Molt s’ha dit aquests dies, hi ha qui critica la periodista per haver tingut una actitud masclista, altres critiquen la reacció de Colau. Dies després vaig poder llegir un article de l’estudiant en qüestió en què justificava la pregunta pel seu interès pel llenguatge no verbal i simbòlic des del punt de vista polític. I no puc més que estar d’acord que la pregunta era pertinent. Al final, la roba també fa política. Portar una samarreta de la plataforma d’afectats per la hipoteca, d’Open Arms o lluint lemes com “antifeixista” o “no a la guerra” diu moltes coses d’aquella persona. I per tant, quan algú, sigui home o dona, deixa de lluir samarretes reivindicatives i es passa als vestits jaqueta, hi ha algun motiu al darrere. S’ha tornat de l’establishment? El fet d’haver de representar una institució com l’Ajuntament fa que no pugui vestir segons què? Té assessors que li recomanen el canvi per guanyar vots en sectors diferents? Són preguntes que jo també em faig i si de cop i volta em trobés a David Fernández de la CUP amb vestit i corbata, li preguntaria exactament el mateix. Perquè ens agradi o no, en política, com en tants altres àmbits, la imatge que projectem no és gratuïta.

 

 

Compartir via

Comentaris: 2

Comentaris

A mi la pregunta em va semblar fora de lloc per no dir ridícula, però li vaig perdonar -com si diguéssim- perque tots hem sigut joves i estudiants (alguns de periodisme, com jo mateix) i en fi, gent jove pa tou. Pel que fa a la reacció de l'alcaldessa, hagués pogut ser diferent però entenc que, malgrat ser dels Comuns, també és humana i com a tal la poden enganxar a contrapeu.

No és el mateix ser activista que alcaldessa, i per això no crec que calgui analitzar massa res - especialment en qüestions tèxtils. Si l'alcaldessa dués samarretes reivindicatives li dirien que és una xunga.

Sense cap dubte. A l'igual que el nus i color de corbata "també fa política". D'entre els molt possibles: "The Windsor knot" es considerat "el més formal de tots els tipus de nusos possibles". Ara bé, en el nostre segle 21 de l'era de la informació com la ser batejar pel sociòleg Manuel Castells Oliván també es possible veure qui llueix samarretes promocionant just el que no és. En el món de les aparences ara a més a més cal descobrir qui es disfressa cada dia per a fer propaganda i qui vesteix el que és.

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte