Diari digital d'Andorra Bondia

“La petja de la roba sobre el medi és enorme”


Escrit per: 
Alba Doral / Foto: Neu de cotó

Saba nova al carrer Canonges de la Seu d’Urgell, que obre els braços a aquesta petita comunitat de joves emprenedors que s’hi estableix. Mireia Mañes és una jove artesana tèxtil que impulsa l’etiqueta Neu de Cotó, teixits sostenibles per al món que ens envolta i sans per a la pell que cobreixen 

Benvinguda. 
Jo vivia a Barcelona, en ple centre de la ciutat. De ben joveneta vaig tenir una d’aquelles èpoques de molt consumisme de les quals a vegades no som conscients. Molta part de la població viu així. Però més endavant vaig pujar a viure a la Seu i va suposar un canvi de paradigma. 

Olé doblement. 
Sempre m’ha agradat i interessat la moda, però aquí vaig començar a consumir d’una altra manera. Vaig voler emprendre en el sector, però abans vaig indagar sobre l’impacte que la indústria tèxtil té sobre el medi ambient. 

Sembla que bàrbar. 
És de les més contaminants. D’aquí ve el meu interès per treballar amb teixits sostenibles, respectuosos amb els treballadors. 

Serem tafaners: com va recalar aquí?
Vaig venir per formar-me en l’àmbit de l’esport de natura. I ja veieu... Però de fet, en el tèxtil ja tinc certes arrels familiars. La mare, l’àvia, que havia treballat en un teler, i el sastre que hi havia davant de casa i on jo em passava estones. Tot i que l’aprenentatge, en realitat, el vaig començar durant el confinament. 

I ara ha fet un canvi radical.  
Durant el confinament, una amiga es va quedar embarassada. Jo tenia una màquina de cosir i li anava fent cosetes per al nadó. Vaig anar fent, fent, i al final vaig obrir un Instagram. El projecte va anar creixent i em vaig decidir. 

Si la vida et dona llimones...
Amb els nadons i els infants ja és molt usual que la roba es recicli. La cosina et dona roba, l’amiga, la germana... Ja s’estila. Així que vaig fer un gir i començar a cosir per a adults, fer roba que sigui duradora. Peces bones, que estiguin fetes amb carinyo i que per tant siguin atemporals. D’una samarreta de cotó blanc mai no te’n cansaràs.

Roba amb conciència. 
Treballem amb restes d’estoc. Les grans marques, quan els sobra teixit d’una col·lecció, el llencen. Hi ha empreses dedicades a recollir-los per donar-hi una segona vida. És roba que està bé. O treballem també amb roba reciclada. Quan és cent per cent del mateix material, cotó per exemple, és més fàcil. 

Entesos. 
Amb el que més treballo és amb els teixits certificats. Bàsicament garanteixen que el cultiu, del cotó per exemple, no ha estat tractat amb pesticides. O la viscosa, que s’extreu del bambú, es garanteix que la tala és controlada. 

Interessant. 
O el control de l’aigua que necessiten. O el tenyit, perquè els tints són superabrasius, tòxics. Tots aquests detalls s’han de cuidar perquè si cada part del procés genera impacte, resulta que per una peça de roba que llueixis, la petja sobre el medi és enorme. 

També és la nostra salut?
Efectivament. És com la cosmètica, la roba la portes en contacte amb la pell, es dilaten els porus i entren substàncies nocives a l’organisme. Tinc clientes que són al·lèrgiques al polièster, que no deixa de ser plàstic, un derivat del petroli. Tenen molts problemes per trobar roba. De cent per cent cotó no és fàcil. També hi ha gent amb pell atòpica i amb altres problemes dermatològics. Necessiten roba que, encara que porti un deu per cent d’elastà, estigui certificat. 

I vostè fa la roba?
Faig el disseny, el patronatge, el tall de la tela i la costura, tot el procés. Ara tinc una senyora que m’ajuda a cosir. 

En un pic de demanda, anirà vostè fins al coll. 
És la vida de l’autònom. Les col·leccions es fan amb antelació, però sí. 

Canonges. Com s’hi sent?
És un dels llocs més bonics de la ciutat i el seu cor, tot i estar una mica oblidat, oi? Hi ha altres projectes de gent jove, d’artesania i jo volia un espai on tenir el taller i que la gent pogués veure el procés de fer una peça de roba. 

Són vostès un revulsiu per al carrer.
Li cal una mica de feina, sí. Va revivint a poc a poc, però és un carrer tan maco i tan cèntric que bé s’ho mereix. 

Compartir via

Comentaris

Poc es parla d'aquesta súper secció que tants perfils interessants ens porta! Moltes gràcies i enhorabona a la Neu de cotó !
Empenta, consciència, qualitat, bellesa, sostenibilitat, tot això i més és “neu de cotó”.
Badbot Fields
If you see these fields, something is wrong.
If you see this field, something is wrong.
If you see this field, something is wrong.
If you see this field, something is wrong.

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte