Diari digital d'Andorra Bondia
La llibretera Haydée Vila.
La llibretera Haydée Vila.

Haydée Vila, llibretera: “Parlar de literatura femenina em sembla una bestiesa masclista”


Escrit per: 
A. L. / Foto: Facundo Santana

La Trenca fa un any. Va ser un miracle que obrís, i ho és també que bufi la primera espelma amb tanta empenta: cada setmana programa una presentació llibresca, com a mínim, i al gener arrencarà per fi l’associació cultural. Ella li’n diu llibreria de proximitat. No és l’única però sí l’última a arribar. I convé regar-les totes com les flors delicades que són. Perquè no passi com amb La Puça, que quan va plegar tot van ser ais i uis.

Heu fet el més difícil: sobreviure al primer any de vida.
El més difícil ve ara. Arrencar és una odissea. Sobreviure i no et dic ja créixer, quasi un miracle. Però ho estem aconseguint. El primer any hem fet un intensiu, perquè no veníem del món del llibre, i jo mateixa feia anys que vivia a fora, tenia molt interioritzada la mentalitat de Barcelona i la veritat és que no és el mateix obrir una llibreria aquí que a baix.

Encara hi ha qui llegeix en paper?
I tant. Més del que sembla. I tota mena de temes. Òbviament hi ha un interès especial per les novetats locals, els llibres que parlen d’Andorra es venen molt bé. Hi ha també un client amb gustos molt concrets, i nosaltres hem fet bandera de servir els encàrrecs en un temps raonable. I tenim un problema amb la gent jove: els nens llegeixen, i molt, fins als 12 anys, però quan apareix el mòbil a les seves vides deixen de llegir.

És un lector recuperable?
Fins als 18 simplement no llegeixen. O llegeixen poquíssim. Si tenien un hàbit lector molt interioritzat o venen d’una família lectora, amb una mica de sort els recuperem. Però la majoria els perdem.

És certa la intuïció que les dones són molt més lectores que els homes?
Les dones poden representar el 70% o més de les nostres lectores. Potser tendeixen a llegir més literatura de ficció, però no necessàriament femenina, en què d’altra banda tampoc hi crec. Tenim molts menys clients masculins, però en canvi els que tenim compren molt.

Què hi té, contra la literatura femenina?
Simplement, crec que no existeix una literatura femenina. La literatura és bona o dolenta, no és masculina o femenina. Cosa que no treu que hi pugui haver temes que interessen més a les lectores que als lectors, i al revés. Però posar-li l’etiqueta de femenina em sembla una bestiesa, i a més, masclista.

Vendre llibres, és negoci?
Si vols guanyar diners, no t’hi dediquis. Una llibreria l’obres per voluntat de servei al país i a la cultura. Econòmicament, l’únic que pots pretendre és a cobrir els costos i a no perdre-hi en un termini de temps raonable.

Per què comprar a La Trenca i no a Amazon, que ho demanes i en dos dies ho tens a casa?
Crec en el comerç petit i de proximitat. Una llibreria és més que una botiga, és un refugi, un lloc on parlar de llibres, on et poden aconsellar. Amazon és una gran superfície, i a més virtual. Té uns avantatges obvis, però té poc a veure amb el que oferim a La Trenca. I no ho negaré: comprar a La Trenca no deixa de ser un acte de militància, com qui compra a la botiga del barri.

Els més venuts aquest any?
Morts, qui us ha mort? encara funciona, i molt bé. També s’han venut 100 coses que has de saber sobre Andorra i –no deixa de ser una petita sorpresa, per l’específic del tema– Moles i molins fariners d’Andorra

I de la literatura universal?
Annie Ernoux, des que li van donar el Nobel, però també Almudena Grandes i, curiosament, el finalista del Planeta, Historias de mujeres casadas. 

Hi ha compradors compulsius?
Tenim clients que venen cada setmana, i no fallen. Però entenguem-nos, per a mi lector és aquell que no concep viure sense un llibre a la mà. No vol dir que es passi el dia llegint, sinó que sempre està llegint un llibre, quan n’acaba un en comença un altre. Simplement, no es pot estar sense llegir. I d’aquests n’hi ha uns quants.

Els nostres polítics, llegeixen? Perquè mai no he coincidit amb cap.
Alguns sí, en puc donar fe. I que no comprin a La Trenca no vol dir que no llegeixin. Però puc posar la mà al foc per la síndica i per l’exministre de Salut, bons clients nostres.

Les seves llibreries preferides?
Sense ànims de semblar esnob, i només perquè m’ho demanes, la Bertrand, a Lisboa, la Gibert Jaune, a París, i a Barcelona, la Finestres, la Byron i la Calders, pelet caòtica per al meu gust.

I la llibreria ideal, com seria?
M’agrada que hi hagi cafeteria, és interessant poder seure a fullejar el llibre que t’acabes de comprar. Que hi regni la calma, si és possible amb un fil musical discret, i bon servei. Amb una bona secció d’humanitats, especialment història, si pot ser de la II Guerra Mundial. Compro totes les novetats sobre l’Holocaust, un episodi que supera la meva capacitat de comprensió, com uns homes són capaços d’acordar l’extermini de milions de jueus.
 
Compra sempre a La Trenca?
Quasi sempre, és clar. Però si entro en una llibreria i m’agrada un llibre, no espero a tornar per demanar-me’l a casa.

Va practicar el robatori de llibres al Drugstore, aquell noble esport universitari? 
Mai. Ni una sola vegada. Soc molt escrupolosa, de les que tornen els 10 cèntims del canvi si el dependent s’ha equivocat. Una altra cosa és que m’hagi descuidat de tornar-lo a la biblioteca i me l’hagin hagut de reclamar.

Tindria manies a vendre ‘Mi lucha’?
No tindré mai llibres que exaltin el feixisme. Mi lucha, si me’l demanen per motius acadèmics el serviré. Però res que inciti a l’odi.

Haydée Vila

Compartir via

Comentaris: 3

Comentaris

Te molt merit i li desitjo molts anys de salut amb la botiga oberta. No coneixia aquesta botiga, a partir d’ara té un client més
Moltes felicitats a tots els que fan possible aquest lloc de referència cultural al Principat que es diu La Trenca!! Els tres espais de l' antiga Inlingua, són una composició harmònica i motivadora. Per molts anys més !!
Moltes felicitats Haydée i a tot el teu equip i: per molts anys messssssssss !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte