Diari digital d'Andorra Bondia
El ministre de Territori i Habitatge, Víctor Filloy, arribant a l’establiment que va acollir la trobada amb la premsa.
El ministre de Territori i Habitatge, Víctor Filloy, arribant a l’establiment que va acollir la trobada amb la premsa.

El Govern defensa una política que permetrà posar al mercat 772 pisos


Escrit per: 
M.S./ Foto: Facundo Santana

El cap de Govern, Xavier Espot, i el ministre de Territori i Habitatge, Víctor Filloy, van defensar ahir la política d’habitatge de l’executiu i les mesures aportades que han permès que puguin entrar al mercat de lloguer fins a 772 habitatges. Així ho van fer en la tradicional trobada prenadalenca amb els representants dels mitjans de comunicació, on també van ser presents el titular de Finances i portaveu, Eric Jover, i la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, en què Espot va assegurar que l’accés a l’habitatge i la pèrdua de poder adquisitiu de la ciutadania “són les dues grans prioritats del Govern”.

En aquesta línia, Filloy, que va remarcar que en aquesta legislatura “s’han posat les bases per crear un model d’habitatge de cara al futur” i va fer un repàs a les diferents mesures, va detallar que dels 772 habitatges que acabaran al mercat, 60 corresponen a les llicències atorgades en el marc del programa Renova, fins a 369 seran possibles gràcies a la modificació dels criteris d’habitabilitat, 215 per la rebaixa de la cessió al 0% que van impulsar algunes administracions parroquials, 44 formaran part de la futura promoció de la Borda Nova i els 22 restants corresponents, als habitatges de la Fundació Armor.

Quant al nou programa d’adquisició o arrendament d’habitatges a propietaris privats per rehabilitar-los i posar-los al mercat de lloguer, el ministre va destacar que tot i que encara hi ha temps fins al dia 15 s’han “rebut propostes interessants” a la vegada que hi ha hagut reunions amb diferents propietaris que han mostrat interès en la iniciativa.

Per la seva part, Espot, que va destacar que la problemàtica de l’habitatge “ja no és conjuntural, sinó que ha vingut per quedar-se”, va avançar, sense concretar-ne cap però, que s’està treballant en noves mesures que se sumaran a les ja impulsades. En aquest sentit, el cap de Govern, que va remarcar que “no tot va tan malament” i va apuntar que el problema de l’habitatge i del poder adquisitiu “són els efectes col·laterals” d’una època “d’expansió econòmica”, va assegurar que tothom, tant des del Govern com des dels grups parlamentaris que li donen suport, “haurà de sumar esforços per millorar la situació de l’habitatge i també del poder adquisitiu”. I, en aquesta direcció, i malgrat no haver tingut en compte les reiterades ofertes de pacte d’Estat en matèria d’habitatge plantejades des del grup socialdemòcrata, va apel·lar a les formacions de l’oposició a “trobar punts de diàleg i d’entesa” entre tots els grups parlamentaris per tal d’avançar en possibles respostes i “llançar un missatge positiu” a tota la ciutadania.

En aquest sentit, Espot va demanar “no polititzar” el tema de l’habitatge i “trencar dogmes i ser generós” per tal que uns i altres, malgrat partir de plantejaments allunyats, es puguin “trobar a mig camí”. Així, el cap de Govern va destacar que podria compartir alguna de les propostes que es fan des del Partit Socialdemòcrata i de Terceravia i es va mostrar favorable, per exemple, a l’establiment d’un registre de la propietat. “Penso que el país necessita un registre de la propietat, no resoldria la problemàtica de l’habitatge però ens ajudaria a tenir més dades”, va destacar el líder de l’executiu.

Quant als esforços fets per mirar de pal·liar la pèrdua de poder adquisitiu, el titular de Finances va recordar que entre el pressupost 2022 i 2023 hi ha 100 milions d’euros més “per ajudar les famílies”.

En espera de la llei per poder decretar les mesures obligatòries

“Hem fet un procés de concertació i ara s’anirà cap a algunes mesures d’obligat compliment conjuntament amb els sectors”. Així ho va indicar la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, que va manifestar que “estem esperant l’entrada en vigor de la Llei de mesures per respondre a les situacions de crisi energètica per tirar endavant el decret”, si bé no va voler avançar quines mesures d’estalvi energètic tindran caràcter obligatori per al sector privat. En aquest sentit, la ministra, que va explicar que “ja tenim inspectors treballant si bé en el sentit d’anar fent recomanacions”, va destacar l’esforç que s’està fent per estalviar energia, tot i que va admetre que en el cas del sector comercial i aquells més vinculats als serveis “es pot fer un esforç suplementari”.

Així mateix, la ministra, que va fer un repàs de tots els avanços que s’han fet en matèria de transició energètica des de l’aprovació de la Litecc, va recordar que a l’octubre es va assolir un estalvi del 6,2%, el mes passat del 8,1% i que en el cas de l’Administració s’ha arribat al 12%. Malgrat no arribar al 15% fixat com a objectiu, Calvó es va mostrar satisfeta amb aquestes xifres, ja que no només cal tenir en compte la població, sinó també els turistes. I en aquest sentit, i amb dades del mes d’octubre, va recordar que l’any passat eren 75.000 i enguany 155.000.

Govern
Habitatge

Compartir via

Comentaris: 5

Comentaris

No són el efectes col·laterals” d’una època “d’expansió econòmica”, són els efectes de un absència de regulació del mercat on els ambiciosos propietaris, sense moral, abusen dels preus sense límits. Baixeu dels núvols si us plau, que a qui a la terra l'expansió econòmica és per una minoria. No volem un govern generós, volem un Govern responsable i realista.
Pepeto, sí que són "els efectes col·laterals d'una època d'expansió econòmica", simplement has de canviar l'eufemisme "expansió econòmica" per "inversions especulatives privades". I ara, llegeix atentament i veuràs que bé s'entenen les coses quan es diuen pel seu nom: "són els efectes col·laterals d'una època d'inversions especulatives privades sense aturador".
Exacte, tota ka raó. El que passa es que d’aquí 2 dies hi ha una manifestació i a corre ha dir que tenen solucions, quan fa més de 12 anys que tenim el problema. No volenm caritat i sentir-nos uns mantinguts, volem viure amb dignitat. DIMITIU SI TENIU VERGONYA
Jo no trovo pis de dos habitacions amb garatge per Andorra la vella o les Escaldes soc Andorrana i tinc que viure a la casa de la platja ,ja tinc casi 70 anys i tinc que estar llum del meu Pais lo que implique molts problemes per pujar cuan neva per les medicines i visites mèdiques i medicaments que nomes me donen a la Farmacia del hospital …dons quina solucio me done el Sr.Espot o el Sr. Filloy ,????
Estic amb la meva parella buscant un pis de 2 habitacions i tots dos tenim uns sous bastant raonables junts... el problema (apart de la oferta) es el abús del preu per metre quadrat. Com a referència, alguns dels pisos que estan disponibles costen tant com uns que estan a Florida o Las Vegas, i Andorra està molt lluny d'assemblarse a nivell de salaris o de nivell de vida com aquestos dos llocs. Heu de prendre exemple de França: segons quins llocs delimitats per especificacions, el preu per metre quadrat per llogar no pot passar dels 13 (centre de grans ciutats), 11 pels pobles colindants que tenen accès a transports públics que els portarien al metro en menos de 30 minuts, i 9 per la resta del territori. Tots dos tenim salaris de classe mitja i lo únic ofertat son habitatges per classe alta i el que es troba per sota de un preu es una cova sense finestres, una cuina que es patètica i 3 llits en una mateixa habitació. No hi ha oferta per residents, hi ha oferta per estrangers amb diners o per temporers. Amb sort la recessió que ha de caure al 2023 farà que totes les obres interminables del principat no tinguin liquiditat per ser acabades, que els pisos es lliürin i tinguem llocs decents on viure.

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte