Diari digital d'Andorra Bondia
El Roc de Rombau va quedar molt afectat per un incendi l’estiu passat, ara es tracta de recuperar els accessos.
El Roc de Rombau va quedar molt afectat per un incendi l’estiu passat, ara es tracta de recuperar els accessos.

Encomanar-se a Jaume II


Escrit per: 
Redacció / Foto: BonDia

El ple de l’Ajuntament de Peramola ha tornat a acceptar dues mocions presentades pel regidor de Compromís que pretenen lligar els actius històrics, patrimonials, i esportius (en particular, l’escalada i el parapent, pel que fa al sud de la comarca), amb el desenvolupament econòmic, amb l’ull posat en el millor aprofitament d’infraestructures com l’aeroport Andorra-la Seu. L’objectiu, presentar projectes que optin als ajuts econòmics que al febrer convocarà el Ministerio por la Transición Ecológica y el Reto Demográfico. En aquesta ocasió -a l’octubre ja s’havia aprovat una proposta similar, tombada després pel Consell Comarcal-, el text de les mocions apunten a aprofitar el ressò de personatges històrics com Jaume II, i la petja que van deixar a l’Alt Urgell, així com els camins de Rombau i Castell-llebre, per a la promoció turística no sols del municipi sinó de l’Alt Urgell.
Es tracta, va defensar en diferents ocasions l’autor de la moció, Toni Mas, de “cosir” el territori i realitzar una promoció turística conjunta. “Davant les conseqüències econòmiques i socials que s’estan produint fruit de la pandèmia de la Covid-19 i que han comportat una pressió enorme als nostres sistemes públics de salut i benestar social, la majoria de les administracions públiques estan aprovant plans extraordinaris per a la reconstrucció o recuperació socioeconòmica”, recull la moció on es demana l’ordenació i la millora de l’accessibilitat al voltant del Roc de Rombau, un treball que s’hauria d’abordar a través d’una taula de treball on estiguessin representades diverses institucions i privats. La zona s’ha de recordar, va quedar greument afectada per un incendi el passat estiu. El camí de Rombau i del Boix a Castellebre donen accés a l’ermita de Castellebre, a les pintures Patrimoni de la Unesco, i al conglomerat calcari i ermita de Sant Honorat. “Han patit despreniments en alguns trams, i es va cremar part de la tanca en l’incendi del passat mes de juny del 2022, dies 19 i 20 al terme municipal de Peramola, aquest incendi, va afectar unes 123 hectàrees, causant danys severs a l’espai d’interès natural Serra d’Aubenç i Roc de Cogul”.
A banda, la pràctica del parapent a Organyà es veu afectada pels vols que s’enlairen i aterren a pocs kilòmetres. La zona del Rombau seria una alternativa viable, proposen.
Pel que fa a la segona moció, proposa aprofitar la relació d’una figura com Jaume II de Mallorca amb la comarca, amb la vista posada de manera especial en recuperar la relació cultural amb l’Occitània francesa, un vincle estroncat amb el pas dels segles però molt present en època del monarca. També ajudaria a atreure turisme des de les Illes Balears.

jaume ii
Peramola

Compartir via

Comentaris: 2

Comentaris

Molt bé Toni Más, el desenvolupament econòmic del territori és la CLAU, endavant!
Gràcies! Crec que tenir en compte la nostra història ens aporta claus de present i futur.

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte