Diari digital d'Andorra Bondia
Un dels ocupants del pis en el moment d'abandonar l'establiment.
Un dels ocupants del pis en el moment d'abandonar l'establiment.
Moment en què el batlle ha entrat a l'immoble on hi havia la família que havia de desnonar.
Moment en què el batlle ha entrat a l'immoble on hi havia la família que havia de desnonar.
L'home que havia de ser desnonat, d'esquena i parlant amb la policia, en presència dels advocats de la propietat.
L'home que havia de ser desnonat, d'esquena i parlant amb la policia, en presència dels advocats de la propietat.
La policia ha vetllat perquè tot es desenvolupés sense estridències.
La policia ha vetllat perquè tot es desenvolupés sense estridències.
Un serraller ha canviat els panys perquè els desnonats no hi puguir accedir.
Un serraller ha canviat els panys perquè els desnonats no hi puguir accedir.

Desnonada una família que feia més d’un any que no pagava el lloguer



Escrit per: 
M. P. / Foto i vídeo: M. P.

El desnonament d’una família que feia més d’un any que no pagava el lloguer d’un apartament turístic d’un establiment situat al passeig del Riu d’Andorra la Vella, a tocar del pont de París, s'ha completat finalment aquest matí. El primer intent s’havia produït el 20 de desembre, però llavors, a petició dels afectats, el batlle responsable del dossier, Xavier Colom, els va concedir un ajornament fins després de festes. Els responsables de l’establiment s'han mostrat avui satisfets per haver pogut acabar amb la situació i demanaven que el seu cas servís per canviar les coses i que ningú més ho hagués de patir.

La data límit imposada per la Batllia perquè la família (una parella amb una filla menor) abandonessin el pis era avui, 11 de gener, a les 10 del matí. Tot i així, segons ha detallat l’encarregada de l’establiment, Vanesa Medrano, una estona abans, l’home ha tornat a acudir a la Batllia per intentar un nou ajornament. Aquesta vegada, però, el batlle li ha recordat que ja havien gaudit de la pròrroga que legalment es permet i per tant, el procés no es podia dilatar més.

Cap a un quart d’onze del matí ha arribat el batlle i ha entrat cap a l’apartament on, minuts abans, havia accedit l’home ocupant i dins el qual hi havia també la parella. El que en un primer moment semblava que havia de ser un tràmit relativament fàcil, s'ha acabat allargant més d’una hora per les traves dels ocupants, especialment de la dona. Ella hauria al·legat, en un primer moment i davant de la comitiva judicial, estar malalta per no haver d’abandonar el pis. Posteriorment també ha manifestat que el seu company no li havia comunicat que avui era el dia que havien de marxar de l’apartament i fins i tot el trasllat d’un peix que tenien com a mascota ha estat argument per intentar dilatar la sortida.

A l’interior s'han viscut certs moments de tensió, acumulats també a la mala relació que ja arrossegaven els inquilins amb la propietat de l’immoble. Finalment, havent entrat tothom en raó, la parella ha abandonat l’edifici carregada amb bosses i maletes per dirigir-se, com a mínim d’entrada, a un establiment hoteler de la mateixa capital. Mentrestant, un serraller havia anat avançant feina per canviar tots els panys dels quals la parella disposava de claus i així evitar que poguessin tornar a entrar.

Acabava així un procediment de desnonament que va començar el febrer del 2022, quan la propietat va interposar una demanda de quantitat i desnonament contra la parella perquè no els pagava el lloguer. Els inquilins havien accedit a l’apartament el novembre del 2021 i malgrat que van fer efectiva la primera mensualitat, i que havien dit que no allargarien més l’estada perquè era una situació provisional mentre buscaven un habitatge on instal·lar-se, quan va ser l’hora de marxar no ho van fer i a més, van deixar de pagar.

Reacció
Un cop finalitzat el desnonament, Medrano reconeixia que havia estat una jornada “complicada” però celebrava haver pogut desallotjar “els usurpadors”. “El més important era poder-los treure i així ha sigut”, ha afirmat, mostrant-se preocupada perquè aquest tipus de situacions es puguin començar a estendre i repetir. “Crec que s’està tornant una modalitat al país”, apuntava, animant qui visqui una situació similar a fer-ho públic “per aconseguir que les mesures per evitar-ho comencin a canviar. Esperem que això hagi sigut un abans i un després”. De fet, reconeixia que “tots entenem que el tema dels lloguers està molt complicat i a tots ens afecta, però un no va per la vida usurpant propietat perquè el lloguer està car”.

Ara també els tocarà calcular els danys soferts, i és que ha assegurat que la parella havia deixat el pis en molt mal estat, amb el lavabo i la majoria d’estances fetes malbé. També s'ha mostrat en espera de saber si en algun moment podran recuperar els diners que els deuen de tot aquest any d’estada sense pagar. “Si en un futur es pot cobrar alguna cosa, benvingut. De moment comencem l’any millor perquè el que volíem era que marxessin i poder viure tranquils”, ha admès.

 

desnonament
família
lloguer
apartament

Compartir via

Comentaris: 3

Comentaris

Si estic pagant hipoteca i tinc als llogaters un any sense pagar….. m’han arruinat la vida. S’ha de ser més rapid i cal un registre de morosos per que no puguin anar de pis en pos fent lo mateix
Sort que va posar la demanda al febrer, si arriba a tenir paciencia es planta amb 2 anys sense cobrar
La justícia no hauria deixar passar 1 any i l’administració hauria de fer alguna cosa amb aquesta gent -perque en ple hivern a Espanya i França- està prohibit els desaonaments

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte