Diari digital d'Andorra Bondia
Un moment de la compareixença de les ministres Ester Vilarrubla i Judith Pallarés aquesta tarda al Consell General.
Un moment de la compareixença de les ministres Ester Vilarrubla i Judith Pallarés aquesta tarda al Consell General.

Educació vol convertir les expulsions “en accions cap a la comunitat”


Escrit per: 
M. S. / Foto: Acció

Amb la voluntat de reduir les expulsions d’alumnes als centres escolars, Educació treballa per mirar de reconvertir aquesta mesura de càstig en accions en benefici de l’escola o la comunitat. Així ho ha explicat la ministra d’Educació i Ensenyament Superior i així ho preveu en una de les seves accions el Pla Nacional de la Infància i l’Adolescència (PNIA), que Ester Vilarrubla i la ministra d’Afers Socials, Joventut i Igualtat, Judith Pallarés, han exposat en la compareixença conjunta davant les comissions legislatives d’Educació, Recerca, Joventut i Esports i d’Afers Socials i Igualtat.

I és que tot i admetre que “no n’hi ha moltes”, Vilarrubla ha insistit en la voluntat de “reduir-les al màxim”, ja que sovint les amb les expulsions, la “solució més fàcil quan un alumne fa alguna cosa que va en contra el reglament”, es “castiga més els pares que els mateixos adolescents”. Per això, i per “no penalitzar les famílies”, es volen buscar d’altres accions, ja que tot i que les expulsions “a vegades són exemplificadores” també “es vol que siguin educatives i perquè ho siguin segurament hi ha altres actuacions que es poden fer que són millors que l’expulsió”. Sigui com sigui, des dels centres es treballarà ja en aquesta direcció, si bé per implementar-les a la normativa segurament ja serà a partir del setembre, com ha precisat la ministra.

D’altra banda, quant a fer obligatòria l’educació entre els 3 i els 18 anys (ara ho és entre els 6 i els 16) Vilarrubla, que ha recordat que era una proposta que portaven al programa electoral, ha explicat que en el cas de la franja de 3 a 6 no hi hauria problemes, ja que la gran majoria d’infants d’aquesta edat “ja estan escolaritzats”. Pel que fa als joves d’entre 16 i 18, la ministra ha remarcat que en un primer moment el que cal és “ampliar els itineraris” perquè aquests puguin ser més “personalitzats” a les necessitats dels menors, perquè tothom pugui trobar el seu recorregut educatiu. Més endavant, ha dit, es podria plantejar allargar l’obligatorietat de l’educació fins als divuit anys.

Per la seva part, Pallarés, responent a una pregunta de la consellera general socialdemòcrata sobre l’educació dels 0 als 3 anys, ha explicat que “amb les guarderies des del ministeri es treballa aquest contacte de seguiment del compliment de la normativa”, tot i que ha admès que  “ens han fet arribar de poder disposar d’una mica més de guia més pedagògica”. En aquest sentit, la ministra ha destacat que “això també passa per treballar-ho amb els comuns i amb alguns centres que són privats”, però ha mostrat la “disposició del ministeri a poder-ho treballar”.

Quant al PNIA, que ja es va presentar als mitjans de comunicació a finals de setembre, les ministres han recordat que es tracta d’un document que busca fixar “els objectius i les estratègies de l’acció política en matèria d’infància i adolescència”. Així, el pla estableix quatre compromisos que s’han d’assolir el 2026 relatius a assegurar que infants i adolescents tinguin garantits l’exercici dels seus drets, les mateixes oportunitats de creixement i desenvolupament, que estiguin protegits davant qualsevol situació de risc i que gaudeixin d’un entorn segur i d’un temps de qualitat amb les seves famílies. I per assolir-los planteja fins a 42 accions, 36 de les quals a càrrec del Govern, 5 dels comuns i una del Consell General.

La implementació de les diferents accions del pla, tindrà un cost de 900.000 euros anuals, és a dir, quan es completi el 2026 haurà costat 3,6 milions d’euros.

Vilarrubla defensa l’anul·lació de l’esquí escolar

“Hi ha un protocol que diu que quan hi ha alerta taronja s’ha d’anul·lar l’esquí”. Així ho ha recordat avui la ministra d’Educació i Ensenyament Superior, Ester Vilarrubla, que ha defensat les decisions adoptades pel ministeri davant l’anunci de l’episodi de nevades, malgrat que fins ara no han estat tan importants com s’avançava, davant les queixes d’algunes famílies. “No tinc els coneixements per dir quan hi ha alerta taronja o no, però sí he d’escoltar els tècnics quan diuen que hi ha alerta taronja”, ha insistit la ministra, que ha dit que “seria arriscat” no fer-ne cas, ja que si hi hagués un accident “seria aleshores la responsable per haver pres una decisió sense tenir en compte els arguments tècnics”.

En aquest sentit, la ministra, que ha destacat que no només a Andorra, sinó arreu hi ha “previsions meteorològiques que no es compleixen fil per randa com s’havien previst”, ha assegurat que “no prenem les decisions per molestar ningú, ni molt menys” i que “quan desdoblem transport i fem avançar les línies és perquè els alumnes arribin a l’hora a les escoles”, ja que “per damunt de tot hi ha la seguretat de tots els nens i nenes”.

educació
expulsions

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

Molt bona mesura, a casa no fan res i era un problema afegit per els pares!

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte