Diari digital d'Andorra Bondia
La ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó.
La ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó.

Calvó defensa una nova llei d’aigües per conèixer els consums i costos


Escrit per: 
M. P. A. / Foto: Facundo Santana

La Llei d’economia circular aprovada el 30 de juny de l’any passat preveu la reducció del consum d’aigua i situar-lo per sota dels 150 litres per habitant i dia considerant la població equivalent. Per aconseguir aquest objectiu, caldrà vincular campanyes d’informació i sensibilització perquè “a Andorra ens dona la sensació que com que som un país de muntanya tenim molta aigua però el canvi climàtic ens afecta en aquest sentit i podem tenir escassetat d’aigua”. Així ho exposa la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, preguntada sobre quines estratègies es poden portar a terme per reduir el consum d’aigua.

De fet, la ministra explica  que l’aigua és un element molt important a tenir en compte en els estudis de capacitat de càrrega del medi natural. Una variable, d’altra banda, que va associada al creixement de la població que té un impacte important. D’aquí que s’hagi de preveure un estudi dels recursos disponibles i l’aigua serà un dels elements que incidirà quan s’hagi de definir aquesta capacitat de càrrega del territori. Així doncs, Calvó defensa que “per a la pròxima legislatura haurem d’anar cap a una nova llei d’aigües que reguli aquest recurs d’una forma més integral i aposti per una millor sostenibilitat de l’aprofitament de l’aigua”. Encara hi ha molts ciutadans que no saben ni el que consumeixen ni el que paguen per l’aigua i la normativa vigent és molt antiga. En aquest sentit, la ministra remarca que “la nova llei d’aigües haurà d’incidir a fer més transparent els costos i els consums”. Segons recorda, els comuns repercuteixen part del cost de distribució a la població en el foc i lloc, però per exemple el cost del tractament de l’aigua no està repercutit a hores d’ara perquè l’assumeix directament el Govern. 

Calvó insisteix que serà una reflexió que s’haurà de fer de cara a la pròxima legislatura per créixer en transparència però sobretot per conscienciar la ciutadania. 

Medi natural i turisme
Sobre l’estudi sobre la capacitat de càrrega del medi natural relacionat amb el turisme, la titular de Medi Ambient afirma que es tracta d’una eina d’interès tant per als comuns com per al Govern per poder gestionar la freqüentació al medi natural, tant pel que fa als senders com a les activitats de muntanya. En principi estarà enllestit aquest mes i es presentarà a les parts implicades.

L’afectació del canvi climàtic, primer a escala pirinenca
L’estudi sobre els impactes i vulnerabilitats del canvi climàtic en el turisme, la salut, l’energia i l’agricultura s’està treballant de moment des de la pers-pectiva pirinenca amb l’Observatori Pirinenc del Canvi Climàtic, que forma part de la Comunitat de Treball dels Pirineus, i Andorra Recerca + Innovació (ARI). Segons la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, cal primer treballar indicadors més globals per després aterrar-los a nivell local. Així doncs, “estem en espera que s’acabin d’ultimar aquests estudis que ens donaran la base científica per desenvolupar els estudis a escala d’Andorra”. Un cop s’hagi fet aquesta tasca, serà el moment d’adoptar mesures d’adaptació i mitigació de l’impacte del canvi climàtic. Tot i destacar que potser els impactes no seran tan rellevants a les zones de muntanya, Calvó indica que les mesures es treballaran a les conferències de les Nacions Unides sobre el canvi climàtic. 

calvó
llei d’aigües
consums
costos

Compartir via

Comentaris: 5

Comentaris

Aquesta senyora nomes fa que complicar-nos la vida. Que la coloquin a feda i ens deixi tranquils d’una vegada
Perdó però la "sobreconstrucció" no us preocupa sra. ministra? Tant parlar del medi ambient i els recirsos naturals? A quí voleu prendre el pél?
EXACTAMENT !!!!!!!! EL PRIMER QUE ESTE QUE FER ES PARAR AQUESTA BESTIESA DE CONSTRUCCIÓ QUE SE ESTA FENT AL PAIS. PERO COM QUE AIXO COMPORTA MOLTS RENDIMENTS ALS COMUNS I AL GOVERN, AIXO NO INTERESA PARAR-LO. AQUESTA SENYORA NO TE RES MES A FER QUE CARREGAR CONTRA EL CIUDADA, MILLOR QUE ES PREOCUPI DE RESTAR FUNCIONARIS.
Sra.ministra, sou al meu entendre una oportunista ! Ministra de Medi Ambient ??? Us importa tan el MA com amb mi la finança ... És a dir 0 !!! Des de quan esteu al cap d'aquest ministeri?? 8 anys? I fins ara no us ha passat pel cap que era imprecindible calcular quina era la "capacitat de carrega del territori" ??? Per favor! Quina vergonya !! El gran problema es el gran desbordament anarquic de la construcció que tenim, que heu fet per parar-la ? Res ! Grifols .... Quans litres d'aigua és gastara alla dins ( si mai és fa) per experimentar sobre animals ? 5/10 litres més d'aigua que qualsevol ciutadà ordinenc? Com és depurara asuesta aigua ? Qui en parla? En tot cas, Voste Sra. Ministra de M.A i Sostenibilitat No !!!! Ja al vostre lloc tindria vergonya ! Em feu pena ! De veritat !
pos mira senyora ministra, pot començar per totes les torres que hi ha escaldes, mes les que encara no estan fetes: la del hospital i les 3 o 6 a emprivat, ah no, perdó, que aquestes som de milionaris, als milionaris no se'ls pot tocar, millor tocar els ous als residents i als andorrans de segona

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte