Diari digital d'Andorra Bondia
Recreació de com serà l’heliport nacional proposat per Heliand i Helinord a la Caubella.
Recreació de com serà l’heliport nacional proposat per Heliand i Helinord a la Caubella.

Heliport adjudicat entre retrets


Escrit per: 
Meritxell Prat / Foto: Govern d'Andorra

El Govern va oficialitzar ahir l’adjudicació de la concessió de l’heliport nacional d’Andorra, que estarà ubicat a la Caubella de Pal amb la publicació de l’edicte al Butlletí Oficial del Principat d’Andorra (BOPA), tot i que l’acord del Govern està datat del 16 de novembre passat. El fet que s’hagi trigat dos mesos a fer pública la decisió va generar una gran indignació al president del Partit Socialdemòcrata (PS), Pere López, que va acusar el Govern de “mentir, enganyar i amagar informació” a la ciutadania. Des de l’Executiu, en canvi, el ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, va defensar que el procés ha estat correcte i que si no s’havia publicat l’adjudicació és perquè abans es volia negociar i tancar el contracte amb l’adjudicatària.

“Una cosa és l’adjudicació i l’altra el contracte que s’havia de signar”, va exposar Gallardo en declaracions al BonDia, afegint que “volíem publicar l’adjudicació un cop es tanqués el contracte amb l’adjudicatària, que és el que hem estat negociant fins ara”. Així, va ser la setmana passada quan es va assolir l’acord pel contracte i la previsió és que aquesta mateixa setmana se signi i posteriorment es farà una roda de premsa per explicar-ne tots els detalls.

López, però, va ser molt crític amb la situació. “Quan hem vist que l’adjudicació era del novembre ens ha provocat un gran ensurt”, ha exposat, afirmant que “és una nova evidència greu, molt greu, d’un Govern que menteix i amaga informació”. El líder socialdemòcrata ha recordat que el projecte ha generat molt debat i ha qüestionat el fet que en la roda de premsa posterior al consell de ministres no s’expliqués res de l’acord d’adjudicació, com tampoc se’n digués res ni en les respostes escrites a les preguntes que havia formulat o durant el debat de la moció presentada dijous passat. “Què feia aquesta informació amagada del ciutadà?”, es preguntava ahir en declaracions a la premsa.

Des del seu punt de vista, el fet de passar dos mesos sense donar cap explicació “és d’una gravetat molt gran. Estem parlant de mentides, d’engany i d’ocultació d’informació i d’un debat parlamentari amb gent que sabia que s’havia adjudicat i ningú va dir res”. Per tot plegat, va manifestar que exigeixen “resposta i explicacions públiques al més alt nivell” per “acabar amb el secretisme i mentides vinculades a aquest projecte”.

Preguntat per aquestes manifestacions, Gallardo ha recordat que López mai havia demanat per l’adjudicació i que a més, va plantejar una moció “sabent que el Govern no podia parlar”. A parer seu, “ho va fer conscientment per continuar abonant la seva teoria que defensa interessos particulars i no l’interès públic”, però va deixar clar que en la roda de premsa d’aquesta setmana “explicarem els passos fets, que tot s’ha fet perfecte i quan tocava”. De fet, considera que per molt que el socialdemòcrata “insisteixi a buscar teories que poden enterbolir el que ell creu, que és un procediment que no s’ha fet bé, és tot el contrari, tot s’ha fet correcte, es compleix la llei i hi ha transparència”. Però, “hi ha un timming i uns passos a fer”, va justificar, insistint que si s’hagués publicat l’adjudicació sense tenir el contracte lligat, “l’adjudicació hauria quedat als llimbs”.

Per tant, ara, “sense incomplir terminis ni res”, s’ha anunciat l’adjudicació un cop la setmana passada es va acordar el contracte. Gallardo va remarcar que en la roda de premsa que tenen prevista “podrem donar explicacions i desmuntar totes les teories i suspicàcies que construeix el senyor López a la vista que no té altres temes polítics a defensar”. Igualment, va recriminar que no s’hagués interessat pel projecte durant l’exposició pública. “Ara agafa una bandera que hauria d’haver agafat fa mesos i realment el preocupava”, va sentenciar.

Interès nacional
Tampoc s’ha fet encara la declaració d’interès nacional, si bé Gallardo va justificar que és un pas que toca després d’adjudicar i signar el contracte.

López en canvi ho va veure com un altre element més que li genera dubtes, ja que entenia que s’havia de fer amb anterioritat.

Davant d’aquesta situació, el president del PS va indicar que no aniran a la Justícia tal com els va animar a fer el conseller de CC, Carles Naudi, la setmana passada, però va asseverar que no donen la via parlamentària per acabada i per tant seguiran interpel·lant el Govern perquè aclareixi la qüestió.

Finalment, Pere López també va aprofitar per destacar la tasca de control parlamentari duta a terme, destacant que les preguntes fetes en relació amb l’heliport “crec que és un bon exemple de control parlamentari al Govern”.

Heliand i Helicòpters del Nord, els guanyadors

Cal recordar que l’empresa adjudicatària és l’UTE formada per Heliand SAU i Helicòpters del Nord SL. Es preveu una pista principal de 100 x 20 metres, una pista addicional per a vols d’emergències mèdiques i de rescat i un hangar de més de 800 metres  quadrats. També un edifici terminal i comercial de 900 metres quadrats i un aparcament. Pel que fa al preu, es preveu un màxim de 7.627.034 euros en concepte d’aportació per compensar els resultats operacionals negatius, calculats anyalment durant els 30 anys de concessió. En cas de resultats positius, l’empresa abonarà un cànon del 10% en cas de no tenir preclearance, i d’un 15% en cas de tenir preclearance, de l’Ebitda calculat abans de l’aplicació del cànon.

heliport

Compartir via

Comentaris: 2

Comentaris

Em sembla molt fort que el nostre Govern sempre actui a amagadetes, dient mentides o mitjes veritats per acabar fent el que li rota. Molts no voliem més aritificis o enginys as les nostres muntanyes. Ja en tenim prou d'ofegar-nos els ulls amb grues i construccions. Estic començant a preparar les crispetes per el tema de l'acord amb la UE...Una peli de terror es queda curta
Vinga a tallar més arbres i carregarse el bosc i els paisatges, a topa amb la contaminació acústica per l'entorn i els animals,. Si us plau deixeu de fer campanyes que diguin vine a Andorra a relaxar-te i respirar aire pur, que doneu veritable fastic i pena!

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte