Diari digital d'Andorra Bondia
Pere López i Jaume Bartumeu van comparèixer ahir conjuntament per explicar l’acord assolit per a les eleccions.
Pere López i Jaume Bartumeu van comparèixer ahir conjuntament per explicar l’acord assolit per a les eleccions.

PS i SDP defensen una aliança “que demana el moment i la ciutadania”


Escrit per: 
Meritxell Prat / Foto: Facundo Santana

“No és només l’aliança natural, sobretot és l’aliança que demana el moment i que demana la ciutadania”. Amb aquests arguments ha defensat avui el president del Partit Socialdemòcrata, Pere López, el pacte electoral amb Progressistes-SDP que la militància de les dues formacions havia validat la nit anterior. En una roda de premsa conjunta amb líder d’SDP, Jaume Bartumeu, han defensat una suma de “forces progressistes a favor d’Andorra” que ha de permetre “treure el país de la difícil situació en què es troba” i començar així “el camí cap a la recuperació”. La voluntat és assolir “un país modern, sincer, orientat al progrés econòmic i social”, a més de “creïble, guanyador” i de ser capaços de “recuperar l’orgull de país i de Govern”.

En aquest sentit han exposat que hi ha tres elements bàsics sobre els quals pivotarà la proposta: la negociació d’un “bon” acord d’associació amb la Unió Europea (UE), la contenció i reducció de l’endeutament públic i la reparació de la fractura social. I és precisament el posicionament sobre l’acord d’associació i el fet que “les propostes que ens podien fer des de Demòcrates no anaven en la línia que a nosaltres ens semblava adequada” el que hauria allunyat les posicions de progressistes i DA. 

Bartumeu s'ha referit a la reunió que va mantenir amb el cap de Govern, Xavier Espot, dimecres a la tarda (precedida d’una trucada de Conxita Marsol dimarts per fer un últim intent de pacte) i ha exposat que van parlar justament del procés d’embrancament amb la UE i “no l’acabem de veure ben bé del tot igual”. Segons el president d’SDP “és una negociació que no es pot fer des del secretisme i explicant de la missa la meitat, per tant, aquesta negociació ha de ser de país i no de partit”, per la qual cosa va oferir a Espot “la màxima voluntat d’entesa l’endemà mateix de les eleccions”.

D’altra banda, Bartumeu ha defensat que des de la seva formació s’havia optat per parlar amb tots els partits perquè consideren necessari assolir “un gran acord polític nacional”, però que en cap cas “hem anat a fer una mena de mercat de Calaf”. De la mateixa manera s'ha remarcat que no es tracta d’una aliança “tancada ni excloent”, sinó que és “d’obertura”. De fet, es vol que sigui “transversal” i que vagi més enllà de les eleccions. No s'ha avançat encara si la fórmula es pot repetir de cara a les comunals, de la mateixa manera que la possibilitat de sumar altres forces, especialment en les llistes parroquials, no és una qüestió que s’hagi tractat encara i que en cas que algú s’hi vulgui incorporar, s’hauran d’analitzar en el si de la comissió que es constituirà per definir la configuració de les llistes.

Pere López també ha remarcat que és una proposta que “il·lusiona” i que és “en positiu” i no s'ha cansat de repetir que en tot cas “és una suma d’esforços que està centrada i és en benefici de la ciutadania”.

D’aquesta manera el progressista ha garantit que és una aliança “en positiu, per anar a buscar solucions” i que en cap cas hi ha voluntat de fer “el que alguns van fer el 2011”. És a dir, “hem fet una aliança per anar a favor del país, no per anar en contra de Xavier Espot”.

Situació
Cap dels dos s'ha estat de presentar un panorama poc optimista pel que fa a la situació econòmica i política. El president del PS ha assenyalat “el deteriorament econòmic, social i democràtic” del país que creu que ha portat a un “descontent i una desil·lusió”. I ha assegurat que Andorra viu “els moments més difícils de la història moderna” des del punt de vista del poder adquisitiu i de les economies familiars, dels autònoms i dels petits empresaris. També s'ha referit als reptes “majúsculs” que caldrà afrontar “vist el llegat”, com poden ser la crisi de l’habitatge, les pensions o els salaris per poder fer d’Andorra “un país on tothom pugui viure amb dignitat”.

L’opció de pacte entre les dues forces progressistes, però, consideren que suposa “un canvi absolut de paradigma”, ha dit López de cara als resultats electorals, ja que en més d’una ocasió ha assegurat que des que s’havia anunciat l’acord havien estat nombrosos els missatges de suport i felicitació.

També Bartumeu s'ha manifestat en la mateixa línia i ha dit que l’aliança “representa una dinàmica d’engrescament de la ciutadania de centreesquerra que s’estava abstenint” i que per tant, no sortia reflectida en els resultats dels comicis del 2019. El president d’SDP també ha posat l’exemple d’algun ciutadà que l’havia encoratjat pel carrer i per tant es va mostrar convençut que “la dinàmica que neix d’aquesta aliança crec que anirà molt més enllà i per això hi estem treballant”. Per finalitzar, Pere López ha qualificat el moment “de molt important per al futur del país”.

PS
SDP
aliança

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

No estava del tot convençuda però...podría funcionar! El canvi és necessari, es estan destrossant el país i les vides!

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte