Diari digital d'Andorra Bondia
La sessió de consell de comú d'Ordino d'avui.
La sessió de consell de comú d'Ordino d'avui.

Mortés afirma que "no té sentit" fer una consulta popular sobre Grífols


Escrit per: 
Agències / Foto: L. G.

El cònsol major d'Ordino, Josep Àngel Mortés, considera que "no té sentit" fer una consultar popular a la ciutadania sobre el centre de recerca immunològica de Grifols quan ja està en marxa. Ho ha manifestat avui durant la roda de premsa posterior al consell de comú davant l'entrada d'una sol·licitud per part del conseller de la minoria de X'Ordino, Enric Dolsa, el conseller de Movem Ordino, Jean-Michel Armengol, i el candidat de Terceravia per les eleccions comunals del desembre del 2019, Jordi Balsa.

D'aquesta manera, Mortés ha reiterat que el projecte es troba en marxa i que des de la majoria "creiem que no té lloc fer una consulta quan ja han començat els treballs de construcció". El mandatari també ha recordat que la instal·lació "no serà un laboratori", sinó que s'edificarà un centre de recerca immunològica, on al seu interior s'ubicarà un laboratori P3. Així mateix, ha ressaltat la confiança que pot tenir la ciutadania en la iniciativa, posant en relleu que "poden estar tranquils perquè ni el Govern ni el comú faran res que posi en perill a les persones" i ha animat a la població i als signants de la sol·licitud que mirin el programa RTVA 'La Rèplica', on l'exministre de Salut, Joan Martínez Benazet, va explicar "amb claredat" en què consisteix el centre i que significa. "Els que diuen els de la minoria i Terceravia no és la realitat que s'està construint a la parròquia d'Ordino", ha apuntat.

Tanmateix, el cònsol no ha tancat la porta a la consulta popular, però ha asseverat que es tracta d'un projecte que ja està en marxa i "no té sentit fer-la". A més, ha assenyalat que el centre de recerca immunològica de Grifols és un tema "important" per la parròquia i pel país perquè diversificarà l'economia d'Andorra sent un "atractiu" amb capacitat per a l'aterratge d'altres sectors. Qüestionat sobre si eren coneixedors que des dels grups de l'oposició tenien la intenció de presentar una demanda a la corporació, ha afirmat que en tenien constància, però que desconeixien que ho farien aquest dijous abans de la sessió de consell.

Entrant al detall sobre la sol·licitud, Dolsa i Armengol han posat de manifest que la voluntat de la iniciativa és pressionar a la majoria perquè es tiri endavant la consulta entre els residents amb dret a vot de la parròquia. És per aquest motiu que han apostat per aglomerar els resultats electorals de les tres formacions als comicis comunals del 2019, amb els quals sumen 676 vots, el que representa el 55,04% del total i que els vindria a donar una majoria absoluta. "Pensem que per democràcia i transparència els electors tenen dret a pronunciar-se a favor o en contra del laboratori P3 que es construirà a Ordino", ha dit el líder de X'Ordino.

"Entre els tres vam tenir la majoria absoluta, i si jo fos cònsol tindria molt clar el que he de fer i l'organitzaria el més ràpid possible", ha ressaltat, afegint que ell mateix va dur a terme una consulta popular per conèixer l'opinió de la població sobre la possible construcció del túnel del Rat. "La ciutadania va dir que no, i vam aparcar la qüestió", ha afirmat.

Dolsa ha destacat el fet que a la consulta només hi podrien participar els ciutadans amb dret a vot per llei, ja que, tal com ha apuntat, a ell li agradaria que tots els residents que portessin entres 3 i 5 anys també hi poguessin prendre part. El conseller també ha indicat que és coneixedor que molts dels ciutadans que van votar a DA "i companyia" a les darreres eleccions també estan en contra del projecte de Grifols a la parròquia i ha reiterat que per "respecte i democràcia" des de la majoria haurien d'habilitar la consulta. "Nosaltres hem fet el que havíem de fer i si s'hi neguen, ja veuran el que es fan. Els electors es mereixen un respecte", ha manifestat.

Per la seva banda, Armengol ha assenyalat que des de les formacions "estem jugant les nostres cartes" i que la via de la consulta és la "més coherent" tenint en compte que amb els vots que va obtenir Balsa, "sumem més del 50%". En relació amb el posicionament de Movem Ordino respecte al centre de recerca immunològica, el conseller ha reiterat que es deu a una qüestió "d'informació. Quan hi havia la Sandra en teníem una i amb la meva entrada en tenim més, com per exemple l'acord, que és molt greu". "Quan entro jo prenc una altra posició amb el ple suport de la formació", ha asseverat.

mortes
consulta popular
Grífols

Compartir via

Comentaris: 4

Comentaris

El Sr. Mortés sap perfectament que el poble d'Ordino que hi viurà al costat es nega rotundament a aquesta construcció, per aixó no ha donat l'opció al poble de poder parlar i decidir! Vergonya!! No volem aquesta merda al costat de les nostres llars, aneu a construïr-lo al costat dels vostres xalets ....!
NO AL LABORATORI, NO EL VOLEM AL CAMI DE SANTA BARBARA D' ORDINO!!
NO el volem Sr. Mortés i menys a aquesta ubicació!
Com sempre fan el que volen sense respectar la ciutadania. NO al laboratori NO a votar a Mortes de nou!

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte