Diari digital d'Andorra Bondia
El nou, a l’entrada del Parc Central per l’avinguda de Tarragona, té 120 metres quadrats i servia fins ara de magatzem.
El nou, a l’entrada del Parc Central per l’avinguda de Tarragona, té 120 metres quadrats i servia fins ara de magatzem.

La Xarranca estrena piset


Escrit per: 
A. L. / Foto: Facundo Santana

La capital cedeix per dos anys a l’associació de creadors un local al Parc Central que obrirà abans de l’estiu.

S’ha acabat el pelegrinatge. La Xarranca ha trobat per fi l’espai somiat: un local de 120 metres quadrats al Parc Central de la capital, més cèntric impossible, al costat de la sala d’exposicions del Govern i que només requerirà alguns retocs purament cosmètics –el quadre elèctric, alguns vidres esquerdats: aniran per compte del Comú– perquè l’associació de creadors en pugui prendre possessió i convertir-la en seu central i base d’operacions. La previsió és que obri abans de l’estiu, i aquest petit miracle ha sigut possible gràcies a la complicitat del Comú de la capital, que cedirà gratuïtament l’espai i per un període inicial de dos anys “per no hipotecar el pròxim Comú, però estic segur que la Xarranca l’omplirà de contingut i els sabrà convèncer de la necessitat de prorrogar el conveni”, deia ahir la cònsol, Conxita Marsol, tan complaguda com la presidenta de la Xarranca, Mar García.

El que sembla mentida és que existís una ganga com aquesta: un local de dimensions considerables en ple Parc Central i en relatiu desús. Segons el conseller de Cultura, Miquel Canturri, el Comú l’utilitzava de magatzem, no s’hi havia fet mai cap intervenció i l’aparició de la Xarranca és gairebé providencial, perquè li donarà un ús que s’avé com un guant a la intenció del Comú de convertir el Parc Central en una mena de clúster artístic, amb la sala de Govern a tocar, i les escultures que hi han anat proliferant els últims anys amb la intenció de convertir-lo en una galeria a l’aire lliure.

García feia ahir una mica d’història i recordava que la idea primigènia va sortir de la ministra de Cultura, Sílvia Riva, quan la Xarranca els va plantejar la necessitat d’un local en una de les reunions amb el teixit associatiu que a finals d’any va mantenir el cap de Govern. Riva, que coneix bé l’espai de les negociacions per ubicar-hi la sala d’exposicions de Govern, va recordar l’existència del local i Garcia li va prendre la paraula: “Vam contactar amb el Comú, ens vam citar després de Nadal, la setmana passada vam anar a veure el local, i aquí estem, amb pessigolles a l’estómac de l’emoció i unes ganes enormes de començar aquesta nova etapa. Més ràpid i més fàcil, impossible”.

El nou espai servirà a la vegada com a seu social, com a sala d’exposicions i com aula per impartir-hi tallers. Les coses han anat tan ràpidament que ni ella ni la secretària de la Xarranca, Mireia Tarrés, tenien ahir gaire clar com s’organitzarà, més enllà de la programació d’exposicions, tancada ja fins a fi d’any. El públic infantil serà un dels objectius d’aquesta nova etapa, aprofitant la ubicació privilegiada, i hi ha també la intenció de recuperar les anomenades Cantonades xerraires, trobades informals de contingut artístic que van arrencar fa uns anys amb molt bona voluntat però que es va anar esllanguint per falta precisament d’un local adequat.

Ara el tenen, i conclou així la precarietat en què La Xarranca va quedar al juny passat quan el Comú escaldenc els va desnonar de la Peixera, els baixos de l’Espai Caldes que ocupaven des del 2018. El conseller Closa els va oferir espais alternatius... en locals comunals en obres que no estarien disponibles abans de dos anys. La Xarranca va trobar in extremis un racó al Speaker’s Corner de l’hotel Roc Blanc, el Roc Art, que els ha acollit des de novembre i que els ha permès mantenir una certa aparença d’activitat. “Els estem molt agraïts perquè han sigut molt generosos i segur que continuarem col·laborant. Però buscàvem un local públic, i el que ens ha ofert el Comú d’Andorra la Vella ho té tot. És immillorable”.

Xarranca

Compartir via

Comentaris: 2

Comentaris

És d'agrair la bona entesa entre estaments públics i iniciatives privades dedicades a la cultura. Es demostra, una vegada més, que " la veritat és senzilla", tal com va dir Beckett.
Moltíssimes felicitats a la Xarranca. Això marcarà un abans i un després per la activitat artística del País.

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte