Diari digital d'Andorra Bondia
Albert Font ha signat avui el protocol amb la seva homòloga espanyola, Carolina Darias.
Albert Font ha signat avui el protocol amb la seva homòloga espanyola, Carolina Darias.

Signat l’acord amb Espanya per aprofundir en la cooperació sanitària


Escrit per: 
M. S. / Foto: Govern d'Andorra

El ministre de Salut en funcions, Albert Font, i la seva homòloga espanyola, Carolina Darias, han signat avui a Madrid un protocol d’entesa pel qual els dos països es comprometen a mantenir, desenvolupar i aprofundir la cooperació ja existent en matèria sanitària. 

Així ho ha explicat en la compareixença posterior al consell de ministres el titular de Finances i portaveu en funcions, César Marquina, que ha destacat que l’objectiu del protocol, que formalitza i facilita la cooperació coordinada entre les parts, és aprofitar les condicions favorables per intensificar les activitats bilaterals, especialment per al desenvolupament de la cooperació i l’assistència tècnica, la planificació i la gestió dels serveis en matèria sanitària.

D’aquesta manera, la cooperació se centrarà en la gestió d’emergències i medicina de catàstrofes a la zona frontera comuna, la preparació i la gestió d’emergències sanitàries, la col·laboració sanitària en matèria d’assistència sanitària i gestió compartida de recursos, i la cooperació en la formació, la investigació i l’intercanvi de coneixements i experiències entre els dos territoris per garantir la millora contínua de la qualitat assistencial.

Així mateix, s’aprofundirà en la cooperació en la formació, la investigació i l’intercanvi de coneixements i experiències entre els dos territoris per garantir la millora contínua de la qualitat assistencial. També s’implementarà el desenvolupament de la innovació tecnològica en general i, específicament, pel que fa als avenços de la telemedicina, la història clínica compartida i l’e-salut. A més, el protocol facilitarà l’intercanvi d’experiències en el camp de la salut pública i el desenvolupament de la cooperació en diferents especialitats assistencials com ara traumatologia i ortopèdia, oncologia, cardiologia, geriatria, especialitats de salut mental i altres especialitats.

Per tal de fer un seguiment del progrés dels punts previstos al protocol, que ha entrat en vigor avui mateix, es preveu la creació d’una comissió de seguiment, amb representants d’ambdós països i que es reunirà una vegada a l’any.

El ministre Font ha estat acompanyat durant la reunió per la secretària d’Estat de Salut en funcions, Helena Mas i per l’ambaixador d’Andorra a Madrid, Vicenç Mateu. Per la delegació espanyola, han acompanyat la ministra Darias la secretària d’Estat de Sanitat, Silvia Calzón, i el secretari general de Salut Digital, Informació i Innovació en el Sistema Nacional de Salut, Juan Fernando Muñoz.

Oportunitat per a la seu
El vicealcalde de la Seu d’Urgell i diputat al Parlament de Catalunya, Jordi Fàbrega, ha celebrat la signatura del protocol d’entesa entre Andorra i Espanya, ja que suposa “una oportunitat important per als ciutadans de la Seu i l’Alt Urgell que cal treballar i aprofitar”. 

En aquesta línia Fàbrega ha recordat que gràcies al conveni bilateral signat el 2010 entre Catalunya i Andorra els pacients de l’Alt Urgell gaudeixen d’algunes prestacions sanitàries a Andorra, com ara la diàlisi o determinades proves complementàries com les broncoscòpies, així com col·laboracions en radiologia o anatomia patològica, a la vegada que els pacients andorrans gaudeixen de l’alta especialitat dels centres d’alta tecnologia de Catalunya, com trasplantaments i tractaments oncològics, per exemple, però ha remarcat que per anar més enllà era necessari aquest conveni marc entre ambdós estats. Ara, el departament de Salut català i el Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS) podran pactar quines prestacions necessiten de l’altra banda de la frontera.

L’hospital de la Seu d’Urgell, que dona cobertura als habitants de l’Alt Urgell, té l’Arnau de Vilanova de Lleida com a centre de referència per atendre totes aquelles patologies que no es poden assumir a la comarca. I com a darrera instància, el Vall d’Hebron de Barcelona. També, en totes aquelles especialitats mèdiques que la Fundació Sant Hospital no disposa de consultors, o bé es desplacen professionals des de Lleida a realitzar les consultes, o bé els malalts hi són derivats. Això implica, segons Fàbrega, “desplaçaments llargs, tant pels usuaris com per les seves famílies”, quan “és evident que a poc més de 20 quilòmetres de distància de la Seu d’Urgell, l’Hospital de Meritxell d’Andorra tindria la capacitat de donar cobertura a moltes de les patologies que actualment s’acaben derivant a Lleida o a Barcelona”.

El vicealcalde ha remarcat que “per evitar desplaçaments, en especialitats on la freqüència de visites dels facultatius que es desplacen des de Lleida no és la idònia (i per tant hi ha temps d’espera massa elevats) o bé en especialitats que no disposem i també per atendre determinats casos que requereixen ingrés a la Unitat de Cures Intensives (UCI), des de l’Alt Urgell creiem que l’Hospital de Meritxell és la millor opció. Els pacients estarien igual de ben atesos que a Lleida o a Barcelona, però a molta menys distància de la seva llar, amb els avantatges evidents per a ells i, sobretot, per als seus familiars”.

acord
Espanya
cooperació sanitària

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

Ufff tal i com va la sanitat a Espanya no se si aixó és bona notícia o el contrari, de qualitat assistencial a Espanya millor ni parlar, és inexistent, manca de personal i mesos per tenir una cita.

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte