Diari digital d'Andorra Bondia
Adrien Van Beveren, pilot resident, va oferir ahir una xerrada a AnyósPark per explicar els seus inicis i la seva experiència com a esportista d’elit.
Adrien Van Beveren, pilot resident, va oferir ahir una xerrada a AnyósPark per explicar els seus inicis i la seva experiència com a esportista d’elit.

D’una greu caiguda a un canvi de vida


Escrit per: 
Víctor Duaso / Foto: Víctor Duaso
Fa cinc anys Cyril Despres va convidar Adrien Van Beveren a conèixer el país després d’abandonar per un accident el Dakar i ja s’hi va quedar. 
 
El gener del 2018, Adrien van Beveren va patir una caiguda duríssima a poc més de tres quilòmetres d’acabar el tram cronometrat de 373 quilòmetres. Treia un avantatge considerable, uns quaranta minuts, sobre el primer, l’argentí Kevin Benavides. L’accident, amb la seva Yamaha, va ocórrer quan pilotava per un riu. Va intentar acabar l’etapa, estava totalment atordit i va haver d’aturar-se per després ser evacuat en helicòpter al campament de la meta entre Salta i Belén (Argentina). El pilot criat a Racquinghem (nord de França) es va quedar sense completar el tercer Dakar després d’acabar sisè el 2016 i quart el 2017. 
Fa cinc anys podem dir que li va canviar la vida. Cyril Despres, pilot resident, amb la seva parella Laia Santuré, exesportista andorrana, va convidar al país Van Beveren. I a partir de llavors, el francès, amb ascendència holandesa, es va enamorar del país i s’hi va quedar. Ara comparteix entrenament amb molts pilots d’elit que resideixen aquí i també té parella andorrana i esportista. Als seus 32 anys acaba de guanyar l’Abu Dhabi Desert Challenge del Campionat del Món FIM Rally-Raid 2023. El líder és l’australià Toby Price, però el de Racquinghem busca el títol i encara té tres proves per remuntar. Ahir va fer una xerrada a AnyósPark i va explicar els seus inicis i va parlar del Ral·li Dakar. El vídeo de capçalera: un dels seus accidents al raid més dur i mediàtic del món. “He explicat tot el que em va portar a decidir-me per aquest esport que s’ha convertit en la meva feina i en la meva passió. Tot junt”, va reconèixer Adrien Van Beveren, des del mes de maig pilot del Monster Energy Honda Team. 
Al Principat també viu el seu cunyat: Sam Sunderland. El de Poole (Anglaterra) també és un dels seus rivals i company d’entrenaments. “Estem diversos pilots vivint aquí i no només del Dakar, sinó que també hi ha una comunitat de pilots de motos, de bicicleta... Clarament és un país esportista. Tenim unes infraestructures que són molt bones, ho tenim tot molt a prop. Al matí pots entrenar al gimnàs i a la tarda pujar un port de muntanya. El nostre esport és molt exigent i ens passem tots els dies fent esport i el país em dona aquesta varietat de possibilitats”. I què li va encantar del país? “Si t’agrada la natura i estar a l’aire lliure és com quan estem al desert, però en muntanyes al dia a dia. És maco fer tot això junts amb Sam i alguns pilots de MotoGP o de ral·li o enduro. Sempre tenim un col·lega per anar a entrenar i lluitar en els entrenaments”. I de pas explica una anècdota tot somrient. “Recordo unes pujades d’un port de muntanya aquest estiu amb els bikers de descensos de BTT, amb els germans Binder, Brad i Darryn de MotoGP, amb Jack Miller i també Sam. I de cop i volta comença una carrera a la pujada d’Ordino i aquestes coses són detalls que podem fer aquí quan vivim a cinc minuts l’un de l’altre”. 
Van Beveren, que va tenir els seus inicis en el motor amb el quad dels seus pares, que eren grangers, es va estrenar a les dunes de Loon-Plage el 1998 i el 2016 ja es va estrenar en el seu primer Dakar. “Després de la meva caiguda el 2018 vaig estar molts mesos sense poder fer moltes coses i recordo quan Cyril Despres em va convidar a venir aquí i em va fer descobrir Andorra. Mai havia estat aquí i no coneixia el país. Vinc del nord de França, a 1.100 quilòmetres d’aquí, i em va sorprendre molt. No m’esperava que aquest petit país fos així, i això que alguna vegada havia sentit el nom i tenia una mica de curiositat. De seguida em va agradar moltíssim”. El pilot lloa Andorra i fa una comparació. “M’esperava que fos com Mònaco, és a dir, superficial, i va ser tot el contrari. Visc en parròquia alta i és pura natura. L’ambient és esportista i no és jet-set. I això m’agrada”.
 
Frustració pel Ral·li Dakar
I esportivament té clar els seus objectius després de no fer el Ral·li Dakar desitjat, tot i acabar cinquè. “Va ser una mica frustrant. Vam estar lluitant per la victòria durant tota la carrera i arribava amb bon feeling per fer podi. No vaig tenir el resultat que buscava”, va dir el pilot del Monster Energy Honda Team, que no trobava massa explicació del que va poder fallar al Dakar. “És molt difícil identificar el que va passar. No vaig fallar. No em vaig perdre ni tampoc vaig tenir cap error de navegació. Estava en una posició perfecta per guanyar o fer podi, vam donar el millor i vam batallar tot el que vam poder. S’aprèn de tot i he après moltíssimes coses”. 
Del Campionat del Món FIM Rally-Raid 2023 queden tres proves. Una a Mèxic al Sonora Rally, després a l’agost el Ruta40 d’Argentina i per acabar el Ral·li del Marroc. “Vaig ser subcampió el 2021, tercer l’any passat, on va ser campió Sam, el meu cunyat, i ara m’agradaria guanyar el títol a mi”, va admetre Van Beveren.
Raids
AnyosPark
Adrien Van Beveren

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

Que Andorra no és superficial? Hahahaha el millor acudit del dia...

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte