Diari digital d'Andorra Bondia
El ministre de Territori i Habitatge en funcions, Víctor Filloy.
El ministre de Territori i Habitatge en funcions, Víctor Filloy.

El Govern avalarà el 20% de la hipoteca d’un primer habitatge


Escrit per: 
Victòria Gómez Pérez / Foto: SFGA

El Govern avalarà el 20% del valor del préstec hipotecari per a la compra d’un primer habitatge. Es tracta de la quantitat que normalment demanen les entitats bancàries per poder accedir al crèdit i s’impulsa amb l’objectiu de potenciar el mercat de compra i venda, disminuint així la dependència actual del lloguer. A més, l’Estat retornarà anualment els interessos corresponents al percentatge, que variarà entre el 15% i el 35% segons la despesa financera de la hipoteca a 30 anys –o fins que la persona en faci 65– i que en cap cas podrà superar els 450.000 euros. L’interès s’estableix en un euríbor a 12 mesos més un 1,10 % variable i els costos derivats de la sol·licitud del préstec, com ara despeses notarials o taxacions, aniran a càrrec del sol·licitant.

Per accedir-hi, cal complir amb un període mínim de residència a Andorra de set anys; el patrimoni  –o estalvis– no pot ser igual o superior al 25% del valor total del préstec i el trasllat a l’habitatge s’ha de fer efectiva en un termini de 12 mesos després d’haver-se aprovat l’aval. En cas que es vulgui vendre abans de 10 anys, s’hauran de retornar els interessos subvencionats pel Govern multiplicats per tres. “És important recordar que és un programa cabdal per a les polítiques d’habitatge i la finalitat és reequilibrar els mercats de lloguer i venda”, ha apuntat avui el ministre de Territori i Habitatge en funcions, Víctor Filloy. En aquest sentit, cal recordar que actualment el 65% de la població viu en règim de lloguer i, d’aquesta, el 80% té el contracte prorrogat.

Així, les persones que vulguin accedir al programa, hauran de formar part d’un circuit que es posarà en marxa a partir del 22 d’abril quan l’Institut Nacional de l’Habitatge (INH) publiqui al seu web el formulari amb tota la documentació necessària per presentar la sol·licitud d’accés. Aquesta sol·licitud haurà d’anar acompanyada d’un certificat favorable previ per part de l’entitat bancària de concessió del préstec i, després, l’INH ho traslladarà a una comissió tècnica que  ho resoldrà definitivament. El Govern hi destinarà 10 milions (més 10 milions en subvencions en una durada de 30 anys) i preveu que s’hi puguin acollir entre 150 i 200 famílies, d’acord amb les estadístiques d’hipoteques concedides els últims anys. “Hem constatat que en tots els portals immobiliaris hi ha estudis i pisos en els barems que proposem i, per tant, creiem que hi ha mercat”, ha indicat Filloy, tot reconeixent, però, que “no tothom pot viure a les parròquies centrals”. “Posem damunt la taula una ajuda perquè aquelles famílies, que d’una altra manera no podrien, siguin propietàries d’un pis i disposin d’un capital futur molt necessari per al seu desenvolupament”, ha considerat el ministre en funcions. I ha afegit: “A més, ara el transport públic és gratuït i cada vegada és més fàcil moure’s per tot el país”. 

Govern
hipoteca
Habitatge

Compartir via

Comentaris: 4

Comentaris

El que esteu fent és empènyer a la població a un suïcidi econòmic, molts no podran pagar les hipoteques com va passar al 2008 i els pisos s'els quedaran les entitants que ara munten els bancs per fer la recomnpra dels pisos impagats (com l'AGIA es va queixar quan ells zse les quedaven directament ara ek que fan es muntar empreses que hi fan per ells amb el mateix resultat - hecha la ley hecha la trampa). El que heu de fer es deixar d'especular amb els vostres amiguets i a tots ens anirà millor. Limiteu la venda als estrangers, que no feu més que permetre construccions de luxe que fan que el preu de mercat es desmadri i que estan trinchant les nostres muntanyes i paisatge. No tenim suficients recursos i infraestructures per tot el que s'està fent a Andorra. Per altra banda la vostra solució és que la gent pobre s'endeuti encara més quan no pot ni pagar el menjar???
Pràctiques d'usureria a l'"antiga usanza" per collar més a la població...
Diu "que en cap cas podrà superar els 450.000 euros"? Vaja, que si necessites un habitatge amb tres habitacions ja pots anar pensant a comprar un sofà llit, perquè per 450.000 euros, ara mateix solament hi ha pisos (dir-ne pisos, en molts casos és eufemisme pur de barraqueta) de dos habitacions. “Hem constatat que en tots els portals immobiliaris hi ha estudis i pisos en els barems que proposem i, per tant, creiem que hi ha mercat”. FALS. Estudis per a una ànima, sí, per a dues, potser també,i en alguns casos, en estat de semiruïna.
El cap de govern és responsable de la situació catastròfica del país. Patirem, però si que el farem fora el dia 2

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte