Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de Mercedes Campos

Mercedes Campos

Llienciada en Belles arts

 

 

Sant Josep, el sant del silenci
El 19 de març es commemora la festivitat de Sant Josep i el dia del pare. Sant Josep és el sant desconegut, el sant silenciós. No apareix cap frase seva en els evangelis i, no obstant això, és el sant més important després de la Santíssima Verge Maria. Déu el va triar com a pare adoptiu de Jesús, espòs de la Verge Maria i custodi de la Santa i Sagrada Família.
La vida de Sant Josep és una vida de fe, amor, obediència i plena confiança en Déu. Sant Josep realitza la missió que el Pare li encomana, contribuint a la realització del projecte de la salvació de Déu. La seva vida és una oració contínua, i són innombrables les seves virtuts: home bondadós, piadós, just, pacient, compassiu, misericordiós, fidel, cast, valent, pacífic, treballador, senzill, humil, sensible… Reuneix les virtuts humanes i cristianes per a ser el millor pare i espòs i el més gran servidor de Déu.
El papa Francesc diu que Sant Josep és l’home dels somnis, ja que Déu li revela els seus designis, a través d’un àngel que se li apareix, quatre vegades, per a anunciar-li el camí que ha de seguir. Sant Josep no dubta: segueix sempre, fidelment, les indicacions de Déu, com un creient de profunda fe. És l’home valent i decidit, que no jutja, i confia plenament en el Senyor.
Sant Josep és el pare, atent i amorós, que instrueix Jesús al llarg de la seva vida; així, Jesús, fet home, rep les ensenyances cristianes i humanes dels seus pares, malgrat que Ell és la font de tot el coneixement. Com diuen les escriptures: “Jesús creixia en saviesa, en edat i en gràcia, davant Déu i davant els homes” (Lluc 2, 52). 
No se sap la data exacta de la mort de Sant Josep. Sembla que va morir per una malaltia abans del començament de la vida pública de Jesús, ja que no apareix al costat de Maria en les noces de Canà, ni tampoc està amb la Verge al peu de la Creu. Josep va morir una vegada realitzada la seva missió a la terra. Segurament, Jesús decidí que Sant Josep morís per evitar-li el dolor de veure el patiment, el calvari i la mort del seu fill.
Sant Josep és el patró de la bona mort, ja que va morir acompanyat de la Verge Maria i de Jesús; per això, la seva mort va ser la més dolça i bella i se li invoca per acompanyar els que són pròxims a la mort. També és el patró de l’Església universal, les famílies, els treballadors, els artesans, els viatgers, els immigrants, les dones embarassades, els viatgers, els enginyers…
Quan penso en Sant Josep penso en el meu estimat pare, en pau descansi. L’home més bo, humil i piadós que mai he conegut. Un home d’una gran fe. Va ser tota la seva vida un fidel devot de Sant Josep i va adoptar algunes de les virtuts d’aquest gran sant. Estic segura que Sant Josep el va acompanyar a l’hora de la seva mort, ja que la seva cara reflectia una gran pau.
Santa Teresa de Jesús va ser una gran devota de Sant Josep i amb els seus escrits va contribuir a incrementar la seva devoció: “Crec que, ja fa alguns anys, que el dia de la seva festa li demano una cosa i sempre es compleix; si la petició va una mica torta, ell la redreça per al meu bé.” 
Us convido a escoltar, i a llegir un parell d’estrofes, d’una  bellíssima cançó de George Moustaki, titulada Mon vieux Joseph, que enalteix les virtuts humanes de Josep, profundament enamorat de Maria, que podia haver viscut una vida més fàcil, sense “complicacions”, però, que seguint els designis de Déu, va complir la seva missió en la vida, amb un amor i una fe indestructibles. És una cançó plena de sensibilitat i de tendresa cap a aquest gran sant:  “Voilà c’que c’est, mon vieux Joseph/ Que d’avoir pris la plus jolie/ Parmi les filles de galilée/ Celle qu’on appelait Marie./ “Tu aurais pu, mon vieux Joseph/ Rester chez toi, tailler ton bois/ Plutôt que d’aller t’exiler/ Et te cacher avec Marie...
Demanem-li a Sant Josep que sigui protector i custodi de les nostres famílies!
 

 

Comentaris: 6

Comentaris

La tradició marcava fer crema per Sant Josep!

Enhorabona, Mercedes.
Et felicito per aquest meravellós article. M'ha fet molt bé.
Jo també sóc pare i m'he emocionat. Alhora, la vida de sant Josep, tal com la presentes, és un exemple a seguir per a qualsevol pare. Gràcies. Déu et beneeixi!

Magnifico y completísimo artículo con el añadido del testimonio sobre su padre que me parece súper entrañable. Ahora bien,Nunca me ha gustado que se llame a San José padre "adoptivo" de Jesús... En el Evangelio no se le llama así, no se hace distinción entre su padre y su madre... Hay numerosos pasajes en los que se habla de "sus padres", "tu padre y yo", " su padre y su madre", etc.... San José es el Padre que Jesús tuvo en la Tierra. Ademas me consta que la
mentalidad del pueblo hebreo valoraba más al padre que criaba cada día a sus hijos que no al puramente biológico.

Sí, Luis, tienes razón; pero creo que Mercedes se refiere a que San José no es el padre biológico de Jesús. Evidentemente, San José ejerce como padre de Jesús hasta en los más mínimos detalles. Además, dudo mucho que el entorno de la Sagrada Familia tuviese conocimiento de cómo fue la Encarnación del Hijo de Dios. Así es que, como tú bien dices, San José, para todas aquellas personas, es el padre de Jesús (pero no según la carne). Un fuerte abrazo.

"L’home més bo, humil i piadós que mai he conegut. Un home d’una gran fe", diuen que les qualitats que reconeixem en les altres persones, siguin bones o no, també les tenim nosaltres. I els que et llegim, estarem d'acord que allò que veus en el teu pare, ho tens tu, i ho desprens a través dels teus articles. Preciosos.

Hermoso y apropiado artículo para estos tiempos.

Admirable la misión que Dios encomendó a San José y como se cumple en él, aquella Palabra: "el que se humilla será ensalzado".

Hoy es un santo querido y admirado por miles de personas en todo el mundo, que le encomiendan súplicas y necesidades.

El humilde silencio de San José y su misión, se convierten hoy en un modelo y ejemplo para vivir una auténtica paternidad sin complejos.
Un referente portador de identidad, comunión y misión.

Tenemos un valiosísimo Protector en la tierra e Intercesor en el Cielo.

Felicidades Mercedes. Gracias.

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic