Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de ngarcia

Nelida Garcia

Candidata de PS-SPD +

 

 

Els autònoms també existim
Soc una professional autònoma que estic preocupada pel futur. He vist com any rere any, mandat rere mandat, l’economia del país no es regeix pels objectius inscrits a la Constitució, sinó que s’afavoreix l’especulació estrangera i en detriment de les petites empreses del país.
Soc, insisteixo, una professional autònoma, amb empleats que es mereixen una apujada de salari que, com la llei m’ha obligat, he fet. Defenso la conciliació familiar, i és perquè hi crec, que els horaris a casa meva són flexibles i els caps de setmana tanco portes, inclús perdent l’oportunitat de guanyar diners.
Però com autònoma no m’he sentit recolzada. En el retorn de préstecs tous no m’han donat cap facilitat. Vaig trucar i picar totes les portes i ningú em va escoltar i, per responsabilitat i compromís, cada mes compleixo amb les meves obligacions.
A l’hora de pagar els salaris sí que pago més, però el lloguer també és més car. Per què ningú s’ha recordat de nosaltres? El resultat: més d’un 7% em toca pagar en tot. Les matèries principals que faig servir són molt més cares, i la llum, i ...
Em pregunto que si augmento aquest percentatge del 7% en els preus dels meus clients, els perdré?
He patit unes obres davant del meu local que segurament eren necessàries, però la brutícia i la polseguera les he hagut d’assumir jo.
Com autònoma no he trobat cap suport, ja que no he sentit que es fes cap reducció en radicació de comerç, taxa d’higiene, impostos... o potser ara en l’últim respir de mandat em donen una alegria.
Pel que fa a l’eficiència energètica, no s’aplica pas de forma igualitària. Jo crec que si tanco la porta no s’entén, ni és admissible, que altres puguin tenir els locals oberts de bat a bat i amb cortines d’aire a tota màquina.
La gran quantitat de persones que no arriben a final de mes ha fet que, per arribar-hi, facin feinetes en B.
Felicito sempre la feina de les persones que treballen al sector del comerç, però si no es reforça aquell departament i no els donen eines i recursos, l’intrusisme s’acabarà normalitzant més encara del que ja està.
Sempre he estat molt crítica i finalment, ara sí, vull dir la meva, sempre he estat progressista però ara ho dic públicament i sense por a ser criticada o perdre clients.
Els socialdemòcrates defensem la llibertat d’empresa en el marc de l’economia de mercat i conforme a les lleis que reconeix l’article 28 de la Constitució. L’activitat econòmica que volem i defensem ha de ser generadora de llibertat, de justícia i de solidaritat.
Volem una economia que estigui al servei de la llibertat, i la llibertat no es pot limitar a reduir la burocràcia.
La llibertat no és, tampoc, el dret del més fort. La llibertat no té res a veure amb el desmantellament dels serveis públics. Ser lliure és tenir la possibilitat de dur una vida plena, de participar en la vida en societat i de poder créixer i desenvolupar-se.

 

Comentaris: 1

Comentaris

I l’increment en la cotització d’autònoms a la CASS, sense previsió ni avís….

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic