Diari digital d'Andorra Bondia
Els candidats de Liberals, ahir a la plaça del Consell General.
Els candidats de Liberals, ahir a la plaça del Consell General.

Liberals vol “alentir” l’acord amb la UE i farà un estudi d’impacte


Escrit per: 
Victòria Gómez Pérez / Foto: Liberals

Liberals proposa “alentir” la negociació de l’acord d’associació amb la Unió Europea fins que es trobi l’equilibri idoni per a ambdues parts. El cap de llista de la formació, Josep Maria Cabanes, ha considerat aquest matí que encara “se’ns ha d’acabar d’explicar en quin punt estem” i a partir d’aquí decidir si es vol “tirar endavant”. Però tirar endavant no vol dir obligatòriament donar llum verd a l’acord, ja que abans, i en cas d’entrar a formar part del Govern, Liberals demanarà un estudi d’impacte per conèixer les conseqüències del resultat que surti del referèndum vinculant, sigui positiu o negatiu. “És vital que el poble sàpiga què passarà”, ha indicat Cabanes, que també deixa en mans del poble, “i no dels polítics”, la decisió sobre “cap a on hem d’anar”. 

Tornant a l’estudi d’impacte, aquest hauria d’incloure les principals preocupacions del partit, que són el manteniment de les quotes d’immigració, la seguretat ciutadana i, sobretot, la protecció al teixit econòmic i empresarial del país. Tal com ha recordat el cap de la llista nacional, la majoria dels empresaris andorrans són “molt petits”, amb una mitjana d’entre cinc i deu treballadors a càrrec, fet que els converteix en vulnerables davant la possible arribada d’una globalització que “causaria danys”.

Així les coses, Liberals ha deixat clar que la seva prioritat és el contingut i no uns tempos que de moment estan marcats per aquest mateix 2023. “L’important no és el rellotge, sinó el resultat, tot i que és evident que Andorra no pot estar d’esquena al món”, ha reconegut Cabanes. En aquest sentit, ha fet referència a les últimes crisis viscudes, com la de la Covid-19 o la derivada de la guerra a Ucraïna, que “han tingut una afectació econòmica mundial”. 

A escala internacional, i més enllà de l’acord amb Europa, Liberals proposa potenciar les possibilitats de convenis trilaterals amb França i Espanya, així com el bilateral amb Portugal, ja que d’ells s’han extret “grans fruits”, com l’arribada de mà d’obra. “[La dificultat per trobar treballadors] és un problema de tot Europa, s’esgota el sistema i s’han de buscar altres vies per donar solucions als empresaris”, va assegurar Cabanes.

A banda, des de la formació blava també aposten per nous tractats de no doble imposició que  permetin ampliar la xarxa  actual amb països de fora de l’entorn europeu i, quant a la polèmica sorgida fa uns mesos respecte a la delimitació territorial amb Espanya arran de la construcció del parc solar del Planell de la Tossa, avancen que “continuarem treballant amb les autoritats [espanyoles], defensant els interessos del nostre país”.

Andorra
eleccions
liberals
europa
acord
ue
cabanes
estudi

Compartir via

Comentaris: 2

Comentaris

La dificultat per trobar treballadors es culpa vostra, i si teniu por de que ara la UE no us deixi fer les vostres pues pel darrere ja que estareu més controlats, al poble ja li va bé. I no parleu del teixit econòmic del país i de globalització que tota aquesta merda ja la tenim a dins i al damunt, els treballadors ja els teniem i estan marxant. Ara us tocarà estar una mica més controlats i els vostres monopolis també
Que facin un estudi d'impacte dels heliports i aeroports a la natura que serà més útil....

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte