Diari digital d'Andorra Bondia
Xavier Espot i el número vuit de la llista nacional de DA+CC, Manuel Linares, avui a Ciutat de Valls.
Xavier Espot i el número vuit de la llista nacional de DA+CC, Manuel Linares, avui a Ciutat de Valls.

DA es compromet de nou a situar el salari mínim en el 60% del mitjà


Escrit per: 
M.S./ Foto: M.S.

Després que aquesta passada legislatura “no ha estat possible a conseqüència de la Covid” i per “no impactar d’una forma excessiva el teixit productiu”, el candidat a cap de Govern de Demòcrates+Ciutadans Compromesos, Xavier Espot, acompanyat avui del número vuit de la llista nacional, Manuel Linares, s'ha compromès novament de cara a la pròxima legislatura a situar el salari mínim en el 60% del salari mitjà, tal com estableix la Carta Social Europea, i que, amb les dades actuals, equivaldria a 1.371 euros mensuals.

Malgrat no haver assolit aquest compromís adoptat ja fa quatre anys, el candidat taronja, que davant la situació d’inflació del darrer any i l’encariment d’aliments, matèries primeres i energia degut a “factors aliens” a la voluntat del Govern, com és el cas de la guerra a Ucraïna, ha situat el tema del poder adquisitiu com un dels “grans reptes que té el país”, ha aprofitat per defensar la tasca feta per l’executiu per millorar el poder adquisitiu dels ciutadans aquesta darrera legislatura, i ha considerat que, fins i tot “amb certa capacitat d’anticipació, hem fet la feina”. 

En aquesta línia, Espot ha recordat que quan va entrar de cap de Govern el 2019 el salari mínim era de 1.050 euros mensuals i que avui és de 1.285, per tant “més d’un 20% de revalorització quan el poder adquisitiu s’ha revaloritzat al tomb d’un 10%”. Així mateix, el candidat demòcrata ha remarcat que fins i tot s’ha “anat més enllà del salari mínim” i que l’any passat, per llei, es va revaloritzar, d’acord amb l’IPC, fins al salari mitjà i que “ara ho hem fet també amb un escalat que va de l’IPC cap a baix fins als salaris de 4.000 euros”.

Amb tot, Espot ha admès que la revalorització dels salaris superiors al salari mínim per llei “no és la solució òptima”, i que de fet no s’adiu amb la ideologia de la formació, ja que aquesta qüestió hauria “d’obeir a una concertació social i per tant a un acord entre representants dels assalariats i dels empresaris”. Per això, i malgrat assegurar que “hem fet passes endavant significatives”, el candidat taronja ha apuntat la necessitat de “promoure i intensificar amb major mesura aquesta concertació social al si del Consell Econòmic i Social”, i es va comprometre a treballar perquè acabin sent “els mateixos actors socials els que acabin decidint sector per sector, d’acord amb la realitat de cada un, quina és la revalorització salarial que s’ha de portar a terme”.

Per afavorir aquest diàleg social, Espot ha apuntat la necessitat de fer modificacions legislatives a nivell de la Llei del codi de relacions laborals i de la Llei qualificada d’acció sindical i patronal per “millorar la representativitat dels assalariats al si de l’empresa i als sectors” perquè sense aquesta “serà molt difícil que hi pugui haver una negociació que al final s’adapti a l’empresa i sectors concrets”.

D’altra banda, Espot ha apuntat que se seguirà amb la progressió en les tarifes de l’electricitat, de manera que en cas que el preu es dispari els ciutadans puguin “tenir uns preus continguts i raonables, particularment les famílies més modestes amb les tarifes bonificades”.

DA
salari mínim

Compartir via

Comentaris: 3

Comentaris

Aplaudeixo la gestió durant la Covid, però deixeu d'ultilitzar-la com excusa o com argument polític. No us heu preocupat de certs problemes per la població treballadora i la Covid no té res a veure, per què bé que han evolucionat les promocions de luxe, el Casino o les construccions de xalets pels ministres o consellers, així que es pot dir que estàveu ocupats en cosetes més importants, que no per la població que no pot pagar el lloguer o el menjar i que porta ja un temps implorant per tenir un mínim de qualitat de vida. I ara us impliu la boca amb promeses que evidentment costen d'empassar
No heu tingut temps degut a la Covid de preocupar-vos del salari mínim?!!!! Crec recordar (ja que la meva memòria no és curta) que si vareu tenir temps per pujar els sous als pobrets funcionaris, que es clar, viuen tan malament els pobres... i que vau fer una mena de proposta per franjes que bé afavoria als més adinerats, tipus: si si et pujo el sou, però jo me'l pujo també tot i que no hem faci falta...només us queda cobrar ajudes per calefacció i llum com fan alguns polítics d'Espanya, si es que...
Si si, i no es parla ja més del misteri dels crèdits tous impagats (que van potser anar a parar alguna empresa amigueta?) Per què no es fa públic qui va cobrar i qui no hi ha retornat encara? No tot es va fer bé durant la Covid, A mi per exemple m'agradava el Benazet, ara gens ni mica, ja que va deixar el ministeri amb l'excusa de la salut i ara està en la política al darrere de la trama Grífols, es a dir, que a nivell de salut deu estar com una roca...A la Covid no deixeu de recordar que erem molt sensibles i tots teniem por, i d'aixó també hi han alguns que s'aprofiten

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte