Diari digital d'Andorra Bondia
Els joves participants ja han mantingut un primer contacte amb la cambra.
Els joves participants ja han mantingut un primer contacte amb la cambra.

Limitar el preu del lloguer i la doble nacionalitat, les propostes dels joves


Escrit per: 
M.S. / Foto: Consell General

L’habitatge de lloguer a preu assequible i la legalització de la doble nacionalitat seran dues de les proposicions de llei protagonistes del 21è Consell General dels Joves, que se celebrarà dimecres vinent, el treball en comissió, i el 22 de març, la sessió plenària, en què participen els alumnes de secundària dels tres sistemes educatius del país.

Així, els representants de l’escola andorrana d’Ordino plantegen un text per limitar el preu dels pisos de lloguer per a joves després de constatar que el mercat immobiliari al país “és molt car”, especialment en el cas dels joves amb les rendes més baixes i tenint en compte que és el col·lectiu que majoritàriament percep el salari mínim. 

D’aquesta manera, i després de remarcar que “no es pot fer front a una despesa que supera el 50% del salari”, estimant que els preus dels lloguers oscil·len entre els 600 i els 1.500 euros mensuals, i més quan aquest “ja és molt just per poder viure”, els joves proposen que el preu de lloguer per a habitatges de fins a 50 metres quadrats sigui com a màxim de 500 euros, incloent-hi també les despeses.

A la vegada estableixen que els joves que vulguin accedir a algun d’aquests habitatges hagin d’acreditar que tenen una feina i pocs recursos a la vegada que volen posar també un límit d’anys durant els quals es pugui disposar d’aquests pisos a preus reduïts.

D’altra banda, els alumnes del centre ordinenc han presentat una segona proposició de llei per tal de reclamar al Govern la modificació de la Llei qualificada de la nacionalitat per tal que els ciutadans del país puguin comptar amb dues nacionalitats. Els joves incideixen en el fet que hi ha molts residents que podrien obtenir la nacionalitat andorrana però que han de renunciar a la seva d’origen per fer-ho a la vegada que hi ha andorrans que també podrien obtenir una segona nacionalitat que els podria obrir oportunitats a fora.

Per la seva part, els alumnes del Lycée Comte de Foix presenten una proposició de llei per la instauració de la jornada intensiva a segona ensenyança, un fet que consideren que ajudaria no només a millorar la conciliació entre la vida familiar i escolar dels alumnes, sinó que també en milloraria el rendiment.

Encara en l’àmbit educatiu, els alumnes de l’Agora Andorra International School plantegen una proposició de llei amb la voluntat de poder facilitar els tràmits per a aquells joves que vulguin cursar estudis a l’estranger. Així, el text proposa la creació d’una assessoria del ministeri d’Afers Exteriors per tal de comunicar-se directament amb les diferents ambaixades i poder facilitar la documentació per obtenir el permís de residència i el visat, si és el cas, així com la creació d’una targeta sanitària internacional que pugui cobrir les despeses mèdiques i la repatriació de persones mitjançant convenis amb assegurances privades.

D’altra banda, els representants del Col·legi Sagrada Família proposen un text per incentivar les ofertes de treball per als joves menors d’entre 14 i 17 anys, instant el Govern i els comuns a fomentar oportunitats laborals per a aquest col·lectiu. També es demana la creació d’una aplicació que inclogui totes les ofertes disponibles tant del sector públic com del privat així com que des de l’executiu es faci difusió a tots els centres escolars i punts joves del país de la mateixa.

Finalment, en una segona proposició, els alumnes del Lycée Comte de Foix, plantegen establir tres dies de descans setmanal en lloc dels dos actuals i oferir ajudes a les empreses per contractar més personal per compensar la pèrdua d’hores treballades.

 

Primer contacte amb la cambra parlamentària

Els 38 participants en el 21è Consell General dels Joves, 28 titulars i 10 suplents ja van mantenir a mitjans de mes un primer contacte amb la cambra parlamentària, on els van rebre la síndica general, Roser Suñé, la subsíndica general, Meritxell Palmitjavila, i els consellers generals membres de la Comissió Permanent, que després de la visita a l’hemicicle els van explicar el funcionament del Consell General. Com és habitual, els joves es distribuiran en tres comissions que analitzaran cada una dues de les proposicions de llei presentades. A diferència d’anteriors edicions, i en estar la cambra dissolta, les comissions estaran presidides pels parlamentaris que formen part de la Permanent i no pels membres de la comissió legislativa d’Educació, Recerca, Cultura, Joventut i Esport. D’aquesta manera, Maria Martisella i Quim Miró presidiran la primera comissió,  Eva López i Núria Rossell, la segona i Oliver Alis i Judith Salazar la tercera. L’anàlisi de les proposicions, a les quals es podran presentar esmenes orals, i el nomenament dels ponents així com la definició del llistat d’oradors per al debat el plenari tindrà lloc aquest proper dimecres.

 

Consell General dels Joves
Habitatge
nacionalitat

Compartir via

Comentaris: 4

Comentaris

Lo de la nacionalitat es logic, tots son de fora…. Es com a un lladre, et demanarar que legalitzin robar.
Es tan penoso tu comentario y tan carente de conciencia social que no merece la pena ni discutir contigo. Todo llega. Mientras tanto, vuelve a la tumba de segudet, neandertal.
Me encantó tu comentario :)) fuerte aplauso ;)
Jo sóc resident i no vull la doble nacionalitat, crec que la doble nacionalitat seria la mort d’Andorra, 25 o 30 anys Andorra passaria ser com les Canàries o en el pitjor dels casos com Ceuta i Melilla, només una nexe d’Espanya. Res em faria sentir més orgullós obtenir el passaport Andorra i com tu cada dia que falta per poder-lo tenir. I no tinc cap mirament a renunciar a la nacionalitat que no m’ha donat res comparada amb lo que m’està donant Andorra.

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte