Diari digital d'Andorra Bondia
Cerqueda ha comparegut a Engolasters per explicar com pensen protegir el territori.
Cerqueda ha comparegut a Engolasters per explicar com pensen protegir el territori.

Concòrdia inclourà el 50% del territori en un sol parc natural protegit


Escrit per: 
Redacció / Foto: Concòrdia

La gran proposta de Concòrdia per protegir els recursos i el patrimoni naturals és la creació d’un sol parc natural protegit, que englobarà els tres parcs ja existents, Sorteny, Comapedrosa i Madriu, i que inclourà, atenció, la meitat dels 468 quilòmetres quadrats del territori nacional. Es tracta, diu el número 14 de la llista nacional regeneracionista, Cristian Cerqueda, “de donar a la natura del país la importància que es mereix, com a atractiu turístic i també com a base dels nostres valors i idiosincràsia. Hem de conservar els nostres boscos, els nostres camps i les nostres muntanyes, que han quedat aquests últims 20, 30 anys submergits sota una onada de formigó”.

El parc serà un dels instruments per fer possible la conservació del paisatge, de la flora i de la fauna autòctona. Com? Limitant a l’interior de perímetre protegit la construcció, de manera que només s’hi podran rehabilitar bordes, cabanes i estructures tradicionals. Les construccions de nova planta només s’hi autoritzaran sempre que no requereixin fonaments i siguin harmonioses i respectuoses amb l’entorn”.

Però no es tracta només de protegir el que encara no està trinxat. Concòrdia vol posar també ordre i concert en un urbanisme descontrolat que ha propiciat un creixement “desmesurat”. Qui parla ara és el cap de llista de la territorial laurediana, Pol Bartolomé: “Per aconseguir-ho plantegem dos tipus de mesures: la primera un pla nacional d’infraestructures i serveis que sigui vinculant per als POUPs i on quedi clar quines zones són industrials, quines urbanitzables i quines no urbanitzables. La segona, un pla nacional de recursos hídrics per saber quina és la disponibilitat d’aigua”. El pas previ, però, són els estudis de càrrega que el Govern ha encarregat als comuns i que permetran conèixer de forma fefaent “fins on pot créixer cada parròquia.”

En un altre ordre de coses, el cap de la territorial escaldenca, Ramon Tena, va reclamar un major protagonisme de la mediació –el candidat exerceix de mediador– per “descol·lapsar la justícia i millorar-ne la qualitat. Des que es va aprovar la llei de mediació no s’ha fet res per promoure-la”.

Andorra
eleccions
Concòrdia
parc natural
creixement

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

Per fi algú que valora la natura i els recursos naturals com cal, sense llumetes, ginys ni ferros pel mig....

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte