Diari digital d'Andorra Bondia

Menys peticions de passaport


Escrit per: 
Consell editorial

L’estadística d’adquisicions de nacionalitat torna a posar en evidència aquella problemàtica que fa temps que recullen les enquestes del CRES: el gruix de residents que malgrat poder accedir al passaport, no ho fan. El 2022 fins a 961 residents van sol·licitar la nacionalitat, la segona xifra més baixa de les dues darreres dècades. De fet, només la supera les 838 peticions del 2020, any de pandèmia en què es van aturar tràmits administratius. Les dades, doncs, són motiu de reflexió perquè es pot qualificar d’extravagant que hi hagi un percentatge tant alt de població no nacional, sobretot tenint present que una gran part podrien naturalitzar-se. Els motius són de sobres sabuts: els 20 anys de residència que es demanen, el fet de perdre la nacionalitat d’origen o fins i tot, perquè no s’hi troben prou avantatges o no els interessa. No sembla de rebut que un país acostumat a l’acollida no acabi sent prou atractiu perquè els seus habitants vulguin compartir nacionalitat, amb tot el que això comporta quant a relacions socials. Si es vol seguir creixent i fer-ho amb una societat cohesionada i sense fissures, cal que tothom es pugui sentir integrat i que forma part del país. I això, es traduirà al final, amb més sol·licituds de nacionalitat. Tocarà pensar-hi, de ben segur.

Compartir via

Comentaris: 2

Comentaris

Soc resident des de 1963.Varies oportunitats per gaudir de la nacionalitat andorrana,però no hi considerat honest la renuncia a una terra pon vaig obrir per primera vegada els ulls al neixer,(Barcelona,Catalunya (Espanya), i durant els meus 27 anys d´joventut i adolescencia. En considero andorrá de cor,sentiment i total amor a aquesta meravillosa terra,on tinc el privilegi de,viure i desitg de ser enterrat algun dia,ja que disposo d´espai en el 401 de La Plana (descans final). Consideraria mes honest la signatura,no de renuncia al lloc de neixement, si no, de preferencia al Principat d´Andorra, en cas de empatia i decissió accidental important. En considero totalment andorrá ,per amor,sentiment , respecta, i desitx de ser enterrat en aquesta terra. Amb 60 anys al País,considero suficient demostració d´amor,respecta i passió al meu País,sempre vetllant per la seva cultura,treball i identitat historica "Visca Andorra,...el meu País" Josep Carles (Charly)
Els meus pares van arribar a Andorra amb 20anys. Ara en tenen 70. Ja som 4generacions al país. Quan estic massa dies fora, sento la necessitat de tornar al meu niu, Andorra. Tinc 50anys, soc mes filla d'andorra que d'enlloc pero per regularitzar la nostra identitat andorrana, hem de renunciar a les nostres arrels!! Per convertirnos en la pitjor categoria...andorrans de segona. Esperem q la descendencia amb tots els drets, arrivi a equilibrar les identitat real del pais i adjudicar a cadascu la que li correspon per realitat i per dret sende haver de renunciar a cap part de la identitat personal.

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte