Diari digital d'Andorra Bondia

La Universitat d’Andorra treballa en un protocol d’assetjament sexual


Escrit per: 
M. P. A. / Foto: Facundo Santana

La Universitat d’Andorra (UdA)té pràcticament enllestit un protocol d’assetjament sexual i per raó de sexe. Així ho explica la coordinadora del grup de treball que ja va elaborar el pla d’igualtat del centre, Marta Tort. Per confegir-lo han tingut en compte el que ja tenen en universitats d’altres països. Tot i tenir l’esborrany  avançat, de moment esperen saber si el Govern té previst fer una guia per a l’aprovació definitiva, tal com s’ha fet ara per a la redacció dels plans d’igualtat a les empreses amb més de 100 treballadors. Precisament, l’UdA fa un any i mig que va aprovar el seu pla d’igualtat, quan “encara no havia sortit la llei”, recorda Tort, afegint que respecte a la guia de l’Executiu el seu és una mica diferent atès que també van fer un diagnòstic relatiu als estudiants. 

Pel que fa al personal, remarca que l’UdA és “una empresa feminitzada que se surt del que és habitual a les universitats del nostre entorn”. Per exemple,  no hi ha la figura de catedràtic. D’aquí que no es tingui el problema que “com més es puja en la jerarquia acadèmica més homes hi ha ha”. A més, en l’àmbit de la recerca hi ha més dones que homes. Sí que hi ha, però, personal de docència d’algunes carreres concretes que estan feminitzades o masculinitzades pel tema dels estereotips de gènere. En aquest sentit, Tort exposa que el pla d’igualtat recull una mesura segons la qual, en igualtat de condicions quan es fa un concurs públic de candidats i candidates s’intenti agafar el sexe subrepresentat, però reconeix que “a la pràctica és difícil”. Quant als estudiants, passa el mateix, informàtica està masculinitzada i en canvi, infermeria i ciències de l’educació, feminitzades. Per això, s’intenta visibilitzar noies que estudien informàtica. 

Tort també posa en relleu que actualment estan revisant el llenguatge perquè sigui inclusiu en la  comunicació interna i externa. A més, porten a terme campanyes de publicitat per visibilitzar les dones científiques. Igualment han començat a segregar per sexe totes les estadístiques i estan treballant en temes de docència en perspectiva de gènere. Treballar per la igualtat “es una feina de fons i cal molta sensibilització”, conclou Tort.

Universitat d’Andorra
protocol
assetjament sexual

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

Ben fet, a veure si les empreses fan el mateix, en comptes de passar de tot.

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte