Diari digital d'Andorra Bondia
Treballadors fent cua al Servei d’Immigració per poder fer els tràmits necessaris.
Treballadors fent cua al Servei d’Immigració per poder fer els tràmits necessaris.

Prop de 900 temporers han passat a la quota general des de l’abril


Escrit per: 
Meritxell Prat / Foto: Facundo Santana

Un total de 884 treballadors temporers han obtingut el permís de residència i treball, és a dir, han pogut accedir a la quota general, entre el 26 d’abril, quan va entrar en vigor el decret amb el reglament de la nova quota general aprovada pel Govern, i l’1 de juny. La xifra supera de llarg els 300 empleats de temporada que havien pogut accedir a un permís de residència i treball entre el 3 d’abril i el 25 d’abril acreditant haver treballat durant tres temporades al país. 

La nova quota, que té vigència fins al 31 d’octubre, preveia un total de 2.709 autoritzacions ampliables, com és habitual, en un 30%. Del total de permisos, 2.399 es corresponen a residència i treball i 310 són per a fronterers. En aquest sentit, en el moment de donar-la a conèixer, des de l’executiu es va apuntar que fins a 1.500 temporers podrien acollir-s’hi gràcies a la nova flexibilització de requisits. D’aquesta manera, les persones que han treballat dues temporades en la mateixa ocupació per a la qual sol·liciten l’autorització prorrogable de residència i treball no han d’acreditar cap experiència addicional adquirida a l’estranger.

Tot i els canvis aplicats, el reglament va mantenir l’exigència inicial de quatre anys d’experiència acreditable per als nouvinguts i de dues temporades per a aquells que tan sols hagin treballat a Andorra durant una única temporada.

Així, segons les dades facilitades pel mateix Govern, des del 26 d’abril i fins al juny, 153 temporers han regularitzat el permís acreditant tres temporades. En canvi, en el mateix període, 465 han pogut fer el pas després de dues temporades treballades i 266 han accedit a la quota general acreditant una temporada treballada i 2 anys d’experiència pel lloc de treball al qual opten.

Preocupació
La flexibilització dels requisits per poder accedir a la quota general va ser una petició dels empresaris del país que fa temps que arrosseguen dificultats per trobar mà d’obra i reclamaven més facilitats per poder-se quedar aquells treballadors de temporada dels quals estaven satisfets i així poder-los fidelitzar. Cal tenir present, segons l’última enquesta de conjuntura de la Cambra de Comerç, que les dificultats per trobar treballadors qualificats s’ha convertit ja en una de les cinc principals preocupacions de les empreses del país.

De fet, des del Govern es va argumentar que l’objectiu del reglament aprovat el mes d’abril passat era regularitzar –introduint-los a la quota general– un “important nombre” de temporers que ja havien prestat serveis al país durant dues temporades i així, “permetre un bon funcionament de les empreses, respectant, però, la premissa de prioritzar la contractació de les persones inscrites al Servei d’Ocupació”.

I no era el primer canvi que es feia. L’octubre del 2022 ja es va rebaixar de 6 a 3 temporades el mínim exigible en la mateixa ocupació sense necessitat d’haver d’acreditar cap experiència suplementària per poder obtenir una autorització de residència i treball.

Tot i la flexibilització de requisits, però, hi ha sectors, com l’hoteleria i la restauració, que manifesten seriosos dubtes sobre l’activitat que podran dur a terme aquest estiu per la manca d’empleats. El problema més important es concentra en aquells temporers que han arribat aquest any i es voldrien quedar, però no poden perquè han d’acreditar dos anys d’experiència que en molts casos els és impossible perquè en el seu país d’origen havien treballat sense contracte.

temporers
quota general
abril

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

Teniendo en cuenta la preocupación por parte del sector hotelero y restauración ¿Existe la posibilidad de que los trabajadores que llevan una sola temporada puedan acceder a trabajar el verano?

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte