Diari digital d'Andorra Bondia
Reunió pel pacte d’Estat per a les negociacions amb la UE celebrada l’1 d’agost passat.
Reunió pel pacte d’Estat per a les negociacions amb la UE celebrada l’1 d’agost passat.

DA i PS mantenen ferma la voluntat de continuar negociant amb la UE


Escrit per: 
E. O. G. / Foto: Facundo Santana
La decisió de Mònaco de suspendre les negociacions de l’acord d’associació amb la Unió Europea no fa canviar els posicionaments a la majoria de formacions polítiques del país. Després que Concòrdia demanés diumenge una suspensió provisional en l’avançament en el futur pacte, tant Demòcrates com Partit Socialdemòcrata, a través dels presidents dels seus grups parlamentaris, van mostrar-se ferms en la seva voluntat de continuar negociant amb la UE.
 
Des de la majoria que dona suport al Govern, Jordi Jordana va destacar que “no perquè Mònaco suspengui les negociacions vol dir que ho hàgim de fer nosaltres”. “Andorra ha de fer el seu camí”, va manifestar, i va afegir que adoptar una decisió sobre les negociacions o l’acord seria “prematur ara”. Així, mentre no hi hagi un element, “que no el veig”, que faci aconsellable aturar les negociacions cal continuar treballant, “anar pas a pas i ja farem la valoració quan toqui”. En aquest sentit, Jordana va assenyalar que aquesta setmana s’ha de negociar sobre la lliure circulació de persones i les telecomunicacions, i abans de decidir res “hem de veure els resultats”. “Tampoc hem de firmar demà”, va recordar el president del grup parlamentari demòcrata tot reclamant “serenor”.
 
De manera similar, la presidenta del grup parlamentari socialdemòcrata, Judith Salazar, va demanar “ser pacients”, ja que s’està en un “moment complicat” en el qual “no es pot informar perquè s’està negociant”, i “veure com es va avançant”. En aquest sentit, la socialdemòcrata va valorar positivament que s’hagin accelerat les negociacions i s’avanci “a bon ritme”, i considera que s’està “partint de la base de respectar les especificitats” andorranes. “Les negociacions van sortint amb una posició favorable per a Andorra”, va afirmar Salazar,  que considera que es tracta d’un “projecte beneficiós” per al país que permetrà “eixamplar el camp de treball de les nostres empreses” i que ofereix oportunitats de mobilitat a estudiants i professionals, possibilitats de beneficiar-se de programes de suport, entre d’altres avantatges. Amb tot, Salazar entén que per a formacions com ara Concòrdia,  que fa poc que han entrat al Consell General, “el dossier de la UE és molt complex”, i que “és complicat situar-se amb garanties quan no se n’ha fet el seguiment”.

 

Inquietuds compartides
Des d’Andorra Endavant es va “celebrar que altres formacions s’alineïn al seu posicionament”. Mitjançant un comunicat de premsa, la formació que lidera Carine Montaner va recordar que en el seu programa electoral portava la suspensió de les negociacions amb Europa en considerar  que l’acord d’associació “no encaixava amb el nostre país” i que la UE “no ens farà un vestit a mida”. En el mateix document, Andorra Endavant assenyala diversos “riscos” que al seu parer justifiquen la suspensió de les negociacions, entre els quals, perdre un sistema d’immigració controlada i tenir una lliure circulació de persones, fer cessions elevades sobre el tabac, la Seguretat Social, el sistema bancari i la fiscalitat, perdre Andorra Telecom, o que la represa del cabal comunitari sigui massa costosa i no es pugui adaptar a un país petit, entre d’altres. 
 
Tot i no estar en contra d’un acostament amb la UE, ja que per la posició geopolítica d’Andorra és necessari, des de Liberals s’entén que la demanda formulada per Concòrdia “demostra que la nostra inquietud és compartida per altres formacions” i “ens reforça en el posicionament de no adherir-nos al pacte”, va expressar Èric Bartolomé exercint com a portaveu de la formació. Així, consideren que de la manera que s’està fent, “l’acostament a la UE presenta més que dubtes raonables”, fet pel qual aposten per acords “més quirúrgics, específics i puntuals”. Així mateix, Bartolomé va valorar que ara mateix hi ha “interrogants”, que “si són riscos, cal la màxima prudència”. En aquesta línia, va demanar un document de síntesi que reculli els avenços fets, els esculls, a què s’ha renunciat i on s’està en la negociació. “Difícilment es poden prendre decisions” si es desconeix la situació.
ue
negociació
acord d'associació

Compartir via

Comentaris: 3

Comentaris

DA ho puc entendre, ja que malgrat la posició de Mònaco, les advertències de Brussel·les i d'Europa que ha pres una posició duríssima i el document sobre els serveis financers que és demolidor continuen com rucs amb els ulls tapats, però els del PS?!!!!! Més content que mai de no haver votat aquests llepac...i d'haver votat a Concòrdia
Quines promeses hauran fet als del PS perquè es baixin els pantalons així? i perquè tanta insistència malgrat veure l'exemple de Mònaco? "Cuando veas las barbas de tu vecino afeitar pon las tuyas a remojar". Confio que compleixin amb el referèndum, si no definitivament a Andorra podrem dir que vivim no tan sols en una dictadura econòmica, sinó també política. Ja amb la manera de portar la negociació, tot secretisme, diuen tot.
Venen les eleccions comunals, crida a tots els votants: ja sabeu a qui no heu de votar, i no només per aquest acord amb el qual fotran enlaire Andorra, sinó pel català, per l'especulació, i perquè potser així deixen de burlar-se en la nostra cara.

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte