Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de Mercedes Campos

Mercedes Campos

Restauradora d'obres d'art

 

 

Tempus fugit, carpe diem i memento mori
Avui us vull comentar tres locucions llatines, interrelacionades, el significat de les quals ens convida a reflexionar: tempus fugit, carpe diem i memento mori. Aquestes expressions ens parlen de la fugacitat del temps, la necessitat de viure el present i la finitud de la vida. Ens fan adonar que hem d’aprofitar el temps de la nostra vida abans que sigui massa tard.

En primer lloc, tempus fugit és una locució del poeta Virgili que pot traduir-se com “el temps vola”. Fa referència a la fugacitat del temps. Ens recorda que el temps passa de pressa, rabent i veloç i que estem en aquesta vida de pas, com a simples viatgers cap a la nostra pàtria celestial, el nostre veritable estatge.

També ens indica la necessitat d’aprofitar el temps i no malbaratar-lo en coses intranscendents que no ens aporten res. Tenim una vida, només una, i cal viure-la amb propòsit, amb sentit. Viure una vida plena amb Jesús. El temps passa inexorablement, i amb ell tot pereix: les coses materials, la fama, el poder i la glòria. Al final, l’única cosa eterna que perdura és l’amor, les bones obres que hàgim fet i la nostra ànima immortal. “El temps transcorregut a glorificar a Déu i a cuidar la salut de l’ànima, no serà mai temps perdut”. (Sant Pius de Pietrelcina).

La següent locució, carpe diem,  és atribuïda al poeta Horaci, “aprofita el dia d’avui”, i commina a viure el present i no preocupar-se per un futur que és incert. “No deixis que el futur et molesti. Et trobaràs amb ell, si has de fer-ho, amb les mateixes armes racionals amb les quals estàs armat per a lluitar contra el present” (Marc Aureli).

Finalment, memento mori és una locució que es tradueix com “recorda que moriràs”. El seu origen és incert, però sembla que va ser utilitzada en l’Antiga Roma per recordar-li a un general romà que no havia d’ufanar-se en les victòries. Ens parla de la finitud de la vida. Es va usar àmpliament en l’edat mitjana com un recordatori de la fugacitat de la vida en estàtues, obres d’art i objectes. “Els teus dies estan comptats. Fes-los servir per obrir les finestres de la teva ànima i que hi entri el sol. Si no ho fas, el sol es pondrà en horitzó i tu amb ell” (Marc Aureli).

És per això que vull, Senyor, viure la meva vida segons els teus designis, sense seguir modes passatgeres, ni buscant la fama efímera, un pur miratge de la realitat.

Vull parlar de Tu, necessito parlar de Tu, del teu amor infinit, com sento que ho  he de fer, sense importar-me les crítiques i el que molts puguin pensar. 

Vull aprofitar el moment. Saber gaudir de cada instant. Vull agrair-te tot el que em dones cada dia, especialment el teu amor. 

Vull dir cada dia, t’estimo. No deixar mai de perdre l’oportunitat de dir t’estimo, especialment a la meva família, i saber demanar perdó quan ofenc algú.

Vull, Senyor, no preocupar-me tant per les coses, ni planificar tant el futur, per la necessitat de tenir-ho tot controlat. Vull posar el meu avenir a les teves mans, sabent que la teva divina Providència cuida tota la humanitat i la protegeix.

Vull tenir la consciència tranquil·la, sabent cada nit que he intentat actuar rectament i que he procurat no fer mal a ningú. 

Vull viure una vida plena, una vida guiada pels teus designis i per la teva inspiració, sabent que he intentat donar amor a les persones que poses al meu camí.

Vull, especialment, que la meva vida serveixi per a alguna cosa. Que els meus dies siguin útils. Que quan vinguis a buscar-me no em trobis amb les mans buides. Vull estar preparada, encara que espero i desitjo viure molts anys. “Viu com si anessis a morir demà. Aprèn com si anessis a viure sempre.” (Mahatma Gandhi).

 

Compartir via

Comentaris: 5

Comentaris

Vull senyor tenir un pis on viure que no sigui un estudi de 40m2 a més de 1000€...

Merriw, la relació que hom té amb el Senyor, parla, en certa manera, de la relació que hom té amb un mateix, i visto lo visto, només et puc dir que, d'acord amb el teu comentari, aixo de l'habitatge potser t'ho resoldrà millor una immobiliària. O ves a demanar a un altre senyor, el senyor raonador del ciutadà. Qui sap, potser... o al senyor cap de govern.

Preciós article, Mercedes. Preciós article. S'hauria de meditar més en la idea de la mort. Ha de ser esgarrifos que t'envaeixi l'ànsia de de viure, de tocar la vida, de donar-te als altres i estimar, quan ets a un pas de morir.

Que Déu et guardi per molts anys.

Moltes gràcies, apreciat M.
Tens tota la raó en que hem de meditar més sobre el tema de la mort. Quan penso en ella, em venen a la ment el preciós poema de Sant Agustí: " La mort no és res. Tan sols he anat a l'habitació del costat. El que jo era per vosaltres ho segueixo essent sempre...."
Aquestes paraules em fan pensar en la la comunió dels sants i en què l'amor no es destrueix amb la mort. El vincle i la unió permaneixen per sempre; i el que és més important, ens tornarem a trobar amb els éssers estimats que han mort abans que nosaltres.
Apreciat M. Espero i desitjo que també a tu Déu et guardi per molts anys.

Gràcies Mercedes pels teus articles;
a mi i a molts ens ajudes amb el teu testimoni i les teues paraules,
Que Déu et beneeixi

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte