Diari digital d'Andorra Bondia
Un moment de la reunió a tres bandes, CE, Andorra i San Marino, ahir a Brussel·les per avançar en l’acord d’associació.
Un moment de la reunió a tres bandes, CE, Andorra i San Marino, ahir a Brussel·les per avançar en l’acord d’associació.

Arrenca la recta final amb “avenços substancials” en l’acord marc amb la UE


Escrit per: 
Redacció / Foto: Govern d'Andorra

Malgrat el pas enrere de Mònaco les converses amb la Unió Europea per a l’establiment d’un acord d’associació no s’aturen i arrenquen la fase final amb la reiteració de les parts d’assolir un bon acord a finals d’any i amb “avenços substancials” en el denominat acord marc.

I és que, ja sense els representants de Mònaco a la taula, avui ha tingut lloc a Brussel·les una nova sessió de negociació trilateral, en la qual Andorra, San Marino i la Comissió Europea s'han mantingut ferms en la voluntat d’aprofitar la finestra d’oportunitat que es dibuixa en els pròxims mesos per tancar el millor acord possible a finals d’any, sent conscients a la vegada que l’agenda d’aquest darrer tram de negociació “inclou els temes més sensibles per a totes les parts”.

En aquesta línia, el secretari d’Estat per a les relacions amb la Unió Europea, Landry Riba, ha reiterat que el Govern avança per assolir el millor acord per a Andorra, sabent que la darrera paraula la tindran els ciutadans, ja que es votarà en referèndum. En aquest sentit, Riba ha assenyalat que la suspensió de les negociacions amb la Comissió Europea per part de Mònaco “no altera en cap forma l’agenda prevista per a les següents rondes”.

Segons ha informat l’Executiu  en la reunió d’avui s'ha avançat substancialment en alguns articles pendents de l’acord marc, en particular, el capítol sobre objectius, valors i principis; la part relativa a les disposicions institucionals, i l’apartat sobre competència i altres regles comunes. Entre aquestes, hi consten els articles que tracten la cooperació parlamentària, la cooperació entre els socis econòmics i socials, i el comitè d’associació. Es tracta d’articles inspirats en estructures ja existents en l’acord de l’espai econòmic europeu.

D’altra banda, en la sessió a tres bandes, Andorra i San Marino han pres coneixement del protocol sobre serveis financers proposat per la Comissió Europea. Des del Govern, s'ha admès que aquest “és un aspecte especialment sensible per a totes les parts”, i s'ha destacat que després de la presentació d’avui, serà motiu de negociació en les pròximes rondes de negociació.

Aquesta nova ronda de negociació amb la UE en format bilateral: Andorra – CE. La delegació negociadora d’Andorra i la Unió Europea tenen en agenda tres capítols de l’Annex II, sobre normativa tècnica dels productes, normativa de comerç, de dret de societats, i altres qüestions més sensibles com els annexos V i VIII sobre la lliure circulació de treballadors i el dret d’establiment, els annexos VII i X sobre el reconeixement de qualificacions professionals i els serveis i l’annex XI, telecomunicacions.

 

acord
ue

Compartir via

Comentaris: 3

Comentaris

A Mònaco són més llestos que nosaltres, aquí ens han tocat polítics tontets que no saben ni el que fan... referèndum si us plau, la població, que té una mica més de seny vol dir la seva.
Aviam...Que ens aporta formar part d'una Europa en decadència, manipuladora i plena de corrupció? No tenim ja prou amb la enooorme cagada que esteu fent a Andorra que damunt haurem de cedir a les pressions unilaterals d'Europa i la banca europea? En quin món viviu?
I perquè tantes preses, per què ho han d'enllestir l'acord en 3 mesos? Quina és la urgència? Què ens amaguen?, deuen pasta? Això és que ha d'entrar o sortir pasta segur... no pinta gaire bé, s'estan posant en evidencia ells mateixos amb tantes preses.

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte