Diari digital d'Andorra Bondia
Un moment de la compareixença de Marc Vila a la comissió legislativa, avui.
Un moment de la compareixença de Marc Vila a la comissió legislativa, avui.

Procés transparent per elegir raonador: “no en funció de fílies i fòbies polítiques"”


Escrit per: 
M. P. A. / Foto: Raonador del Ciutadà

“Estem a les portes d’un nou raonador”. El mandat de l’actual, Marc Vila, acaba el 4 de desembre. L’ideal seria que abans d’acabar l’any es reformés la Llei que regula la institució però si no s’hi arriba almenys s’hauria de procurar que el procés de selecció del nou raonador fos més transparent, públic i obert a la ciutadania perquè tothom que cregui que té els mèrits per ser-ho s’hi pugui presentar. Es podria deixar de banda així la manera de fer d’ara, amb “trucades a un i altre a veure a qui es col·loca”. Aquests canvis en el procediment d’elecció són necessaris per assimilar-se als estàndards europeus. Ho ha defensat avui el mateix Vila en la seva compareixença davant la comissió legislativa de Justícia, Interior i Afers Institucionals.

Aprofundint encara més en aquest procés d’elecció, Vila assenyala que els requisits previs han d’estar ben clars per a tothom perquè se sàpiga quins mèrits comptaran més i es puguin objectivar. I ha posat exemples: el raonador pot ser una persona que hagi estat vinculat a la defensa dels drets humans o hagi treballat en temes d’economia solidària. En qualsevol cas, advoca perquè es triï el raonador “no en funció de fílies i fòbies polítiques, ni perquè està al final de carrera i no sabem on posar-lo, ni perquè és amic de no sé qui”.

Marc Vila exposa que de tot plegat ja n’ha parlat amb el síndic general i els grups parlamentaris i “tots estan d’acord a fer el procediment de selecció obert i més transparent, tal com demana Europa”.

De tota manera, es mostra disposat a prorrogar durant un mes el seu mandat, si convé, ja que al desembre “hi ha el Nadal i eleccions comunals pel mig”. També està disposat a plegar immediatament si així li ho demanen. I és que cal estar preparat per a tot. En qualsevol cas, creu que sis anys al càrrec són suficients i que no hauria de ser renovable, ja que considera que “molts alts càrrecs haurien de ser així i amb mandat no renovable”. I és que “tot el que no facis amb sis o set anys ja no ho faràs ni tindràs la mateixa energia”. Els càrrecs no són propietat de qui els ostenta i no convé creure’s que qui el té ho fa millor que ningú.

Raonador
fílies
fòbies

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

Em cau bé aquest home i té tota la raó quan diu que " si no has fet en 6 anys alguna cosa, perds energia i que els càrrecs no són propietat de qui els ostenta", a veure si els de DA (Espot & Friends) aprenen coi que semblen el Gollum a l el putu anell!

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte