Diari digital d'Andorra Bondia
Espot amb el president d’Estònia, Alar Karis.
Espot amb el president d’Estònia, Alar Karis.

Espot veu “irresponsable” la petició d’aturar la negociació amb la UE


Escrit per: 
E. O. G. / Foto: Govern d'Andorra

El cap de Govern, Xavier Espot, ha valorat avui la setmana com a “intensa” i durant la qual ha tingut “un peu a cada cantó de l’Atlàntic”. El motiu: les negociacions amb la Unió Europea per assolir l’acord d’associació, les trobades amb líders de països europeus en el marc de la 78a Assemblea general de les Nacions Unides  (on es troba Espot encara) per, entre d’altres, buscar el seu suport en aquestes negociacions i tot el debat que hi va lligat. Justament responent a les demandes formulades per Concòrdia i Andorra Endavant de suspendre les negociacions i les crítiques envers el pacte d’Estat per aquestes negociacions, Espot ha acusat de “manca de responsabilitat i de valentia”  les formacions que no s’havien adherit a l’acord.

El cap de Govern ha aprofitat per recordar que la seva formació va guanyar amb majoria absoluta les eleccions i “amb un programa clar en aquest àmbit. No se’ns pot acusar d’enganyar”, va manifestar, i va voler destacar que va guanyar “amb el compromís” de negociar i per tant la demanda de suspensió de les negociacions “no es justifica”. I menys encara si és perquè Mònaco ha decidit suspendre-les. “Hem de mantenir la nostra pròpia posició negociadora”, ha defensat Espot, que està “fonamentada” en l’interès d’Andorra i dels seus habitants. Així mateix, ha demanat “per què la minoria ha d’imposar el seu criteri a una majoria, no només parlamentària, sinó també popular”, doncs els grups que integren el pacte d’Estat per les negociacions amb la UE acumulen “entre el 60% i el 70%” dels suports electorals, mentre que entre Concòrdia i Andorra Endavant sumen al voltant del “35% del vot popular”. 

De la mateixa manera, el cap de Govern ha defensat que “no estem posant els ciutadans entre l’espasa i la paret”, al final “l’última paraula” serà de la ciutadania a través del referèndum, després fer la “pedagogia” necessària. Justament, en relació amb la consulta i el temor expressat des d’Acció que pugui sortir un resultat contrari, Espot considera que “no s’ha de posar la bena abans de la ferida” i que el referèndum el que fa és “imposar respecte”, “infon més responsabilitat, és un plus per fer-ho bé”.

Serveis financers
Així mateix, el cap de Govern ha assenyalat que encara queda molt per negociar, “moltes qüestions a dilucidar”, les quals es va mostrar convençut que es resoldran favorablement. Entre aquestes, el capítol relatiu als serveis financers. En aquest punt, Espot ha avançat des de Nova York que la ronda negociadora celebrada aquesta setmana “ha anat molt bé”, tot i reconèixer que el document entregat per la part europea “és dur”. Així, ha valorat que la proposta de la Comissió és fruit del “compromís intern de les institucions europees”, però segons ell en la trobada “va quedar clar” que és un document d’inici i que hi ha “molt recorregut” a fer. Dilluns, ha avançat, detallarà els punts que Andorra voldrà renegociar i quins es consideren “inacceptables”. Amb tot, s'ha mostrat convençut que “com en d’altres matèries” s’arribarà a una solució que satisfaci tant la UE com Andorra. 

A les Nacions Unides
En el marc de la 78a Assemblea general de les Nacions Unides, la delegació andorrana ha mantingut diverses trobades bilaterals, moltes amb països membres de la UE, focalitzades a demanar el suport en aquestes negociacions per un acord d’associació, ja que són els membres els que “tindran l’última paraula” sobre aquest acord, ha recordat Espot. En aquestes trobades amb estats europeus, la percepció de la delegació andorrana ha estat que la negociació de l’acord d’associació té una “bona rebuda” i es “veu amb bons ulls”. Especialment per part d’altres països petits, com poden ser Xipre, Malta i els bàltics, que segons Espot, no només tenen una “sensibilitat especial” pels petits estats, sinó que creuen que és “bo” tant per a Andorra com per a la mateixa Unió Europea trobar un encaix i mantenir les especificitats. 

Finalment, el cap de Govern ha valorat que la setmana a Nova York “està anant molt bé” i va defensar que “cada cop el nom d’Andorra és més present i respectat”, fruit de la feina que es fa també des de les representacions diplomàtiques. En aquest sentit, Espot ha argumentat que la “bona reputació del país” és la que després permet aconseguir altres coses, com pot ser el suport a les negociacions amb la UE.

Optimisme contingut a la Cimera sobre l’Ambició Climàtica
Segons Espot, el secretari general de les Nacions Unides, António Guterres, que “normalment és dur”, s'ha mostrat “optimista” en la Cimera sobre l’Ambició Climàtica veient la “conscienciació de molts països” en relació amb el canvi climàtic i la lluita necessària. Ara bé, pel cap de Govern encara n’hi ha “molts que no veuen l’envergadura del que ve” i “o despertem o no sé quin món deixarem als nostres fills i nets”. Així, ha recordat que, “lamentablement, hi ha molt camí per recórrer”, i per més que els petits estats estiguin “compromesos” en aquesta lluita i exerceixin un “rol exemplar”, si el G-20, que són els que generen prop del 80% dels gasos d’efecte hivernacle i per tant tenen més impacte en el canvi climàtic, no s’hi posen, poc s’avançarà.

En relació amb la Cimera dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), Espot ha explicat que va servir per “fer balanç” de l’estat d’implementació a “mig camí” de l’Agenda 2030 (es va aprovar el 2015). Aquí, “malauradament”, s'ha constatat que no s’han assolit “ni de bon tros” els objectius. Pel cap de Govern, però, no hi ha “cap dubte” que aquesta agenda i els seus objectius “és el bon full de ruta” per completar els reptes que té plantejats la comunitat internacional, per la qual cosa ha refermat el compromís d’Andorra en la seva implementació i per “accelerar el seu compliment”.

Espot
irresponsable
petició
negociació
ue

Compartir via

Comentaris: 4

Comentaris

Lo que si es de irresponsable es la trinxamenta que has fet del país i diferencies socials abismals, això si que es de irresponsable i mal gestor
Irresponsable és el fotiment de construccions de luxe que quedaran buides en detriment de boscos, paisatge i potser d'aigua en un futur sense un pla de sostenibilitat actual i real de desenvolupament. Irresponsable és tenir gent cobrant per sota el sou base quan ha treballat tota la vida al país. Irresponsable és importar mà d'obra per tenir-la en unes condicions d'esclavitud. Irresponsable és enviar a la teva gent a viure a fora. Irresponsable és ignorar les penúries dels que no poden trobar un pis per viure o pateixen per arribar a final de mes i menjar, mentre tu et construeixes un xalet de no se quants milions amb la feina de peruans maltractats. Irresponsable és que te la sui que les famílies que han aixecat el país s'hagin de tornar després de 40 anys a Portugal o Espanya...etc. Irresponsable és fer un acord que afectarà tots els residents en total secretisme i obscurantisme sense presentar estudi independent d'impacte econòmic/social, sense explicar si ens ofegaran més encara amb impostos etc etc. Irresponsable és empènyer amb presses quan altres partits polítics, que, per cert, no han faltat el respecte a ningú (cosa que no es pot dir de vosaltres) estan en contra amb motius de pes. Irresponsable és voler construir un Laboratori perillós al costat de les vivendes de la gent. Irresponsable és poder governar un país de quasi 90.000 habitants amb tan sols el vot del 32% de tan sols 20.000 habitants. Irresponsable és volar fer un geriàtric per rics, mentre la nostra gent gran no té on envellir, ni mitjans per pagar les milionades que demaneu als que? dos tres que hi ha al país? Irresponsable és viure en una bombolla d'autocomplaença fent lleis a mesura i polítiques discriminatòries com la del català o l'avortament que vulneren els drets de la gent, mentre que a tu ningú et diu res per ser gai. En tinc moltes més raons, les escolto cada dia al carrer, la gent parla i la gent està farta. Tenim dret a un referèndum i a decidir o això també t'ho passaràs pel forro?
Primer que res ens heu d’explicar molt be el què comporta aquest acord, que de moment, tots fem les nostres especulaciones, bones o dolentes, sobre aquest tema que és cabdal per al nostre país. Dit això i sempre amb la vertitat per davant, sense subterfugis, hem de tenir els coneixements molt clars al respecte per poder decidir i votar el què creiem ens pot beneficiar o no
Perdre sobirania a canvi de immigració descontrolada, inseguretat, pressió fiscal... quan més negocien pitjor. Si Andorra s'ensorra no serà culpa de la UE, si no dels polítics responsables d'aquest desgavell

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte