Diari digital d'Andorra Bondia

L'opinió de...

imatge de RAreny

Rossend Areny

Mestre i conseller lauredià

 

 

En castellano, por favor




No ho sé vosaltres, però a mi m’ha quedat una estranya sensació després de tot l’episodi de l’obligatorietat d’aprendre el català segons a què et dediquis. És una barreja d’estupefacció, d’indignació i també d’humiliació.
Davant de la constant victòria del castellà en la immensa majoria de les situacions quotidianes en detriment de la nostra llengua, el Govern anuncia que les persones que vulguin treballar a Andorra hauran d’acreditar uns mínims de llengua catalana, i que d’això en dependrà també la renovació de papers. He sentit de tot. “Ahora que llevo viviendo en Andorra desde hace treinta años, me harán estudiar el catalán?” I jo em demano: com és que durant tants anys encara no el parla! Em costa veure la mateixa persona a Alemanya, queixant-se del mateix, la veritat.
Altres aplaudim la mesura conscients que no només permetrà una millor integració a aquells que venen de fora sinó que també ens permetrà poder parlar el català, com és natural, sense haver d’adaptar-nos a la llengua del nostre interlocutor.
L’altre dia, un treballador de Caldea em deia aquestes paraules: “No le entiendo. En castellano, por favor”. Puc entendre que acabis d’arribar a Andorra, però, primer, com és que vens a treballar aquí sense saber quatre nocions bàsiques per poder entendre’t amb la gent (potser és perquè saben que no cal)? De fet, és el que jo faria si marxés a un altre país. I segon, cal un mínim de bona voluntat, com en tot a la vida, perquè el que li demanava a aquell noi, en traduir-ho al castellà, sonava quasi igual que en català.
Situació un pèl grotesca, la veritat. I no vull que em veieu com algú intransigent i poc empàtic perquè penso que tots fem l’esforç d’ajudar les persones que no parlen català. I a més penso sincerament que compartim part de la culpa. Traduint al castellà no els ajudem a integrar-se al país i molt menys a aprendre la nostra llengua. En aquest sentit, he decidit que no canviaré més cap a una altra llengua. Buscaré altres estratègies, tot i que tampoc hauria de fer-ho jo, no em toca, per fer-me entendre a casa meva. 
Així, bona mesura per part de Govern quant al manteniment de la nostra llengua en tots els àmbits del dia a dia. Bé, en tots no. Perquè alguns, pocs per sort, no creuen que a Andorra calgui parlar català. És més, ho veuen fins i tot com un acte dictatorial. Què ens hem pensat, els andorrans, de fer que la gent que ve a Andorra hagi de parlar català! Quina aberració! O és que ens veuen com una província del país veí o realment no tenen cap tipus de respecte cap al país d’acollida?
De ben segur que aquells que pensen així han tingut algun avantpassat que ha hagut d’abandonar Espanya perseguit per una dictadura, una de debò. Però ara, tot i que el motiu de la seva marxa és més aviat tributari, també han decidit lliurement deixar el seu país. Queda clar que el grau de gratitud cap al país d’acollida d’aquestes dues generacions no és tampoc el mateix.
Doncs això, a alguns, aquells que no tenen una activitat laboral de cara al públic, no els caldrà aprendre la llengua del país tot i viure-hi. No els caldrà fer un esforç que a la immensa majoria de treballadors sí que se’ls exigirà. Us sona allò de les dues Andorres? O allò de l’Andorra de les dues velocitats? Doncs ara, fins i tot entre residents hi haurà aquesta doble realitat. Immigrants de primera i de segona, que curiosament coincideix també amb el tipus de poder adquisitiu d’uns i d’altres. 
Aplaudeixo els esforços dels nostres dirigents per voler protegir la nostra llengua. Però acceptar que a una part de la ciutadania que ha vingut a treballar a Andorra no li caldrà fer cap esforç lingüístic i que tampoc en dependrà el seu futur entre nosaltres, també això fa un flac favor a la nostra societat com a tal. Ara hi haurà un altre element diferenciador que farà que alguns hauran d’esforçar-se el doble per seguir entre nosaltres que uns altres que es creuran ara detentors d’una immoral justícia social. Una llàstima.

Compartir via

Comentaris: 12

Comentaris

No hi ha res a aplaudir, s'han baixat els pantalons i han fet el ridícul enormement. Ja està bé d'aplaudir o justificar les polítiques discriminatòries que divideixen la societat. El que han fet és encara pitjor que si no haguessin fet res. I jo et demano: que creus que passarà amb el català si es signa l'acord amb la UE que no ha volgut reconèixer-lo com a llengua oficial? Que no veus que se la sua el català a aquest govern? Sols han anat a evitar queixes de turistes de parla catalana a Andorra, que aquest estiu n'hi han hagut unes quantes. Res a veure amb protegir o cuidar la nostra llengua. Deixem de tractar aquest Govern com un nen que necessita que li aplaudeixin totes les iniciatives per molt dolentes que siguin.

Sr.Areny, molt bé tot el que diu però fixis qye vostè mateix està influenciat pel Castellà: també això fa un flac favor a la nostra societat, flac favor??????? en català???? "Flaco Favor" en Castellà. Per tant la influència de la 2ª llengua més emprada al món, està molt clara. Ara bé posar noms en anglès a comerços, utilitzar barbarismes anglesos parlant, etc. ... això queda xic no?

Te sorprende que un residente después de 30 años diga que lo obligarán a estudiar catalán... pero no te sorprende que tarden 20 años en darle el pasaporte, que durante 20 años pague impuestos y participe de la economía del pais pero NO tenga derecho a VOTO ni a participación política y además para poder hacerlo tenga que renunciar a su nacionalidad. SOS UN HIPÓCRITA!!! Mientras viva en Andorra me niego a hablar en catalán, que les den!

Habéis perdido una oportunidad de generar una ley que premie al que aprende catalán, con más años de residencia. Pero no, a penalizar y a obligar, ...sabéis que así no da resultado, solo genera resistencia y oposición, la gente se enrocará en su lengua. El comentario de que a nadie se le ocurre ir a Alemania sin saber alemán, está fuera de lugar, aquí no es necesario el catalán porque T O D O S hablan castellano, excepto 5 gabachos y 3 rusos. El otro comentario del que se queja de que después de 30 años en Andorra le obligan a aprender catalán, es sintomático, durante 30 años no lo necesitó...Si no entendéis el hecho diferencial andorrano, mal podéis hacer una ley que sirva para algo....mucho menos con un govern y la CEA que les importa tres pepinos la lengua nativa. Ley descafeinada, vergonzosa para los defensores del català, sólo para residentes que renuevan, no para nuevas residencias, temporeros, cuenta propia, pasivos, criptoyoutubers, reagrupaments, asilados, ....y que la propia ministra ya ha avisado que serán muy flexibles en su aplicación...vaya, que no se lo exigirán a nadie, no se vaya a cabrear a la CEA...por cierto, soy C1, pero tengo el corrector del móvil en castellano, por eso no escribo en catalán. Lo tengo en así, porque es la lengua común con la que nos movemos profesional y socialmente con todos los contactos, que son españoles, portugueses, andorranos, catalanes y sudamericanos. Realmente tenéis todas las de perder...así que ya sabéis, intentad que a la gente le agrade el catalán y lo aprenda porque quiere, no porque les obliguen. Suelten el látigo, que se acabó el medioevo hace tiempo ya....pues eso.

A veure nois que no costa tant aprendre un nou idioma, i més si vius aquí des de fa uns anys que aquí la llengua oficial és el català coi! Si la gent fos una mica més espavilada, intel·ligent i educada, no haurien d'imposar res, passa que hi ha molta mandra i poc esforç a l'hora de comunicar-se, i els vostres comentaris en castellà són una clara mostra de tossuderia i ignorància. Sou com nens petits enrabiats quan li treuen la joguina, madureu una mica!

Comprobado, ya lo estás haciendo otra vez, en sólo 10 lineas insultas a quien no habla catalán de 1) poco espabilado, 2) poco inteligente, 3) maleducado, 4) que no se esfuerza, 5) tozudo, 6) ignorante, 7) niños chicos 8) enrabiados e 9) inmaduros....así no vas a convencer a nadie, al contrario....háztelo ver con un profesional, ¿puede ser que de pequeño algún castellano parlante te robaba el bocadillo en el patio del cole...?

Has vist com entens el català? No costa tant oi? ara només cal practicar amb els amiguets

Con un poco de esfuerzo vas mejorando...ni un sólo insulto....

Home Pau l'únic que diu aquest home és que una mica de cultura general no fa mal a ningú i els idiomes serveixen per a moltes coses com viatjar, feina... jo penso que si resideixes a un país on la llengua és "X" el mínim en uns anys es anar parlant de mica en mica la llengua d'on vius, i crec que d'aquí ve això de "Tossut" en conec uns quants que no parlen "por que no les sale de los huevos" i que vols que et digui aquesta actitud ho diu tot d'una persona no? I l'argument de "si no em deixen votar etc no parlo" tampoc és que sigui un argument de pes no creus?

...ha dit una mica més que això, no repetirem els insults que ha escrit...però sí, és normal aprendre català a Andorra tot i ser la segona llengua més parlada i no la primera, si no tens una colla de fanàtics que es creuen superiors insultant-te...llegeix sup el meu primer comentari...

Home, no sóc pas Andorrà (per desgràcia ) però aquesta mateixa lacra la tenim a Catalunya, falta el ADN, i ha massa gent de fora i es nota, com es nota a l'àrea metropolitana de BCN,no pas al meu poble de comarques, on tots els nouvinguts, parl'En català millor que jo. Per cert, amic de la Argentina, molt amb la vostre línea, la teva resposta, per motius profesional, vaig tenir que soportar vos, a Andorra, precisament, i sou els reis de la prepotència.

La paraula clau per parlar en catalá es la VOLUNTAT. Si no ja voluntat per l`idioma, poc aportará al País. Estimar un País, es estimar el seu idioma i interesar se per la seva cultura.Son el pilars principals per a una integració. Ser andorrá, no es sinonim de tindra un passaport,si no, de sentir estimació. respecta i entrega al País..Les arrels es porten en el cor i en la memoria. CH.

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte